Posibila legatura intre vaccinul bivalent Pfizer si riscul de AVC
Un sistem de monitorizare a siguranţei sanitare din Statele Unite a semnalat că vaccinul Pfizer-BioNTech adaptat la varianta Omicron a noului coronavirus ar putea fi asociat cu un anumit tip de accident vascular cerebral (AVC) la adulţii de vîrsta a treia, potrivit unor date preliminare ce au fost analizate de autorităţile americane din domeniul Sănătăţii, informează Reuters, potrivit agerpres.
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite au anunţat că o bază de date CDC referitoare la vaccinuri a detectat o posibilă problemă de siguranţă medicală, în virtutea căreia persoanele de peste 65 de ani ar prezenta un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic în primele 21 de zile după ce au primit vaccinul bivalent Pfizer-BioNTech în comparaţie cu perioada de 22-44 de zile după primirea acestui vaccin.
Un accident vascular ischemic, cunoscut şi sub denumirea de „ischemie cerebrală”, este cauzat de blocarea arterelor care transportă sîngele către creier.
Specialiştii de la FDA şi CDC au precizat că alte studii de mare amploare, precum şi Sistemul de Raportare a Efectelor Adverse cauzate de Vaccinuri din cadrul CDC, bazele de date ale altor ţări şi baza de date a alianţei Pfizer-BioNTech nu au semnalat acest risc de siguranţă medicală şi au adăugat că descoperirea lor necesită investigaţii suplimentare.
„Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalizarea făcută de VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un risc clinic real, noi credem că este important să împărtăşim această informaţie cu publicul”, au transmis reprezentanţii celor două agenţii sanitare din Statele Unite.
Companiile Pfizer şi BioNTech au transmis, într-o declaraţie comună, că au fost informate în legătură cu un număr limitat de rapoarte privind accidente vasculare ischemice produse la persoane de peste 65 de ani după vaccinarea lor cu serul actualizat împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2.
„Nici Pfizer, nici BioNTech, după cum nici CDC sau FDA nu au detectat descoperiri similare în cadrul numeroaselor alte sisteme de monitorizare sanitară din Statele Unite şi din restul lumii şi nu există nici o dovadă care să concluzioneze că accidentul vascular ischemic este asociat cu utilizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de companiile noastre”, au precizat reprezentanţii Pfizer-BioNTech.
Acest risc de sănătate nu a fost identificat în cazul vaccinului bivalent anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, iar CDC şi FDA continuă să recomande ca orice persoană în vîrstă de peste 6 luni să îşi actualizeze schema de vaccinare împotriva COVID-19.