PEŞTELE DE LA CAP SE STRICĂ
Pag1 mijloc, foto Xi Jinping plus ceva legate de procese de acest fel din China
China ne arată cum poate fi învinsă corupţia
Autor: Vlad LOGHIN
Nu demult am primit de la Procuratura Generală statistica pe anul trecut privind dosarele intentate pe cazurile de corupţie. Nu am văzut nici un nume de deputat, deşi trebuie să vă spun că Parlamentul de azi este unul dintre cele mai murdare din toate cîte au fost pînă acum. Luaţi aminte ce se face peste Prut, cum ajung „mititeii” din fotoliul de deputat sau senator direct pe banca acuzaţilor. Doar un singur ministru, dar nici acesta nu a ajuns la puşcărie. Doar plevuşcă: medici, pedagogi, poliţişti, funcţionăraşi mărunţi.
De corupţia mare, care zdruncină economia şi sărăceşte bugetul ţării de milioane şi miliarde, nimeni nu se apucă. Vorbim, imităm lupta cu corupţia, dar nimic nu se schimbă pînă nu vom începe să tăiem de la rădăcină, adică să pornim curăţirea de la persoanele din eşaloanele cele mai înalte ale puterii, precum se procedează acum în China. Or, aflîndu-mă acum doi ani în această ţară, în cadrul discuţiilor, întîlnirilor avute cu funcţionarii publici, cu demnitarii de acolo, se vorbea întruna de două mari bătăi de cap ale Chinei: inegalităţile de averi dintre săraci şi bogaţi, şi corupţia. Prima problemă este rezolvată prin molcomirea creşterii economice şi concentrarea pe mărirea treptată a veniturilor populaţiei.
Cît priveşte combaterea corupţiei, noua conducere a Chinei a hotărît să treacă de la vorbe la fapte. De îndată ce a venit la putere, la finele lui 2012, actualul lider chinez Xi Jinpinga declarat că unul dintre obiectivele sale prioritare este combaterea corupţiei. Mulţi nu l-au luat în serios, pentru că şi mai înainte liderii politici ai ţării vorbeau despre necesitatea stîrpirii acestui rău, dar dincolo de lozinci nu se făcea, practic, nimic. De, ca la noi, mai bagi la puşcărie un funcţionăraş pipernicit, un medic sau profesor flămînd şi procuratura îşi face statistica. Cei care nu l-au luat în serios s-au fript. Pentru că, degrabă, întru confirmarea intenţiilor serioase ale lui Xi Jinpingde a curăţa ţara de corupţi a fost arestat conducătorul unei regiuni importante a Chinei, o persoană despre care se spunea că ar putea să devină unul dintre liderii principali ai ţării. Însă, în loc să ajungă la cîrma statului, acesta s-a pomenit la închisoare pentru acte de corupţie.
Actualul preşedinte al Chinei insistă întruna pentru intensificarea luptei contra corupţiei, pentru morală şi curăţenie în structurile puterii. Recent, el a reiterat dezgustul lui total faţă de corupţie şi a chemat ţara să scape de „oile parşive”, cum îi numeşte el pe demnitari corupţi. „Noi trebuie să fim mai activi, mai hotărîţi ca să măturăm corupţia din sistemul politic şi cel judecătoresc. Fiecare cinovnic trebuie să înţeleagă că legea este ca o linie roşie, peste care nu se păşeşte. Cei care vor sfideze sau să folosească legea în folosul lor personal, fac o mare greşeală”, a avertizat nu demult Preşedintele Chinei.
Degrabă s-a dovedit că Preşedintele Chinei nu are de gînd să glumească. De la sfîrşitul lui 2012, adică, practic, într-un an, s-au ales cu dosare penale pentru implicare în crimele de corupţie aproape 20 înalţi demnitari din ţară. Cea mai mare lovitură i-a fost aplicată mafiei din sfera produselor petroliere. Astfel, fostul conducător al companiei de stat pentru produse petroliere, care între timp ajunsese conducătorul comitetului pentru control şi gestionarea patrimoniului public al ţării a fost arestat. În luna iulie a anului trecut, fostul ministru al căilor ferate a fost condamnat la pedeapsa cu moarte pentru luarea de mită în mărime de 10 milioane de dolari SUA, iar instituţia respectivă a fost desfiinţată.
Rezultatele activităţii de combatere a corupţiei sînt de-a dreptul uimitoare. Potrivit datelor oficiale care au fost făcute public nu demult, anul trecut, au fost judecaţi 180 mii de birocraţi, adică cu 13 procente mai mut decît în 2012. Organele de drept au primit aproape 2 milioane de denunţuri ale infracţiunilor de corupţie în baza cărora au fost intentate 170 mii de dosare penale. În prezent, sînt anchetaţi peste 30 conducători de instituţii de stat, iar 8 dintre aceştia au ajuns deja pe banca acuzaţilor.
În afară de măsurile de pedepsire a persoanelor corupte, actuala conducere a Chinei caută să „igienizeze” structurile puterii, străduindu-se să schimbe conduita funcţionarilor, demnitarilor. De exemplu, în decembrie 2012, a fost adoptat un cod din 8 reguli, pe care trebuie să-l respecte toţi funcţionarii de stat, ca să nu se dedea la asemenea practici nocive, precum formalismul, birocraţia, hedonismul şi extravaganţa, cadouri scumpe, banchete de lux. Din cele spuse de Huang Shuxian, vicepreşedinte al Comisiei centrale privind controlul disciplinei, anul trecut, 30 de mii de funcţionari au fost pedepsiţi pentru ignorarea acestor reguli. Echipe de anchetă au descins la sediile a mai bine de 20 de ministere, de comisii guvernamentale, administraţii locale. Ele au menirea de a examina denunţurile de corupţie în care sînt implicate persoane care ocupă posturi de conducere. Drept urmare, deja, au fost arestaţi 18 demnitari de rang de miniştri adjuncţi în sus, printre care viceguvernatori de provincii, miniştrii din guvernul central.
Între timp, 21 mii de conducători de întreprinderi au fost traşi la răspundere pentru încălcarea legislaţiei privind securitatea muncii şi protecţia mediului înconjurător. Nimeni dintre persoanele implicate în cazurile de corupţie nu scapă de pedeapsă. Nu-i apără nici carnetul de membru al partidului care se află la guvernare. Procuratura ţării a anunţat zilele trecute că 37 mii membri de partid s-au ales cu dosare penale pentru săvîrşirea acestui tip de crime şi aproape toţi au ajuns la puşcărie.
Experţii străini, care urmăresc cu mare atenţie derularea actualei campanii de combatere a corupţiei în China, sugerează că autorităţile de la Beijing ţinteşte relansarea flexibilităţii vieţii economice a ţării şi, în acelaşi timp, realizarea unui program amplu de reforme, orientate spre dezvoltarea sectorului privat, diminuarea rolului statului în economie, revenirea clasei mijlocii la „visul chinez” şi lupta cu iresponsabilitatea criminală a conducătorilor de întreprinderi. Adică, liderii chinezi în frunte cu Xi Jinping facceea ce nespun de multă vreme, cu insistenţă mulţi ambasadori ai ţărilor dezvoltate, reprezentanţi ai misiunii UE în Republica Moldova: nu veţi combate corupţia, nu o să aveţi dezvoltare!