ORTODOCŞII AU SĂRBĂTORIT ISPASUL
Creştinii ortodocşi au sărbătorit, pe 13 iunie, Ispasul sau Înălţarea Domnului. Ispasul este una dintre cele 12 mari sărbători împărăteşti, care semnifică Înălţarea la cer a Mîntuitorului Iisus Hristos.
De Ispas, în toate bisericile din ţară au fost oficiate slujbe religioase. În mai multe sate şi oraşe, pe 13 iunie, s-a sărbătorit hramul localităţii. Această zi este la fel de importantă ca şi Paştele. Ispasul se sărbătoreşte întotdeauna joi, la 40 de zile de la Paşte şi reprezintă ultimul eveniment din viaţa pămîntească a lui Iisus Hristos.
Din această zi, timp de zece zile, creştinii ortodocşi se salută cu "Hristos s-a înălţat!", “Adevărat s-a înălţat!”. În Biblie se spune că Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezenţa a doi îngeri şi în văzul Apostolilor. În acel moment, Iisus şi-a profeţit a doua venire şi i-a anunţat pe ucenicii Săi că, în curînd, Duhul Sfînt va pogorî peste ei.
În popor se spune că cine moare de Ispas ajunge în Rai. În această zi, se dă de pomană de sufletele morţilor. În ajun de Înălţarea Domnului, gospodinele coc pască, cozonaci şi vopsesc ouă roşii. În ziua de dinainte de Ispas, care mai e numită şi Ajunul de Ispas, nu se lucrează decît jumătate de zi.
Moldpres