OMS: Riscul global asociat Omicron ramine foarte mare, chiar daca severitatea este potential mai mica decit la varianta Delta
Varianta Omicron, raportată deja în peste 60 de ţări, prezintă un risc global foarte mare, însă datele clinice despre severitatea ei sunt limitate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experții OMS spun că există o serie de prime semnale conform cărora persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boală nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi pentru a elimina riscul de infectare cu Omicron, rezultînd astfel rate mari de transmitere virală şi, implicit, consecinţe severe, scrie Reuters.
Incertitudini considerabile planează asupra variantei Omicron, detectată pentru prima dată luna trecută în Sudul Africii şi Hong Kong, iar mutaţiile ei ar putea să ducă la o transmisibilitate sporită şi la mai multe cazuri de COVID-19, au precizat reprezentanţii OMS în cadrul unei noi şedinţe tehnice.
"Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămîne foarte mare din mai multe motive", au transmis experţii OMS, confirmînd concluziile primelor evaluări ce au fost publicate pe 29 Noiembrie.
Potrivit OMS, există o serie de prime semnale conform cărora persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boală nu dezvoltă un număr suficient de anticorpi pentru a elimina riscul de infectare cu Omicron, rezultînd astfel rate mari de transmitere virală şi "consecinţe severe".
Deocamdată nu este clar dacă noua variantă virală este în mod natural şi mai contagioasă decît varianta dominantă Delta, fapt care ar alimenta şi mai mult răspîndirea sa, au avertizat experţii de la OMS.
Studiu Oxford: Două doze nu furnizează suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron
Confirmînd evaluarea OMS, cercetătorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au publicat Luni rezultatele unui studiu de laborator, conform cărora schemele de vaccinare cu două doze ale unor seruri anti-COVID-19 nu generează un număr suficient de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei Omicron, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.
Deşi protecţia imunitară conferită de anticorpi în urma vaccinării cu două doze ale serurilor AstraZeneca şi Pfizer-BioNTech a fost subminată, specialiştii în medicină au totuşi speranţe legate de celulele T, al doilea pilon al reacţiei imunitare, care ar putea măcar să prevină formele severe de COVID-19 prin atacarea celulelor umane infectate de noua tulpină virală.
Cercetătorii de la Oxford au spus că în prezent nu există dovezi că Omicron ar provoca forme mai grave de COVID-19.
Companiile Pfizer şi BioNTech au spus că cele două doze ale vaccinului lor anti-COVID-19 ar putea oferi în continuare o anumită protecţie împotriva formelor severe ale bolii, întrucît este puţin probabil ca mutaţiile virale să scape de acţiunea neutralizantă a celulelor T.
OMS a citat anumite dovezi preliminare potrivit cărora numărul persoanelor care s-au reinfectat cu noul coronavirus a crescut în Africa de Sud.
Deşi primele date din Africa de Sud sugerează că Omicron ar putea fi mai puţin severă decît varianta Delta – dominantă în prezent la nivel mondial – şi toate cazurile de infectare cu Omicron raportate în regiunea Europa au fost uşoare sau asimptomatice, rămîne totuşi neclar în ce măsură varianta Omicron este în mod natural mai puţin periculoasă.
"Mai multe date sunt necesare pentru a înţelege profilul de severitate. Chiar dacă severitatea este potenţial mai mică decît pentru varianta Delta, ne aşteptăm ca numărul spitalizărilor să crească din cauza creşterii transmiterii virale. Mai multe spitalizări pot să devină o povară pentru sistemele de Sănătate şi să ducă la mai multe decese", au explicat specialiştii de la OMS.
Mai multe informaţii sunt aşteptate în săptămînile următoare, au adăugat ei, invocînd intervalul de timp dintre momentul infectării şi rezultatul medical al infectării cu noua variantă virală.