O presedinta care nu stie ce-i politica externa

Doar de legile interne viitoare sunt interesați partenerii externi

Mihai CONȚIU

Președinta Maia Sandu a dat publicității activitatea de politică externă a Președinției pentru anii 2021 și 2022, despre care spune că se va desfășura în parametrii următoarelor cinci direcții principale: a) depășirea pandemiei Covid-19; b) susținerea redresării economice a țării; c) combaterea corupției; d) sprijinirea securității regionale și a unui mediu fără conflicte prin menținerea unor relații de bună vecinătate cu România, Ucraina și alte state care au interese de securitate în regiune; e) asumarea unui rol activ pe plan global – un angajament pe termen lung, ce vizează implicarea mai activă a Republicii Moldova în identificarea soluțiilor pentru problemele regionale și globale de mediu, securitate și dezvoltare.

Cine știe cu adevărat să citească, nu are cum să nu constate stupiditatea acestui, să-i zicem, program prezidențial de politică externă. Alo, tovarășa comsomolistă, nu mai suntem în campania electorală! Cele cinci așa-zise direcții denotă infantilismul politic absolut la nivel de Președinție, aici referindu-ne strict la politica externă. În primul rînd, primele trei ”direcții” – a, b și c – nu doar că nu intră în aria de competențe ale Președinției, dar nici nu constituie ”direcții ale politicii externe”. Nu intru în amănunte pentru că cei care știu să citească înțeleg despre ce este vorba.

Următoarele două ”direcții”, care parcă s-ar ”excita” cu domeniul politicii externe, sunt generalizări teoretice demagogice la care ar recurge orice student care habar nu are despre subiectul extras la examen. Chiar voi fi curios să văd cum ”puternica președintă a puternicului Stat Republica Moldova” va sprijini activ ”securitatea regională”, dar și cum își va impune ”un rol activ pe plan global”! Sigur că e de rîs, dar cum să rîzi cînd vezi ce tristețe națională ți se prefigurează?

Un lucru este clar: sponsorii ei occidentali n-au considerat că merită, că e necesar ca să-i dicteze un program al activității de politică externă. De ce? Pentru că pe nimeni nu interesează ca Republica Moldova să aibă un alt program de politică externă decît cel de supușenie, care va deriva din condițiile impuse Țării pentru a beneficia de granturi și împrumuturi. Dacă Sandu ar fi avut deplină libertate prezidențială, dacă supraviețuirea ei și a PAS, pentru un timp oarecare, nu ar fi condiționată de finanțele externe înrobitoare, dacă și-ar fi luat în serios responsabilitatea de președintă de Țară și a tuturor moldovenilor, atunci prioritățile politicii externe prezidențiale ar fi trebuit să fie cele pe care nu are curajul să și le asume, dintre care amintim doar cîteva:

- Nici un cuvînt despre integrarea europeană! Asta pentru că nici  nu se pune problema integrării în UE vreodată, dar nici a acordării unui termen limită de 10, 20, 30… de ani. Țara va trebui să se mulțumească strict cu Acordul de Asociere și libera circulație. O a doua șansă ca cea de după 2010 nu i se va mai acorda. Nu pentru integrarea în UE s-a dorit venirea la Putere a Maiei Sandu și a PAS, ci pentru niște viitoare legi… captive!

- Un alt aspect obligatoriu al politicii externe de care Sandu fuge sunt relațiile cu Rusia, Ucraina, OSCE, UE și SUA privitoare la reglementarea chestiunii transnistrene.

- Sandu, totodată, nu este capabilă sau nu are libertatea să-și asume un proiect clar, punctual, cu privire la relațiile cu România, Ucraina și Rusia – limitări sau extensii diplomatice și politice, interferențe geopolitice ori geostrategice, interconexiuni economice, sociale și politice, nomenclator identitar politico-diplomatic de Țară etc.

- Independența de Țară și identitatea națională tradițională în relațiile cu UE și SUA etc.

În fine, ne oprim aici, notînd că Sandu are obligația majoră față de moldoveni să le explice pînă unde vor merge, ea și PAS, tot în contextul politicii externe, cu adoptarea unor legi impuse de Corectitudinea Politică, iar asta ca parte a normelor europene ce se resfrîng și asupra necititului bine și a neaprofundatului Acord de Asociere și de Liber Schimb. Nu va trece prea mult pînă cînd veți vedea/simți ce se ascunde cu adevărat în spatele ”luptei cu hoții” a ”oamenilor buni” pentru alții, nu și pentru moldoveni!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31