O FEMEIE A NĂSCUT ÎN MIJLOCUL DĂRÎMĂTURILOR, DUPĂ TRECEREA TAIFUNULUI HAIYAN
Întinsă pe o simplă placă de lemn, în mijlocul dărîmăturilor, într-un centru medical improvizat, Emily Sagalis a dat naştere unei fetiţe care va purta numele bunicii sale, dispărute în urma trecerii taifunului Haiyan prin centrul arhipelagului Filipine.
Micuţa s-a născut luni, într-o clădire a aeroportul din Tacloban, unul dintre oraşele cele mai afectate de furtună. Locul a fost transformat în grabă în centrul medical dar pe jos încă mai zac bucăţi de metal îndoite, cioburi de sticlă sau bucăţi de lemn.
"Este aşa de frumoasă. O voi numi Bea Joy, în onoarea mamei mele, Beatriz", murmură Emily Sagalis, în vîrstă de 21 de ani, la cîteva ore după ce a născut.
Mama ei a fost luată probabil de valurile înalte de cîţiva metri generate de taifunul Haiyan şi care s-au abătut asupra casei familiale în apropiere de Tacloban, capitala insulei Leyte, situate în partea de est a arhipelagului. Tînăra nu şi-a mai văzut mama de atunci.
Autorităţile se tem că 10.000 de persoane au murit în Leyte şi cîteva sute pe insulele învecinate. Dacă acest bilanţ provizoriu se verifică, Haiyan va fi catastrofa naturală cu cel mai mare număr de victime din istoria recentă a insulelor Filipine.
Pentru Emily, fiica sa simbolizează înnoirea. "Ea este miracolul meu. Am crezut că voi muri şi (că va muri şi) ea odată cu mine, în pîntec, cînd au venit valurile să ne ia", povesteşte ea. Bebeluşul doarme în braţele tatălui, foarte emoţionat, în timp ce un voluntar ţine deasupra tinerei mame tubul de perfuzie.
Primul val le-a luat casa de lemn, situată la cîţiva metri de mal, şi a aruncat afară locatarii, povesteşte soţul, Jobert. Satul lor a fost distrus aproape total şi nu mai este decît un cîmp de ruine presărat cu cadavre umflate de oameni şi animale.
Jobert şi-a găsit soţia agăţată de obiecte care pluteau, la suprafaţa apei. Aşa a vrut Dumnezeu, afirmă el. Au rămas în apă ore întregi, susţin ei, înainte ca apele să se retragă şi să reuşească să se refugieze, fără să ştie prea bine cum, într-o şcoală unde erau şi alţi supravieţuitori.
Ei au rămas blocaţi acolo timp de trei zile, supravieţuind graţie sticlelor cu apă găsite printre dărîmături.
Cînd Emily a simţit primele dureri, au ieşit şi au mers mai mulţi kilometri, pînă cînd un camion i-a luat la bord.
Tînărei i s-a rupt apa cînd a ajuns în centrul medical improvizat, a declarat medicul militar care a asistat-o, Victoriano Sambale. Naşterea a fost dificilă şi mama a făcut hemoragie.
"Este primul bebeluş pe care îl primim aici. Bebeluşul e bine şi noi am reuşit să oprim sîngerarea mamei", afirmă el. Dar medicii sînt foarte îngrijoraţi în legătură cu riscurile de infecţie în acest loc unde nimic nu este steril. Dacă tînăra suferea de infecţie, echipa medicală nu ar fi putut face mare lucru, adaugă el.
Din cauza mediului, "trebuie să le administrăm antiobiotice intravenos. Dar nu mai avem antibiotice pentru administrare orală de ieri", explică el.
Sursa: Mediafax