NUMARUL CONTAMINATILOR CRESTE, DAR AL INFRACTORILOR?

Poliția, care va trebui să fie tot mai puternică

Urmărind ceea ce se întîmplă în România, în zona infracționalității, punînd toate acestea în corelație cu o serie de acțiuni ale lui Renato Usatîi, credem că, în paralel cu sistemul de Sănătate, tot la fel trebuie să se întărească și Poliția națională în scopul protejării securității individuale a cetățeanului. Am văzut că în România, printre valurile de repatriați, au revenit acasă, într-un număr copleșitor, bande întregi de cerșetori de prin Europa, infractori de drept comun, proxeneți și membri ai lumii criminale.

Într-un număr covîrșitor, moldovenii care se repatriază din cauza coronavirusului sînt oameni cinstiți, muncitori, care și-au pierdut slujbele din cauza crizei, fie că munceau legal, fie că lucrau la negru, numai că printre aceștia, așa cum notam și altădată, mai există cîteva categorii ”mai speciale”. Aici mă refer, iarăși, la cei din lumea interlopă, la moldovenii care fac parte din crima organizată, criminalii plătiți, infractorii de drept comun, proxeneții și, firește, prostituatele din ”administrarea lor”.

Cînd Renato Usatîi a vrut să facă o afacere profitabilă din repatrierea moldovenilor din diasporă, anume la aceste categorii s-a gîndit. Exaltînd cinic și populist dorința miilor de moldoveni cinstiți nevoiți să revină în Țară, el știe prea bine că aceștia sînt o acoperire perfectă pentru repatrierea legală și ”nevinovată” a categoriilor amintite. Usatîi știe bine că la ”oferta lui” vor răspunde moldovenii naivi și cei vizați exclusiv de el, interlopii. Pe aceștia din urmă, el vrea să și-i subordoneze în calitate de comandouri de intimidare în context electoral, dar și pentru a-și repune pe picioare afacerile mafiote eșuate din Europa, dar de această dată sub comanda lui. Usatîi și noi știm prea bine că la ”ofertele lui de repatriere” nu vor răspunde acei moldoveni intelectuali calificați și de elită – specialiști în IT, bancheri, economiști, profesori, ingineri, cercetători etc. –, iar asta pentru că astfel de minți nu se pot subordona unui aventurier politic de tip interlop internațional.

În acest context, ținîndu-se seamă de numeroasele anchete publicistice care au dezvăluit rețelele criminale, de prostituție, de hoție și de exploatare a mucii la negru, toate dominate de către moldoveni, Poliția națională se va confrunta cu o serie de provocări nemaiîntîlnite pînă acum. Asta presupune că volumul de lucru al polițiștilor va fi unul imens. Ei vor trebui să-i identifice pe acești inși certați cu legea, să-i monitorizeze și să-i cerceteze în colaborare informativă cu autoritățile polițienești din toate Țările europene în care ei au operat.

Dacă MAI nu va fi întărit pe măsura noilor provocări, Dacă SIS nu se va mobiliza informativ și nu-l va mai ”ocroti” atît de mult, tot informativ, pe Usatîi, riscăm să ajungem, pe viitor, în situația în care vom spune că pandemia a fost o bagatelă în comparație cu prăpădul pe care aceste grupări criminale le vor face. Amintiți-vă de realitățile de pînă în 2001!

Mihai CONŢIU