„ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR EUROPEAN”
Chişinăul găzduieşte Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic
Peste 200 de reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale şi oficiali din ţările Parteneriatului Estic, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi guvernelor Uniunii Europene s-a reunit, la Chişinău, în zilele de 4 şi 5 Octombrie 2013, la Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, care se desfăşoară cu genericul „Împreună pentru un viitor european”.
Pe agenda Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic se află subiecte privind viitorul societăţii civile în contextul Acordului de Asociere: înainte şi după Summit-ul de la Vilnius; indicele Integrării Europene; politicile de tineret şi drepturile omului; dialogul social etc. Astfel, această reuniune, la care participă şi comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, reprezintă o platformă de dialog cu privire la realizările Parteneriatului Estic şi contribuţia societăţii civile la dezvoltarea sa.
În ajunul Forumului, Comisarul European Štefan Füle a declarat, la Chişinău, că eforturile Republicii Moldova de a aplica valorile Uniunii Europene fac ca această ţară să fie lider în Parteneriatul Estic. În cadrul sesiunilor de panel ale Forumului, delegaţii vor discuta mai multe priorităţi şi iniţiative, inclusiv subiecte privind alegerile, libertatea mass-media, combaterea corupţiei, politicile sociale.
Cea de-a cincea ediţie a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic este organizată cu suportul oferit de Comisia Europeană/Serviciul European de Acţiune Externă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi a Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei.
„Rolul societăţii civile în promovarea ideii de integrare europeană în ţările membre ale Parteneriatului Estic este unul fundamental”
„Fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societăţii civile este mai important decît 10 comisari europeni, pentru că lucrează cu oamenii şi sunt singurii care le pot explica direct cetăţenilor ce înseamnă integrarea europeană şi care sunt beneficiile acestui proces”, a declarat comisarul European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, în deschiderea Forumului Societăţii Civile.
„Fără membrii societăţii civile, poate că nu am fi avut succesul şi impactul pe care îl avem acum în Parteneriatul Estic. Aceasta este veriga care a constituit legătura dintre efortul autorităţilor şi societate şi forţa motrice care a revigorat iniţiativa Parteneriatului Estic înainte”, a declarat Štefan Füle.
Referindu-se la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din Noiembrie, Stefan Fule a spus că acesta va fi un moment important pentru că, pentru prima dată, UE va încerca să pună în aplicare alte două mecanisme extrem de eficiente în relaţiile cu ţările din Est după extindere – Acordul de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb. „Va fi o posibilitate bună de a redefini relaţiile cu vecinii estici”, a spus Füle.
„În plus, Summit-ul va deveni important în ceea ce priveşte paşii următori pentru diferenţierea partenerilor estici. Fiecare dintre parteneri trebuie să decidă gradul de implicare şi să-şi identifice propriul vector european. Dar pe măsură ce se va avansa procesul, nu va exista nici o diferenţă de tratament pentru societatea civilă din statelor membre în UE. Vă promit că cu cît va fi mai presată societatea civilă de către autorităţi, cu atît mai susţinută va fi de UE”, a spus comisarul Füle, cu referire în special la situaţia din Armenia şi Belarus.
Comisarul European pentru Extindere a mai atras atenţia şi asupra faptului că etapa post-Vilnius va fi una şi mai importantă decît pregătirile pentru summit. „Va fi o provocare, în egală măsură, pentru autorităţi şi societatea civilă pentru a fi şi mai preocupată de îmbunătăţirea calităţii relaţiilor cu UE şi realizarea reformelor asumate de ţările partenere. Este nevoie de o implicare mai mare a societăţii civile în comunicarea cu poporul, cu masele, pentru a prezenta tabloul complet al asistenţei europene oferite ţărilor din Parteneriatului Estic. Nu doar site-ul Comisiei Europene şi a Delegaţiei UE trebuie să fie sursă de informaţie despre cum sunt cheltuite fondurile oferite. Acest lucru îl poate face şi societatea civilă – este singura modalitate prin care se poate continua să luaţi pulsul societăţii şi să ne oferiţi şi informaţii reale despre impactul pe care îl au proiectele noastre în rîndul populaţiei”, a mai spus Comisarul Štefan Füle.