MOLDOVENII AU COMEMORAT PRIMUL VAL DE DEPORTĂRI OPERATE DE REGIMUL SOVIETIC
Pe 13 iunie, s-au împlinit 72 de ani de la primul val al deportărilor basarabenilor în Siberia, operate abuziv de către statul sovietic. Cu acest prilej, la Chişinău au avut loc mai multe acţiuni de comemorare a victimelor regimului stalinist.
La Piatra comemorativă a deportaţilor şi deţinuţilor politici în regimul comunist sovietic au avut loc depunere de flori. La ceremonia din scuarul gării au participat reprezentanţi ai conducerii Republicii Moldova, membri ai Guvernului, deputaţi, foşti deportaţi şi deţinuţi politici, reprezentanţi ai societăţii civile.
Leonid Bujor, consilier al Premierului Republicii Moldova, a declarat că vine de fiecare dată aici, amintindu-şi cu pietate de consătenii săi care au fost deportaţi. Printre aceştia urma să fie şi bunelul său de pe linie maternă, Alexandru Macovei, care a fost salvat de nişte oameni de bună credinţă din satul vecin, care l-au ascuns.
Un sobor de preoţi a oficiat un parastas în memoria victimelor regimului totalitar sovietic chiar în scuarul din faţa gării. În acelaşi context, în sala de festivităţi a preturii Centru, a avut loc un spectacol dramatic original cu genericul ”Foştii deportaţi îşi joacă rolurile vieţii”, după o piesă scrisă de foşti deportaţi. Rolurile principale în spectacol sînt interpretate de foşti deportaţi din satul Chişcăreni, raionul Sîngerei.
Prezentă la manifestare, Larisa Stanchevici, originară din satul Gura Căinarului, raionul Floreşti, a relatat că avea doar 16 ani cînd a fost deportată împreună cu părinţii şi buneii. De aproape două decenii, încearcă să obţină casa părintească a regretatului soţ Ion Stanchevici, deocamdată însă fără rezultat.
Potrivit documentelor de arhivă, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Basarabia au fost deportate cel puţin 3470 de familii, în total 22648 de persoane, dintre care o mare parte nu s-a mai întors la baştină.
Moldpres