”Moldova rusească” a guvernării proeuropene

O urgență națională: ”Deputinizarea” Republicii Moldova!

Mihai CONȚIU

Îți vine să te porți ca Putin cînd îl auzi pe Vladimir Putin spunînd, prin intermediul cucuvelelor lui, că în Republica Moldova nu sunt respectate drepturile minorității ruse, o minoritate care, numeric, a fost dintotdeauna minoritară față de minoritatea ucraineană. Aici vorbim despre o minoritate care-și păstrează dominația asupra majorității moldovenilor și prin intermediul limbii ruse vorbite de către absolut toți moldovenii.

De vină sunt absolut toți guvernanții de după 1991, care au considerat că minoritățile rusă și găgăuză, de exemplu, nu sunt obligate să cunoască/vorbească limba de stat română/moldovenească. La ora actuală, la peste trei decenii de la ieșirea din componența fostei URSS, Republica Moldova este cea mai rusească Țară din toate cele care s-au desprins de ruși, cu mărunte excepții, așa cum este Belarus, de exemplu.

Acum, Republica Moldova are o guvernare proeuropeană și statutul de Stat candidat la integrarea în UE. Nu puține sunt situațiile în care am certitudinea chiar că guvernanții proeuropeni așteaptă să le spună cineva din afară ce inițiative politice și legislative să înfăptuiască în raport cu parcursul proeuropean, dar și față de Rusia. La felul în care se derulează lucrurile, actualii guvernanți vor fi nevoiți să predea cumva ștafeta politicii de integrare europeană unei viitoare guvernări care va fi total antieuropeană.

Actuala guvernare proeuropeană nu va apuca să integreze Țara în UE nici dacă ar mai cîștiga încă un mandat. Avînd lîngă graniță războiul nimicitor declanșat de către Rusia împotriva Ucrainei, Guvernul, Parlamentul și Președinția nu pot sau se tem efectiv să ”deputinizeze” Republica Moldova.

Deși PAS are o majoritate parlamentară, este în vigoare starea de urgență și a fost promulgată Legea separatismului, nu sunt luate măsuri radicale împotriva tuturor liderilor, partidelor și organizațiilor civice și culturale care îl promovează pe Putin și crimele împotriva umanității comise în Ucraina la ordinul său. Chestia cu interzicerea emisiei de către unele posturi de televiziune pro-rusești este apă de ploaie, mai cu seamă că nu le-a interzis și activitatea acestora în internet.

Republica Moldova nu are curajul să-și asume o demnitate națională așa cum o fac, de exemplu, Țările baltice. Drepturile minorităților naționale trebuie respectate chiar și după modelul României, dar aceste drepturi nu trebuie să le domine pe cele ale majorității.

Moldova este încă rusească prin dominația limbii ruse, așa cum spuneam mai sus, printr-un noian de monumente sovietice amplasate de-a lungul și de-a latul Țării, dar pe care nimeni nu intenționează să le dea jos de pe socluri, prin biserica ortodoxă subordonată Moscovei, prin organizarea teritorial-administrativă după model sovietic și prin multe, extrem de multe alte atribute.

În condițiile în care, realist vorbind, există un procent cu mult peste 50% dintre cetățenii moldoveni care sunt favorabili lui Putin și anexării Țării lor la Rusia, nu la UE, măsurile care trebuie luate la nivel național trebuie să fie de un radicalism absolut.

Ieșirea din CSI nu trebuie anunțată sau inițiată bîlbîit, pe etape. În chestiunea transnistreană, lucrurile trebuie să fie puse și altfel – să se abordeze identificarea de strategii de expulzare a tuturor soldaților ruși din Transnistria și naționalizarea armamentului rusesc de acolo. O astfel de strategie poate triumfa eficient în urma unei victorii decisive a Ucrainei.

Deja se știe că Vladimir Putin a semnat, pe 21 Februarie, un decret prin care anulează un document semnat în anul 2012, privind politica externă a Rusiei, în care se stipulează: "Federația Rusă va căuta soluționarea problemei transnistrene, avînd la bază respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, prin acordarea statutului special Transnistriei".

În acest context, Rusia nu mai are ce căuta la nici un fel de tratative în privința așa-ziselor reglementări a problemei transnistrene.

O poziție anti Putin și mai tranșantă în această chestiune nu trebuie să vină doar dacă Ucraina va învinge. Da, este adevărat că Președinția, Guvernul și Parlamentul majoritar au declarat cu fermitate că sunt de partea Ucrainei, dar nu credeți că și în plan intern trebuie să existe aceeași fermitate cînd e vorba despre siguranța națională și suveranitatea Țării, iar asta în raport cu cei ”putinizați”?

Legat de Transnistria, întreb, iarăși, retoric: 

În contextul războiului din Ucraina și a existenței stării interne de urgență, cum va aplica Guvernul Recean Legea separatismului?

”Deputinizarea” totală a Republicii Moldova va fi imposibilă pentru actualii guvernanți proeuropeni deoarece nu vor avea cutezanța să cerceteze și să analizeze profund cel mai mare, mai influent și primejdios ”focar putinist” din Țară, care este Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Ruse.

Mitropolia Moldovei ”deplînge” soarta ucrainenilor, îi ajută pe refugiați, dar nici acum nu a anunțat ieșirea de sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ruse, o Patriarhie care ”a binecuvîntat și binecuvîntează” războiul lui Putin și crimele împotriva umanității comise la ordinul său în Ucraina!

Avem sau nu de-a face cu o fățărnicie criminală a Mitropoliei Moldovei? Patriarhia Rusă se subordonează direct și operativ lui Putin, nu lui Dumnezeu; Mitropolia Moldovei se subordonează direct Patriarhiei Ruse, deci și lui Putin. În contextul acestor realități, Mitropolia Moldovei nu ne poate acuza, cu fățărnicie, de blasfemie cînd constatăm că este o agentură rusească a lui Putin sub acoperire ecumenică.

În acest caz, vorbim despre cea mai numeroasă și eficientă agentură putinistă cu acoperire națională. Aici vorbim despre o agentură de-a dreptul teroristă pentru că dacă enoriașii bisericilor din componența Mitropoliei Moldovei ”nu răspund la ascultare” sunt înfricoșați cu ”mînia lui Dumnezeu”. Înțelegeți bine despre ce este vorba aici???

”Deputinizarea” Republicii Moldova presupune interzicerea prin lege a tuturor entităților enumerate mai sus care îl promovează pe Putin, dar și o altfel de comunicare a guvernanților cu TOȚI cetățenii Țării. Poate că, totuși, ar trebui înființat un nou Minister ori un Departament al Comunicării Zilnice cu Cetățenii Țării, nu credeți?

P. s. Sondajele de opinie. Chestia cu sondajele de opinie în care procente însemnate de moldoveni sunt adepții integrării europene și ai unirii cu România, depășindu-i pe rusofili, este cusută cu ață albă și acoperită cu bani occidentali care trebuie să fie ”justificați pozitiv”!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31