MOLDOVA DATA CU CAPUL DE TOTI PERETII

Cum poate fi anulat rezultatul alegerilor parlamentare

În cele ce urmează, voi încerca să explic „logica-ilogică” prin care artificialul partid de guvernare abuzivă, PDM, va face tot ce-i stă în putinţă pentru a se menţine fraudulos la Putere. Se ştie că cel mai mare eşec al democraţiei din Republica Moldova a culminat prin acapararea guvernării şi a Parlamentului de către respectivul partid care nu a fost mandatat pentru aceasta de către alegători la scrutinul parlamentar precedent. Este un caz unic în istoria democraţiilor cînd un partid fură voturile alegătorilor la circa un an după alegeri, la care a obţinut doar 19 mandate de deputat.

Sub o monitorizare naivă şi încrezătoare în respectarea tuturor principiilor democratice de tip clasic ale UE, după 2009, în R. Moldova nu s-a instaurat democraţia proeuropeană rîvnită, ci s-a consolidat un Stat mafiot absolutist. Acest lucru a fost posibil şi prin existenţa unei complicităţi mafiote criminale dintre guvernanţii iliciţi de la Chişinău cu guvernanţii penali de la Bucureşti. Cei de la Bucureşti, dată fiind apartenenţa europeană, în raport cu UE şi SUA, au favorizat Statul mafiot moldovenesc în calitate de diversionişti şi raportori mincinoşi cu implicaţii statale penale dintre cele mai grave.

Guvernarea de la Bucureşti, spre deosebire de UE sau SUA, nu a luat niciodată vreo atitudine critică de sancţionare a derapajelor antidemocratice ale guvernării cupide de la Chişinău. Nici măcar în privinţa introducerii abuzive şi prin şantajarea politică a PSRM a votului mixt cei de la Bucureşti nu le-au explicat „confraţilor politici” de la Chişinău că acest sistem a eşuat lamentabil şi în România, după o tentativă politică la fel de aventuristă.

În această electorală a disperării, PDM şi Vladimir Plahotniuc ştiu foarte bine că toţi observatorii şi instituţiile internaţionale sînt atenţi/atente la legalitatea desfăşurării campaniei electorale şi a procesului de votare. Veţi vedea însă că lor nu le pasă! Fraudarea alegerilor a început de mult, iar acum este în plină desfăşurare, urmînd să culmineze cu anunţarea rezultatului alegerilor. În această campanie electorală, „partidul unic de guvernare PDM” a mobilizat de partea sa, prin constrîngere administrativă şi prin şantaj, absolut toate instituţiile bugetare ale Statului, conducerile raionale şi majoritatea Primăriilor.

Plahotniuc şi PDM vor să cîştige cu orice preţ alegerile şi vor recurge la orice, inclusiv la metode deja verificate, indiferent de urmările ale căror imprevizibilităţi urmează să le analizăm altădată. Plahotniuc şi PDM au înţeles că nu este cu putinţă să facă vreo alianţă post electorală nici cu stînga, PSRM, nici cu centru-dreapta, PPDA şi PAS. De fapt nici nu sînt interesaţi de o guvernare bi- sau multicoloră, iar asta deoarece au prins gustul guvernării absolute.

Ţinînd seamă de mobilizările electorale proguvernamentale amintite, despre pomenile electorale şi fără acoperire reală de perspectivă din bugetul de Stat, despre controlul ori capacitatea de cumpărare prin constrîngere a candidaţilor „independenţi” care vor cîştiga fotoliul de deputat, Plahotniuc şi PDM sînt siguri că vor putea avea o majoritate absolută după 24 Februarie. În aceste condiţii, vor valida alegerile (prin CEC şi CC subordonate lor) chiar dacă toate instituţiile internaţionale, observatorii ori Statele nu vor recunoaşte legalitatea lor. În mod cinic, vor invoca „voinţa liberă şi democratică a alegătorilor, a poporului”

Cu toate acestea, luînd în calcul şi o serie de factori de risc, dacă nu vor avea majoritatea dorită, ţinînd seamă de un precedent deja verificat, Plahotniuc şi PDM nu vor valida alegerile, slujindu-se eventual, de astă dată în favoarea lor şi dacă va fi cazul, chiar şi de varianta nerecunoaştere cel puţin parţială a lor de către aceiaşi observatori internaţionali. Dar ei le pot invalida chiar dacă pierd şi alegerile sînt recunoscute internaţional, iar aici avem precedentul sfidării comunităţii internaţionale prin invalidarea alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului. Abia după aceea, în cazul organizării unor alegeri repetate, fraudele la care vor recurge Plahotniuc şi PDM vor întrece orice imaginaţie. Cum ţin Primăria Chişinăului într-un interimat controlabil, la fel pot proceda şi cu ţara. Cel mai mult l-ar avantaja pe Plahotniuc un mic război prin zonă, o iminentă stare conflictuală în proximitatea teritorială a ţării, ca să pună Parlamentul să voteze „starea de necesitate”, să anuleze alte alegeri şi să instaureze propria-i dictatură „legală” cu acoperirea politică a PDM. Măcar ceva dintre transnistreni şi ucraineni legat de trecerea mărfurilor de contrabandă…

Oare există suficiente conştiinţe lucide care să priceapă că Plahotniuc şi PDM nu vor să cedeze Puterea cu nici un chip şi că nici nu vor s-o împartă cu cineva? Ca să se înţeleagă mai bine, orice observator obiectiv nu are decît să ia în consideraţie privatizările dubioase care s-au tot făcut în ultimii ani, mafia construcţiilor, pomenile electorale cu acoperire bugetară falsă, blocarea aflării adevărului despre furtul miliardului şi pedepsirea vinovaţilor, dar şi despre adevăratul stăpîn ilicit al aeroportului furat şi multe altele.

Simte oare cineva cum Plahotniuc şi PDM dă cu capul de toţi pereţii Moldova şi pe moldoveni? Văzîndu-le siguranţa şi rînjetele satisfăcute, observăm că strategia lor de fraudare se bazează şi pe aceea că, permanent, apar proşti noi care pot fi fraieriţi ca să voteze hoţia de Stat!

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 05.02.2019 - 17:16

Cu Plahotniuc vom ajunge si mai jos decat ne-a adus Dodon. Trebuie sa intelegem ca numai Maia Sandu si Nastase sunt varianta cea mai buna pentru Republica Moldova. Directia spre Uniunea Europeana este cea corecta.