MOLDOVA A RATIFICAT PROTOCOLUL PRIVIND REGISTRUL POLUANŢILOR EMIŞI ŞI TRANSFERAŢI
Republica Moldova a devenit cea de-a 33-a ţară care a ratificat Protocolul privind Registrul Poluanţilor Emişi şi Transferaţi (Protocolul de la Kiev) al Convenţiei privind Accesul la Informaţie, Participarea Publicului în Luarea Deciziei şi Accesul la Justiţie în Probleme de Mediu (Convenţia de la Aarhus) a Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE).
Potrivit unui comunicat de presă remis de către UNECE, acest eveniment, încă o dată, demonstrează caracterul universal al protocolului, care se referă şi la ţările aflate în perioada de tranziţie. Ratificarea documentului de către Republica Moldova, la 23 decembrie 2013, a venit cu puţin timp înainte de cea de-a doua reuniune a semnatarilor acestui protocol, care va avea loc în luna iunie la Maastriht (Olanda) şi unde ar urma sa fie discutate un şir de probleme importante, inclusiv noul plan strategic al protocolului, agenda de lucru şi promovarea globală a acestuia.
Republica Moldova este profund angajată în activităţile din cadrul Convenţiei de la Aarhus şi a protocolului, şi contribuie la promovarea globală a acestor documente. Drept dovadă serveşte găzduirea de către Chişinău a reuniunii semnatarilor convenţiei, în 2011, dar şi participarea reprezentanţilor ţării la Masă Rotundă Globală privind Registrul Poluanţilor Emişi şi Transferaţi, din noiembrie 2013.
Convenţia de la Aarhus a fost adoptată în Danemarca, la 25 iunie 1998, de către 39 de state, inclusiv Republica Moldova. În timp ce toate acordurile anterioare Convenţiei de la Aarhus stabileau diverse obligaţii pe care şi le asumau părţile semnatare (de obicei, state şi organizaţii internaţionale) unele faţă de altele, de această dată se merge mai departe şi se stabilesc obligaţii ale părţilor nu doar unele faţă de altele, ci şi faţă de propriii cetăţeni. (IPN)