Mai multi studenti chinezi s-au prefacut ca sunt rapiti, pentru a obtine de la familie bani pentru infractori

Mai mulți studenți chinezi din Australia au fost victimele unei operațiuni de înșelăciune de amploare, în care tinerii au fost păcăliți să se prefacă a fi răpiți, pentru a obține bani de la familiile lor. Banii ajungeau la cei care au pus la cale înșelăciunea, informează BBC.

De la începutul anului au avut loc 8 astfel de "răpiri" în Australia, iar într-un caz s-a plătit o răscumpărare de 1,4 milioane de dolari.

Victimele erau convinse că ele sau familiile lor erau în pericol, a anunțat Poliția.

Poliția din statul australian New South Wales (NSW) a observat că acest tip de înșelăciuni a crescut în 2020 și funcționa "la scară industrială". Autoritățile le-au cerut studenților să raporteze orice apel suspect.

Cum funcționa înșelăciunea?

Poliția australiană a anunțat că operațiunea se desfășura din afara țării, prin intermediul telefonului, fiind greu de urmărit.

În mod normal, o persoană care susținea că este de la Ambasada Chinei sau reprezintă altă autoritate chineză suna un student și îi transmitea că a fost implicat într-o infracțiune pe teritoriul Chinei sau că este vizat de alt fel de amenințare.

Autorii apelurilor, care de obicei vorbeau mandarină, le cereau tinerilor să plătească o taxă pentru a evita arestarea sau deportarea.

În anumite cazuri, studenții erau convinși să rupă legăturile cu prietenii și familia, să închirieze o cameră de hotel și să pună în scenă o situație de răpire, pentru a obține bani de la membri familiei.

Într-un caz, un tată a plătit 1,4 milioane de dolari drept răscumpărare, încă dinainte să primească o înregistrare cu fiica lui legată, aflată într-un loc necunoscut. Ulterior, bărbatul a contactat Poliția din Sydney, iar după o căutare care a durat o oră tînara a fost găsită nevătămată într-o cameră de hotel. În alte cazuri, plățile au fost între 15.000 de dolari și 225.000 de dolari.

"În unele situații, familiile au plătit toți banii pe care îi aveau", a spus Darren Bennett, oficial al Poliției.

În majoritatea cazurilor, cînd Poliția era contactată, presupusa victimă era găsită în mai puțin de o zi. De multe ori, tinerii erau prea rușinați să raporteze autorităților ce s-a întîmplat de fapt.

"Victimele răpirilor virtuale au fost traumatizate de ce s-a întîmplat, crezînd că s-au pus pe ele însuși, dar și pe familiile lor, în pericol", a anunțat Poliția din New South Wales.