LAŞITATE, DEMNITATE, SPIRIT DE SACRIFICIU ŞI RESPONSABILITATEA GUVERNĂRII
De ce nu se poate purcede la o mobilizare naţională?
Autor: Mihai CONŢIU
Dacă actualii guvernanţi sînt oneşti şi vor să meargă pînă la capăt cu integrarea europeană a ţării, atunci ei trebuie să înţeleagă că au imense responsabilităţi politice şi de onoare nu doar faţă de Bruxelles, ci şi faţă de proprii concetăţeni, în special faţă de cei care lucrează în Rusia sau sînt expulzaţi de acolo.
Cu toată laşitatea şi servilismul faţă de Moscova a cam tuturor guvernelor anterioare, s-a văzut că R. Moldova nu se poate aştepta la nimic bun din partea Rusiei. Practic, începînd cu războiul purtat împotriva Moldovei, în 1991-1992, după ce a ocupat cu brutalitate Transnistria, Rusia nu a oferit Moldovei decît iluzii şi umilinţe. Pentru Rusia, Moldova e populată de oameni întunecaţi care trebuie trataţi ca mînă de lucru ieftină, ca argaţi şi carne de tun.
Aproape toţi guvernanţii „s-au temut” de sistarea alimentării ţării cu gaze naturale, de parcă le-ar fi primit pe gratis, dar şi de „grija” ca Moscova să nu ordone scumpirea lor. Fireşte că, treptat, acestea s-au tot scumpit. Să ne amintim de avertismentul stupid şi ameninţător insinuant al penibilei fost preşedinte al Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, care-i îndemna pe moldoveni „să nu uite de unde vin gazîli”! Parcă le-ar fi spus să nu uite de mama care i-a născut!
Mai apoi, în plan economic, pretextul laşităţii şi servilismului guvernanţilor faţă de Kremlin l-a reprezentat „parteneriatul strategic” cu Rusia pe segmentul exporturilor moldoveneşti de vin, coniac, fructe etc. în Rusia. La sutele de mii de moldoveni care au lucrat şi se află şi acum în Federaţia Rusă nu s-a gîndit nimeni pînă recent, cînd Kremlinul a ameninţat cu expulzarea lor, operaţiune deja declanşată.
Viitorul copiilor, decis de moldoveni, nu de ruşii care-i vor înrobiţi în dictatură şi şantaj ca pe părinţii lor
Pentru absolut toţi guvernanţii ruşi, moldovenii reprezintă un fel de cetăţenii de mîna a doua, de sclavi care pot fi oricînd şantajaţi cu sărăcia, frica şi teama livrate şi întreţinute cinic aici tot de Moscova. Fără să ofere absolut nimic bun Moldovei, absolut nici un avantaj sau vreo facilitate pe care s-o simtă întregul popor, Moscova a reuşit să îndoctrineze, să robotizeze şi să subjuge o parte însemnată din populaţia acestei ţări, ceea ce nu-i deloc de neglijat.
Ruşii n-au făcut altceva decît „să-i alimenteze cu avantaje” doar pe cîţiva lideri de aici, iar aceştia i-au realimentat pe moldoveni cu ireversibile nostalgii sovietice imposibil de reanimat. Este ultra-verificat de istorie faptul că un popor trebuie să fie ţinut în sărăcie, înapoiere şi neştiinţă pentru a fi condus dictatorial. Cu timpul, un astfel de popor ajunge să-şi voteze tiranii din instinct.
„Proiectul” lui Vladimir Putin, Uniunea Vamală, aşa cum este el conceput, nu urmăreşte altceva decît să ţină popoarele ţărilor care aderă la el în afara civilizaţiei, în sărăcie şi sub şantajul şi dictatul Moscovei. De aceea nici nu există absolut nici un criteriu valoric obligatoriu pentru ţările invitate să adere la Uniunea Vamală. Cruzimea şi făţărnicia este dată şi de faptul că, începînd cu Putin, absolut toţi politicienii de vază din Rusia au case luxoase în UE şi SUA, iar copii lor lucrează, trăiesc sau studiază numai în Occident. La fel se întîmplă şi cu anti-europenii moldoveni!
În timp ce Rusia „interzice” Moldovei să adere la UE sau moldovenii să circule liber în ţările europene, ani de zile Moscova a cerut Bruxellesului să ridice vizele pentru ruşi. Cu alte cuvinte, Moldova, care-i europeană prin geografie, trecut şi destin NU, dar Rusia DA!
Lucrurile acestea sînt prea bine cunoscute şi de către cel mai mare actor politic la sucitul minţii moldovenilor – Vladimir Voronin. Demn de reţinut este faptul că Voronin se păstrează în topul preferinţelor majoritare ale moldovenilor din anul 1998 şi pînă astăzi. În mod logic, în aceşti ultimi aproape cinci ani, Voronin n-ar mai fi trebuit nici să existe într-un astfel de top. Această poziţie de lider şi-o păstrează şi din următoarele motive:
1. Noii-actuali guvernanţi au păstrat populaţia în aceeaşi ignoranţă cu privire la avantajele integrării europene a ţării, părînd că şi-au adus aminte de acest lucru abia în ultimele luni.
2. S-au răfuit de moarte între ei, în văzul lumii, vrînd să aibă aceeaşi autoritate ca şi Voronin, pentru poziţii privilegiate în controlul corupţiei de stat în folos propriu, dar au şi jefuit ţara la vedere.
3. N-au oferit moldovenilor nimic; au fost incapabili să aducă schimbarea atît de mult trîmbiţată pe valul venirii lor la guvernare; nu au ştiut sau nu au vrut, mai degrabă, să transforme vectorul pro-european într-o atracţie care să pună comunismul şi orientarea pro Uniunea Vamală în reala lor lumină – înapoiere, lipsa civilizaţiei, democraţiei şi oricăror libertăţi civile.
Ei bine, luînd în calcul fie şi doar cele enumerate mai sus, înţelegem, încă o dată, de ce Voronin rămîne în topul preferinţelor electorale. Liderul comunist ştie prea bine toate aceste lucruri, motiv pentru care înţelege că nu trebuie să facă prea multe eforturi electorale ca să cîştige detaşat, ca partid, la viitoarele alegeri. Actualii guvernanţi pro-europeni n-au avut puterea şi îndrăzneala ca să se transforme în lideri politici model. Oare nu din cauză că se tem de justiţia de tip european?
Voronin este un jucător politic care nu poate fi neglijat. Să nu uităm că el este cel care a declanşat procesul iniţial de integrare europeană. I-a indus în eroare pe occidentali cu această opţiune şi i-a înşelat şi pe moldoveni, ca mai apoi, spre finalul celui de-al doilea mandat prezidenţial, să izoleze ţara de întreaga lume civilizată. Anului 2009 i-au lipsit lideri politici mai îndrăzneţi şi pro-europeni cu adevărat. Să sperăm că vor recupera acum ceea ce n-au ştiut şi nici n-au vrut să facă în aceşti ultimi ani! Deşi, dacă ne uităm mai atent, Vladimir Plahotniuc a fost, este şi va fi omul lui Voronin trimis să compromită pînă la absolut partidele pro-europene. Televiziunile lui Plahotniuc aşa şi procedează. Din toamnă, Plahotniuc va fi iarăşi la picioarele lui Voronin. Acum ei se joacă şi o fac pe supăraţii şi inamicii politici ca să nu priceapă proştii!
Copiii noştri au nevoie de un viitor civilizat şi democratic oferit de UE. Moldovenii trebuie să se debaraseze de nostalgiile mincinoase întreţinute de ruşi, comunişti şi Partidul Democrat cu Diacov, Lupu şi Plahotniuc la vîrf. Iar Vlad Filat îi crede. Sau nu are încotro. După ce Rusia a mutilat atît biografiile moldovenilor şi cam o jumătate de Europă cu un comunism criminal, acum vrea să ia în captivitate şi viitorul copiilor noştri în jungla numită Uniunea Vamală.
Acum ori niciodată!
Scriam, la începutul acestui articol, despre laşitate şi servilismul guvernanţilor moldoveni faţă de şantajul economic şi politic exercitat de Rusia. După embargoul dictat asupra importurilor de mărfuri din R. Moldova, Kremlinul a ordonat şi expulzarea moldovenilor care muncesc în Rusia. Este adevărat că sutele de mii de moldoveni au plecat acolo spre a cîştiga bani mai mulţi decît în propria ţară, dar de ce nimeni nu se întreabă cît a avut de cîştigat economia rusească de pe urma muncii prestate de aceştia?
Este de-a dreptul ridicol, chiar obraznic, să-i auzi pe politicienii ruşi „plîngîndu-se” de „abundenţa” de imigranţi moldoveni, care ar sta acolo ilegal. Măi să fie! De cînd a devenit Rusia aliniată la standardele civilizate ale UE? O ţară condamnată depopulării implacabile! O ţară cu cei mai mulţi miliardari deşucheaţi, care-şi ţin averile şi au proprietăţi luxoase în Occident, şi cu un popor condamnat la sărăcie şi alcoolism! O ţară care-şi „apără” conaţionalii din afara graniţelor (vezi cazurile Ucraina, Transnistria, Osetia, Abhazia…!), dar care nu-i capabilă să ofere propriilor cetăţeni, din interiorul graniţelor ei, un trai civilizat minim!
Cele mai recente atacuri banditeşti, de tip interlop, cu acoperire oficială, asupra R. Moldova, în ceea ce-i priveşte pe moldovenii din Rusia, vin din partea rusului primitiv Dmitri Rogozini, care-i vice-prim-ministru. Popîndăii de guvernanţi moldoveni, ca să-şi ascundă complexele faţă de acest mitocan, au bîiguit că spusele/ameninţările lui n-ar reprezenta poziţia oficială a Rusiei. Pe dracu! Uitaţi-vă la acţiunile criminale ruseşti din Ucraina ca să înţelegeţi cît de oficial a vorbit Rogozin, chit că, chipurile, ar fi fost într-o vizită privată!
După embargoul politico-economic rusesc, UE şi-a deschis porţile pentru mărfurile moldoveneşti cu o generozitate fără precedent. Mai apoi, a urmat liberalizarea regimului de vize. Pe 27 Iunie, urmează să fie semnate Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Să NU dea Domnul să ne pomenim că Parlamentul moldovean n-o să aibă suficiente voturi ca să le ratifice (aici Parlamentul se pare că este cam la mîna lui Vlad Plahotniuc)! Dacă totul se termină cu bine, chestiunile economice ale ţării nu mai depind de şantajul grosolan al Rusiei. Şi aşa, Moldova rezistă de cinci ani datorită UE şi SUA.!
Dincolo de acestea, mai putem vorbi de următoarele agresiuni şi şantaje:
1. Repetarea scenariului ucrainean prin provocări transnistrene, din Găgăuzia (etnie care şi-a uitat originile din cauza ruşilor şi liderilor vînduţi Moscovei şi lui Diacov şi Plahotniuc, care au iniţiat referendumul de la Comrat!)), bulgarii din Taraclia (rusificaţi care uită că ţara lor mamă este membră a UE, nu a Uniunii Vamale) sau rusofonii din Bălţi.
2. Şantajul cu sistarea livrării de gaze naturale din Rusia, dar aici devenim solidari cu UE, care se află în cam aceeaşi situaţie din cauza agresiunii ruseşti din Ucraina.
3. Expulzarea în masă a moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia.
Din cele expuse mai sus, ne vom opri la punctul 3. Ce au făcut guvernanţii moldoveni din clipa în care Rusia a decis expulzarea moldovenilor? Reţineţi că este vorba despre iminenta repatriere a cîtorva sute de mii de oameni! Asta înseamnă că sîntem în faţa unei operaţiuni ruseşti de perturbare serioasă a ordinii sociale din ţară. Oamenii aceia vor cere guvernanţilor moldoveni să le dea locuri de muncă sau îi vor acuza că din pricina lor au ajuns în situaţia dată. În asfară de nişte declaraţii de dragoste false ale birocraţiei moldoveneşti nu s-a trecut la acţiuni cu adevărat eficiente şi patriotice.
Cum vor proceda guvernanţii? Încă de cînd s-a tras acest semnal de alarmă, Guvernul Leancă şi-a pus la muncă o echipă de specialişti şi s-a consultat cu europenii în vederea contracarării acestui fenomen prin oferirea unor alternative?
În atîta timp de cînd a apărut spectrul acestei ameninţări, materializată deja prin numeroase expulzări, Guvernul Leancă era obligat să dea măcar răspunsuri la aceste chestiuni în vederea unor rezolvări certe, într-un viitor predictibil.
Mizînd pe frustrarea acestor bieţi oameni, în termeni pozitivi vorbind, la cîţi bani europeni încă se fură, dacă erau de bună credinţă, guvernanţii puteau să-i plătească pe cei din primul val de expulzaţi din Rusia în agenţi pro-europeni de informare a populaţiei. Asta aşa, ca să-i recupereze inactivitatea din ultimii cinci ani!
Înţelege cineva că este vorba despre iminenţa unui proiect naţional, în colaborare cu UE, în acest sens? Nu-i nevoie dedît de puţină minte, onestitate şi devotament spre a contracara această măgărie rusească! La urma urmei, sînt cetăţeni ai R. Moldova, iar statul are obligaţia să-i protejeze! Sau dacă nu votează pentru Platotniuc nici să nu auzim de ei?!
Tot în acest context, Guvernul, care are obligaţia morală şi naţională ca să-i protejeze, trebuie să le dovedească acestor moldoveni că merită să se solidarizeze cu întreaga R. Moldova împotriva agresiunilor Rusiei, că expulzările lor sînt şi atacuri cinice îndreptate împotriva propriilor lor familii şi, fireşte, ţării lor natale. Sigur, aici este vorba despre revigorarea, acolo unde este cazul, şi inocularea unor sentimente de demnitate şi mîndrie naţională. Avem vreun politician care să le fie model? Nu avem, dar există UE şi certitudinea pe care o dă întregii ţări, tuturor cetăţenilor acesteia! Acum ori niciodată!
În final, reamintesc faptul că Rogozin şi alţi demnitari ruşi ameninţă R. Moldova că va introduce regim de vize pentru moldoveni în Federaţia Rusă. Foarte bine, zicem noi! În acest caz, premierul Iurie Leancă şi Natalia Gherman, ministrul MAEIE, fiica primului preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, care a cedat ruşilor, din slugărnicie, Transnistria, de ce nu se gîndesc să decidă introducerea vizelor pentru cetăţenii Federaţiei Ruse? Habar nu au cît respect şi prestanţă ar cîştiga în plan extern! Fiţi măcar baltici, onorabililor, lăsaţi Mioriţa în file de poveste!