In Ucraina, unde tot mai multe femei sunt violate de soldatii rusi, contraceptia de urgentă a devenit o... urgenta

Se fac eforturi mari pentru a se introduce cît mai repede contracepția de urgență în spitalele din Ucraina, din cauza numărului mare de violuri raportate pe fondul invaziei ruse, scrie Digi24.

Aproximativ 2.880 de pachete de medicamente, cunoscute și sub denumirea de „pilula de a doua zi”, au fost trimise de Federația Internațională de Planificare Familială (IPPF) în Ucraina, în timp ce o rețea de voluntari din întreaga Europă a colectat donații de medicamente și le-a trimis către spitale din Ucraina.

„Perioada de timp pentru acordarea de asistență victimelor violenței sexuale este cu adevărat esențială”, a declarat pentru The Guardian Julie Taft, de la IPPF. „Dacă o femeie este consultată în termen de cinci zile după incident, acel medicament ar trebui să i se administreze automat.”

Taft a spus că IPPF trimite, de asemenea, pastile medicale pentru avort, care pot fi folosite pînă în a 24-a săptămînă de sarcină.

În timp ce contracepția de urgență a fost disponibilă la scară largă în Ucraina, războiul a distrus lanțurile locale de aprovizionare.

„Există o cerere de contracepție de urgență, dar foarte rar din partea spitalelor din Vestul țării. Este vorba în principal de spitale din Est, din Harkov, Mariupol și regiunile respective”, a spus Joel Mitchell de la Paracrew, o organizație de ajutor umanitar care livrează alimente și echipamente medicale în Ucraina. „Imediat ce am intrat în contact cu spitalele din acele regiuni, am primit solicitări pentru aceste medicamente.”

Nu se știe foarte clar cîte din beneficiarele medicamentelor sunt victime ale violurilor, dar un voluntar de la Paracrew a declarat, pentru The Guardian, că a livrat pastile contraceptive de urgență direct la un spital de lîngă Kiev, unde medicii i-au spus că tratau mai multe femei agresate sexual.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat, la începutul lunii Aprilie, că au fost înregistrate oficial nouă cazuri de femei însărcinate după ce au fost violate de soldații ruși. Însă zilnic apar informații tot mai îngrijorătoare despre un val al agresiunilor sexuale asupra femeilor ucrainene din Estul țării, care continuă să fie sub ocupație rusă.

Jamie Nadal de la United Nations Population Fund (UNFPA) a spus că, într-o situație de criză, cazurile de viol sunt specifice.

ONU a inclus în trecut contracepția de urgență în „kituri post-viol” pentru sute de femei și fete aflate în zone cu conflicte armate din întreaga lume, inclusiv în timpul războiului din Bosnia. Pe lîngă contracepția de urgență, femeilor li s-au administrat și medicamente pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi hepatita B și HIV. Distribuirea medicamentelor victimelor violului în zonele post-conflict rămîne o politică a ONU. Pînă acum, ONU a trimis în Ucraina 40.000 de kilograme de consumabile pentru sănătatea reproducerii și 33 de truse de management clinic al violului la 19 spitale din 10 regiuni din Ucraina.

Denisova a spus că biroul ei a documentat oficial cazurile a 25 de femei care au fost ținute într-un subsol din Bucha, unde au fost violate sistematic, însă numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

Un voluntar care a evacuat rezidenți din orașe aflate la Nord de Kiev, la începutul lunii Aprilie, a spus pentru The Guardian că a întîlnit trei femei din regiune care au ieșit goale din case și subsoluri. Una, luată imediat cu ambulanța, fusese bătută cu sălbăticie și avea oase rupte.

The Guardian a scris, săptămîna aceasta, că examinările post-mortem ale cadavrelor din gropile comune de la Nord de Kiev au scos la iveală dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse.

„Există multiple probleme de sănătate psihologică, emoțională și fizică cu care victimele violului se confruntă, iar anxietatea din cauza unei posibile sarcini este cu adevărat enormă pentru acestea”, a spus Taft. „Poate duce la stres și șocuri, așa că este esențială prevenția lor.”

Aprovizionarea cu pastile în Ucraina a fost grav afectată de război, iar voluntarii spun că există multiple probleme logistice care au întîrziat încercările de a introduce medicamentele atît de necesare în țară.