In Suedia, atacurile au devenit o obisnuinta: aproape unul la fiecare 3 zile

O mamă ucisă în timp ce-și ținea în brațe fiul de 5 ani, împușcat pe stradă. Violențele au cutremurat Suedia. Atacurile cu bombă au devenit ceva obișnuit, aproape unul la fiecare trei zile. Violența e legată adesea de bandele interlopilor sau ale traficanților de droguri. Iar conflictele, tot mai evidente, și-au pus amprenta pe o țară altădată pașnică. Suedia e cunoscută în Europa pentru legislația liberală, sistemul social și inovație. Are și reguli foarte stricte în privința armelor de foc. Și atunci cum e posibil așa ceva? În continuare, vă oferim un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. 

Maher Turkie a dus o viață în afara legii, dar acum îi ajută pe tinerii din categoriile de risc. El însuși imigrant, crede că rămîn încă multe de făcut pentru integrarea imigranților. Maher își promovează mesajul de pace pe străzile din Malmo, un fief al violențelor de stradă. Vrea să schimbe această stare de fapt. Maher Turkie este în elementul său. Sute de persoane au răspuns la apelul său pentru un protest anti-violență pe străzile din Malmö. Printre ele sunt și părinți îngrijorați. Sunt, însă, și protestatari despre care Poliția suedeză crede că fac parte din mediul infracțional al orașului.

- Veți continua să rămîneți tăcuți?, îi întreabă Maher.

- Nu! răspund protestatarii.

- Nu vă aud!

- Nuuu!!!

Malmö e în stare de șoc. În Noiembrie, doi adolescenți de 15 ani au fost împușcați. Unul a murit, celălalt a ajuns la spital cu 10 plăgi împușcate.

Un pușcăriaș „pocăit”

Turkie, născut în Liban, a comis și el infracțiuni grave, pentru care a plătit cu ani de închisoare. Azi le vorbește furios părinților:

- Le spuneți copiilor voștri: „mergeți la școală”, dar și voi sunteți tot niște infractori. Ei de ce n-ar fi?

Maher Turkie vrea să rupă acest cerc vicios. No to Crimes este numele organizației pe care a fondat-o. Voluntarii merg în școli, țin prelegeri și vorbesc cu părinții. Tot ei l-au ajutat și pe adolescentul rănit să părăsească banda din care făcea parte.

„Am convins mai mulți tineri să se adreseze serviciilor sociale sau Poliției. Dar totul se mișcă prea încet. Pe alții i-am convins să își schimbe stilul de viață. Așadar, dacă ne propunem ceva, putem reuși”, spune Maher Turkie. Și totuși, în metropola din Sudul Suediei se aud explozii aproape săptămînal – ca în fața acestei clădiri din centrul orașului. Locuitorii din Malmö sunt îngroziți:

„E oribil, ce aș putea să mai spun?”

„Curînd va fi ca-n Siria, aproape că nu mai e nici o diferență”.

Poliția îi chemă la discuții pe cei din grupele de risc

Poliția din Malmö a primit întăriri din toată Suedia. În ciuda scăderii numărului de infracțiuni, șeful Poliției recunoaște că actele de violență se înmulțesc. Așa că plănuiește să-i cheme la discuții pe tinerii din grupele de risc.

„La aceste discuții, Poliția și procurorii precizează clar ce sentințe riscă. Dar este posibil să avem alături de noi și o mamă care a pierdut un fiu și care își poate împărtăși povestea. Un asistent social este de asemenea prezent și explică ce variante au la dispoziție”, explică Stefan Sinteus, de la Poliția din Malmö.

Prietenii victimelor au adus lumînări și flori la locului incidentului. Și ei provin tot din familii de imigranți. Unul este gata să ne vorbească. Spune că o parte din vină aparține Poliției și autorităților suedeze: „Oamenii care locuiesc aici nu se simt protejați! Poliția ar face bine să nu apară. Dacă un tînăr de 15 ani poate fi împușcat în mijlocul orașului și o femeie cu un copil în brațe poate fi împușcată în cap înseamnă că situația se înrăutățește. Și se va agrava dacă nu intervine nimeni”, spune o tînără.

Maher Turkie vrea să facă totuși ceva. Trece zilnic pe aici pentru a sta de vorbă cu tineri și adulți. E surprins că victimele și infractorii sunt din ce în ce mai tineri: „Data viitoare ar putea fi oricare dintre noi, dacă suntem în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Acești tineri nu respectă pe nimeni, nu le pasă nici măcar de propria soartă. Deci de ce ar trebui să le pese de ceilalți?”

Poliția rămîne să patruleze. Se teme că războiul de pe străzile din Malmö s-ar putea amplifica după această crimă.

Măsurile de integrare a imigranților au eșuat. Politicienii cer o abordare mai strictă

Mulți politicieni consideră că măsurile de integrare în Suedia au eșuat și cer o abordare mai strictă, în special în educație:

„Am fost naivi, n-am înțeles că trebuie să îi ajutăm prin intermediul școlii. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să îi ajutăm să obțină o educație bună și să-și găsească un loc de muncă”, consideră Peter Ollén, consilier local în Malmö.

Fratele băiatului rănit participă la mitingul de protest al lui Maher Turkie. În fața camerelor, nu vrea să audă de răzbunare. Dar Maher Turkie a auzit destule promisiuni deșarte. Ca prim pas, el cere predarea tuturor armelor:

„Nu poți spune: păstrați armele, dar nu mai trageți. Așadar, ar trebui să găsim rapid o cale pentru ca acești oameni să-și predea armele fără teama că vor fi pedepsiți”, spune Maher Turkie.

Asta ar fi soluția pentru străzi mai sigure în Malmo? Mulți suedezi se îndoiesc. Maher Turkie mai are mult de lucrat.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31