ÎŞI IMAGINEAZĂ CINEVA CĂ GUVERNANŢII CHIAR LUPTĂ CU CORUPŢIA?

Nici un lider politic nu este interesat ca oamenii să cunoască avantajele integrării europene

Autor: Mihai CONŢIU

Pe parcursul zilelor de 23 şi 24 Aprilie, am recepţionat cîteva mesaje politice care scot neplăcut în evidenţă incapacitatea clasei politice de la Chişinău de a se conecta la realităţile şi cerinţele europene. Pe 23 Aprilie, Chişinăul i-a găzduit pe Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei şi pe Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei.

În acest context, din demagogicul discurs al premierului Iurie Leancă, să reţinem doar sterilitatea următoarei fraze a sa: „Prezenţa miniştrilor Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier la Chişinău reprezintă o reconfirmare a susţinerii pe care o acordă UE agendei europene şi transformărilor pe care le întreprinde Guvernul de la Chişinău.”

Pe cînd Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franţei, s-a referit la pragmatismul semnării Acordului de Asociere RM-UE, precum şi la cele ce derivă din acest angajament. La rîndu-i, ministrul german de Externe, printre altele, a mai spus: „Sigur că încurajăm toată munca depusă în privinţa reformelor şi vă încurajăm să le continuaţi, mai ales în combaterea corupţiei. Am atins această temă în discuţia noastră de astăzi şi în acest sens aveţi asigurată susţinerea ţărilor UE.” „Bineînţeles că uşa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, şi asta le-am spus şi partenerilor ruşi, nu reprezintă o politică împotriva Rusiei.”

Tot în această conjunctură, purtătorul de cuvînt al diplomaţiei de la Berlin, Martin Schäfer, a declarat că vizita tandemului germano-francez de miniştri de Externe, Frank-Walter Steinmeier – Laurent Fabius, în Moldova şi Georgia a avut drept obiectiv doar finalizarea pregătirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere.

Potrivit lui Schäfer, la ora actuală nu există o majoritate în cadrul UE care să susţină extinderea, iar ce va aduce viitorul – nu se poate şti. Oficialul a mai spus că Acordul de Asociere şi Parteneriatul Estic s-au dorit a fi o alternativă atractivă pentru cele două state ex-sovietice. Nu s-a pus problema creării unui orizont de aşteptare privind admiterea în UE.

Tot pe parcursul zilelor amintite, la Chişinău s-a mai aflat şi o delegaţie estoniană a unui Centru al Parteneriatului estic, compusă din jurnalişti, printre care şi şeful Serviciului de Presă al Preşedinţiei estoniene. Pe bună dreptate, aceştia s-au mirat teribil de faptul că moldovenii, în aceşti ultimi patru ani, nu au fost absolut deloc informaţi cu privire la avantajele integrării europene de către politicieni. În treacăt, aceştia au afirmat în ţara lor nu există absolut nici un oligarh. Ce trebuie să înţelegem din asta?

În urmă cu mai multe luni, venind vorba despre privatizările dubioase şi sfidătoare la adresa principiilor şi rigorilor europene a Aeroportului şi Băncii de Economii, un respectabil diplomat occidental acreditat la Chişinău îşi manifesta stupefacţia că oamenii, măcar deponenţii acestei bănci nu ies în stradă, ca să afle cine le fură economiile sau se foloseşte fraudulos de ele.

Corupţia generalizată din ţară nu este apanajul exclusiv al unor modeşti profesori sau medici, ci este patronată de Putere. Dacă peştele de la cap se împuţeşte, sigur că ajunge şi la coadă, dar nu acolo este problema. Cel mai deranjant pentru guvernanţii noştri este faptul că integrarea europeană presupune lupta corupţia, reforma justiţiei, democratizarea reală a ţării şi libertatea de exprimare individuală. Asta înseamnă că, paradoxal, UE le sugerează elegant că sînt nevoiţi „să lupte ei împotriva… lor”, căci doar este vorba despre marii corupţi, nu despre mărunţii găinari! Uniunea Vamală nu impune astfel de rigori. Acolo poate adera orice mafiot atîta timp cît conduce o ţară! Plahotniuc îi oferă deja lui Putin probe de loialitate: depune eforturi pentru încropirea unui nou partid comunist!

„Raiul-Iad” Uniunii Vamale

Federaţia Rusă se opune semnării Acordului de Asociere RM-UE şi nu-i convine nici liberalizarea regimului de vize în UE pentru moldoveni. Cu toate acestea Rusia a făcut numeroase demersuri pentru liberalizarea regimului de vize în UE pentru ruşi. Ce înseamnă asta? Adică Rusia vrea ca proprii cetăţeni să circule liberi prin UE, dar „perifericii şi înapoiaţii moldoveni” nu!

De mai mult timp, avem o rubrică dedicată informării moldovenilor cu privire la realităţile ce-i aşteaptă dacă ţara se integrează în UE sau în Uniunea Vamală. De ce, de patru ani, actualii guvernanţi nu le explică moldovenilor că aderarea ţării la Uniunea Vamală nu le oferă absolut nici un avantaj (povestea cu gazele mai ieftine… este o poveste, căci nimic nu-i gratis, iar poporul nu trăieşte doar cu gaze), că RM, ca ţară, nu are nici un cuvînt de spus în faţa Rusiei, că asta înseamnă înapoiere, suprimarea democraţiei şi drepturilor omului?

Scriam într-unul din serialele noastre informative despre un exemplu imediat: Putin a decis anexarea Crimeei. S-a consultat cu partenerii săi din Uniunea Vamală, cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko şi al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev? Nu! Ba, mai mult, Lukaşenko chiar a condamnat dur această agresiune. A adus sau nu Putin prejudicii economice partenerilor din Uniunea Vamală, Belarus şi Kazahstan, prin agresiunea asupra Ucrainei? Fireşte că da! Asta înseamnă că Rusiei îi pasă doar de Rusia, nu neapărat şi de ruşi, mai ales de cei din Ucraina sau Transnistria, pe care-i foloseşte doar pe post de carne de tun.

Acestea sînt doar o parte din motivele pentru care în Uniunea Vamală poate intra necondiţionat chiar şi Coreea de Nord. Cu cît democraţia este mai inexistenţă şi înapoierea cetăţenilor este la cel mai degradant nivel, cu atît mai mult un astfel de stat poate intra în Uniunea Vamală. Rusiei nu-i convine ca Moldova să intre în UE, cu atît mai puţin Ucraina, care-i este şi vecină. Ca să adere la UE, statul respectiv trebuie să fie model de luptă împotriva corupţiei, în reforma justiţiei, democraţiei etc.

Cum să admită Putin ca ruşii de la graniţa cu Ucraina să vadă că ucrainenii pot trăi mai bine, civilizat decît ei cu zeci şi zeci de ani înainte? În acest context nu contează că miliardarii ruşi au palate în cele mai luxoase staţiuni europene, că fii lor învaţă la cele mai prestigioase universităţi occidentale etc. Poporul trebuie ţinut în întuneric, iar acest lucru Rusia îl doreşte şi Moldovei şi Ucrainei.

Nu guvernanţii corupţi ne duc în UE, ci UE vrea să-i ajute pe moldoveni

Timp de trei ani, guvernanţii, în timp se furau ţara, le-a distras atenţia moldovenilor cu certurile pentru funcţii. Acum nu se mai ceartă în văzul lumii, ci doar fură. Au sfidat cu neruşinare acest popor autointitulîndu-şi fraudulos coaliţia de guvernare „Alianţa pentru Integrare Europeană”. Mai apoi, o „Coaliţie Pro-europeană” care nu i-a informat absolut deloc pe moldoveni ce înseamnă asta.

Se pare că au făcut-o intenţionat. Ca şi fosta guvernare comunistă, actualii guvernanţi au avut nevoie de un popor total dezinformat. Deliberat şi din egoismul Puterii, i-au făcut pe moldoveni să creadă că integrarea europeană sînt ei. Acesta este şi motivul pentru care Vladimir Voronin şi PCRM au rămas în topul preferinţelor electoratului.

Pentru că Moldova este ţara tuturor paradoxurilor, nu excludem ca PCRM să cîştige alegerile, să schimbe Constituţia pentru ca preşedintele să fie ales prin scrutin universal, Voronin să cîştige detaşat al treilea mandat de preşedinte, dar primul în acest fel, să continue parcursul european al ţării şi să-i bage la puşcărie pe actualii guvernanţi în aplauzele tuturor liderilor occidentali. Deputatul PCRM Alexandru Petkov a şi anunţat: „Hoţii trebuie să stea în puşcărie!”

Dincolo de toate derapajele de neiertat ale guvernării comuniste, se cuvine să întrebăm: Şi-au bătut joc de acest popor în cel mai neruşinat mod actualii guvernanţi, l-au furat şi l-au umilit în cele mai crunte întruchipări? Sigur că da, mai ales că s-au jucat cu buna credinţă a moldovenilor, le-au fluturat perspectiva europeană pe sub nas, fără să le spună ce înseamnă, lăsîndu-i, ca şi pe vremea comuniştilor, să bată la porţile Ambasadei României pentru un paşaport european.

Dacă n-au fost capabili să se apropie cu deschidere şi înţelepciune umană spre cei care i-au ales, atunci de ce să ne mai mire analfabetismul politic care i-a împiedicat să intre în mijlocul găgăuzilor şi transnistrenilor? Convinşi fiind că guvernarea comunistă a furat ţara, au vrut să procedeze cu mai multă ambiţie. Cît au furat comuniştii dacă lor le-au rămas atîtea de acaparat, iar asta în ochii întregii Europe?

Au lăsat pămînt pîrjolit în urmă, şi-au ascuns averi şi în Rusia, dar încearcă să-i înşele, în continuare, pe moldoveni, vrînd să transforme pustiul lăsat de ei în mană cu bani europeni. Dumnezeule, dar cît s-a furat din fonduri europene şi cît se mai fură şi acum, mai ales că ne aflăm în „exerciţii electorale”? Aţi văzut cum fură Recean milioane la MAI?

Puterea absolută i-a transformat în paranoici şi megalomani, dar ceasul european al pedepsei ticăieşte spre final. Prin urmare, „vor risca” să ratifice în Parlament Acordul de Asociere RM-UE?

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31