Flori nu doar de frumusete

Plantele medicinale sunt armele esențiale ale medicinii naturiste. Datorită efectelor medicinale pe care unele plante s-au dovedit a le avea oamenii le-au ales în scopul de a vindeca sau măcar ameliora diverse afecțiuni. Dacă Primăvara, Vara și Toamna culegem plante medicinale, iarna le folosim pe cele uscate. Plantele medicinale trebuie culese în anumite momente ale anului, de la acestea putîndu-se folosi frunzele, florile, semințele sau chiar rădăcina. Cele mai folosite și eficiente plante medicinale de pe meleagurile noastre, la îndemîna oricui, plante care cresc sălbatice pe marginea drumurilor sau în păduri. În dreptul fiecărei plante, există o descriere privind beneficiile acesteia pentru sănătate.

Albăstrelele cresc și ele pe cîmp, se găsesc cu ușurință și se folosește planta cu flori pentru ceai. Acestea vindecă miopiile ușoare și mențin sănătatea ochilor, tratează eficient depresiile, cresc tonusul muscular, de aceea sunt indicate înaintea programelor de mișcare, scad riscul de pietre la rinichi și infecții urinare.

Gălbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbenă a florilor pe care acestea le produc. Gălbenelele prezintă numeroase beneficii – uz intern: gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecțios, ulcerații canceroase, inflamații ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree și alte tulburări ale ciclului menstrual, reglîndu-l, previne sindromul premenstrual și durerile din timpul menstruației etc. Uz extern: leucoree, trichomoniază, acnee, arsuri, degerături, răni purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sînilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoză, negi, veruci, dermatite etc.

Mușețelul era una din plantele medicinale pe care pînă acum cîțiva ani le întîlneai la tot pasul. Astăzi puțini mai sunt cei care cultivă mușețel pe suprafețe extinse, în ciuda faptului că această cultură este una deosebit de profitabilă, cu o desfacere rapidă în industria farmaceutică și cea cosmetică. Această plantă poate ajuta la tratarea a peste 100 de afecțiuni și probleme, incluzînd aici răceala, probleme digestive, diaree, eczeme, probleme gastrointestinale, dureri de dinți, dureri de urechi, dureri la umăr sau răni mici.

Poate, în primul rînd, lavanda este plantă aromatică și apoi plantă medicinală. De la florile proaspete, la florescențe uscate, ulei esențial și apă de lavandă, toate produsele sunt foarte apreciate și au o valoare adăugată mare. În afara faptului că iți oferă acea senzație de ,,verdeață'', aceste plante medicinale pot fi folosite în multe feluri, pentru a trata problemele care te supără. Ingrijirea lor merită cu prisosință efortul.

Plantele sălbatice, pe care le întîlnim aproape oriunde, reprezintă mult mai mult decît niste banale buruieni, care se extind rapid și care dăunează. Există o sumedenie de specii, care pe langă faptul că sunt extrem de fumoase și de interesante dețin și proprietăți tămăduitoare.

Mihaela Vrabie-Badia