FILAT LA CEDO, NOI TOT LA CEDO…

Cum poate cineva apela la Curtea de la Strasbourg în timp ce provoacă propriului stat pierderi în aceeaşi instanţă?!

Autor: Mihai CONŢIU

Atacul de tip rider asupra ziarului „Moldova Suverană” s-a declanşat „oficial” pe data de 24.02.2010, cînd Guvernul Filat a emis Hotărîrea nr. 137 prin care se încetează procesul de lichidare a ziarului guvernamental "Moldova Suverană", ca urmare a unui Proiect înaintat de ministrul de stat Victor Bodiu.

Ingerinţa abuzivă a statului este dată de faptul că fostul premier Vlad Filat a emis o Hotărîre cu pretenţia de a anula o lege deja existentă. Este vorba despre Legea Presei aflată încă în vigoare. Călăii oficiali şi executanţi ai atacului de tip rider asupra ziarului nostru au fost Victor Bodiu şi Compania.

Anterior acestei Hotărîri, Bodiu a dezinformat mediatic opinia publică, colportînd minciuna gogonată că „Moldova Suverană” ar fi fost privatizată ilegal (de parcă ar fi existat vreun bun material de privatizat!), dar şi că Guvernul Tarlev ne-ar fi dăruit vreun milion de lei.

Puţină aducere aminte

Cu puţin timp înainte, un grup de „mameluci frustraţi” - Tudor Ţopa, Mihail Gh. Cibotaru, Victor Ladaniuc, Gheorghe Ciocoi, Serafim Belicov, Dumitru Ţîra, Ion Bătrînu, Claudia Partole, Alexandru Schendrea, Nina Pîrţac, Andrei Fetescu, Elvira Gheorgheşteanu, Tudor Iascenco, Nina Clipa şi Xenia Damaschin –, prin intermediul ziarului „Timpul”, pe 17 Februarie 2010, au ieşit cu acuza că, chipurile, „fosta guvernare comunistă a dat publicaţia pe mîna unor aventurieri care au adus-o la sapă de lemn şi cereau Guvernului şi organelor competente să se pronunţe în problema legalităţii înstrăinării celui mai vechi cotidian din R. Moldova”.

Şmecheraşii cu pricină au omis încă un „mare amănunt” – Cînd, în 2005, la recomandarea Consiliului Europei şi ca o condiţie politică de realegere a lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte, s-a decis lichidarea „Moldovei Suverane” ca oficios al Guvernului. Cine nu a dorit să rămînă pe mai departe în componenţa noului colectiv al „Moldovei Suverane” SRL, ziar fondat conform Legii Presei, s-a pensionat, i-ar Guvernul, conform legislaţiei muncii le-a plătit recompensaţiile băneşti cuvenite. Acum este clar pentru cine a distribuit Guvernul Tarlev acei bani? Tocmai pentru cei care se plîngeau că li s-ar fi furat ziarul!

Atacurile în haită începuseră de prin 2007

Primul care „se ruga divinităţii” să falimenteze „Moldova Suverană” a fost Nicolae Dabija. Poate că chiar simultan, Constantin Tănase ne purta şi el Sîmbetele. Omul acesta poate că chiar credea în bazaconia cu privatizarea ilegală a ziarului, dar la fel de bine, pentru că nu-i prost deloc, vroia, pur şi simplu, să ne facă rău, să ne elimine din viaţa publică. Astfel, Tănase i-a cerut fostei deputate Vitalia Pavlicenco să facă demersuri şi să afle dacă am făcut vreo coţcărie în acest sens. Se înţelege că nici fostul CCCEC trimis de Filat pe capul nostru nu a înregistrat vreo ilegalitate în sensul dorit de ei.

Cînd Constantin Tănase şi-a văzut fiul, Alexandru Tănase, ajuns ministru al Justiţiei, probabil că deja juisa cu gîndul că vom fi nimiciţi rapid, căci şi din direcţia asta ministerială şi-a băgat dracul coada.

Au urmat patru ani de procese cu fantomatica ÎS „Moldova Suverană”, cu Cancelaria Guvernului, AGEPI şi Guvernul. Pe ultima sută de metri, absolut abuziv, Curtea Supremă de Justiţie le-a făcut pe plac lui Filat, Bodiu, Bănăruc, Tănase, Dabija şi restul gloatei. Păi cum să nu le dea cîştig de cauză dacă Victor Bodiu, personal, în calitate de secretar general al Guvernului, a semnat Recursul înaintat instanţei de judecată, după ce, probabil că revoltat, a constatat că ni se dăduse cîştig de cauză la Curtea de Apel.

La CEDO, de la PLDM şi Casa Presei

Lui Filat, Alexandru Tănase i-o trase după ce au divorţat şi a ajuns preşedinte al Curţii Constituţionale. Cînd a admis ca Tănase să ocupe un astfel de post, sînt absolut sigur că Filat habar nu avea ce înseamnă asta şi că nici nu bănuia cîte bubuituri o să încaseze. Praf şi Pulbere l-a făcut prin Hotărîrea Curţii Constituţionale prin care nu a mai putut să fie nominalizat drept candidat la conducerea unui Guvern.

Curtea a scris în acea Hotărîre că numirea în funcţii de conducere a unor persoane asupra cărora planează dubii cu privire la integritate sau care au fost demise pentru corupţie este contrară principiilor statului de drept. "Nu a fost o lovitură împotriva lui Vlad Filat, ci împotriva Republicii Moldova", a spus atunci Vlad Filat.

Considerînd că i s-au încălcat drepturile, fostul premier s-a adresat la CEDO în privinţa Hotărîrii Curţii Constituţionale. Hazliu în toată această treabă este faptul că Filat a acţionat în judecată, la Strasbourg, statul R. Moldova, adică Guvernul, un Guvern al cărui prim-ministru este Iurie Leancă, colegul său de partid. Este greu de crezut că Filat ar putea avea vreo şansă să cîştige acest proces intentat Guvernului R. Moldova. Motivul este că CEDO nu obişnuieşte să contracareze o decizie irevocabilă a unei Curţi Constituţionale, care nu este o instanţă oarecare de judecată, ale cărei hotărîri pot fi suspectate şi demonstrate ca fiind abuzive în raport cu legislaţia europeană.

La fel de hazliu, dar şi criminal este faptul că Filat s-a adresat unei instanţe europene, la CEDO, la care el, personal, contribuie la emiterea unei decizii împotriva statului R. Moldova. Este vorba despre dosarul înaintat la CEDO de către „Moldova Suverană” SRL. La originea acestui dosar stă tocmai ingerinţa abuzivă a statului, a lui Filat ca premier, despre care aminteam mai sus, implicarea nemijlocită a unui demnitar în actul de justiţie, cea a lui Victor Bodiu, şi multe altele.

Ultimele surprize ale lui Filat pot fi pierderea de către el a procesului intentat statului R. Moldova şi cîştigarea de către noi a procesului intentat statului la CEDO din cauza propriei sale hotărîri de Guvern emisă abuziv şi împotriva unei legi existente. Probabil că nu le pasă că statul poate pierde din cauza unor decizii guvernamentale iresponsabile pentru că sînt deja convinşi că nu vor mai rămîne la guvernare. Poate doar prin alianţa PCRM-PLDM! Care deja se construieşte cu migală. Doar se vede cum Vladimir Voronin îl „critică” pe Filat, dar aşa, uşurel, fără a apela la fapte concrete.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26