EXPERŢII CONSTATĂ O ÎNCETINIRE A RITMULUI CREŞTERII ECONOMIEI ÎN A DOUA JUMĂTATE A ANULUI
În a doua jumătate a anului curent se atestă o încetinire a ritmului creşterii economice. Indicele Compozit Anticipator a constituit 106,5 puncte în septembrie 2014, mai redus atît faţă de luna precedentă, cît şi în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent, se constată în ultimul număr al publicaţiei „Realitatea Economică” lansat astăzi de către Centrul Analitic Independent „Expert Grup”.
Astfel, deşi pe parcursul anului curent situaţia economică este destul de volatilă, din iulie 2014 „se observă un uşor trend de decelerare”.
Experţii sînt de părere că „în viitorul apropiat autorităţile trebuie să se concentreze pe atenuarea expunerii economiei moldoveneşti la riscurile interne prin consolidarea instituţională şi ameliorarea climatului de afaceri”.
Principalele provocări ţin de constrîngerile mediului extern: dificultăţile economice din UE şi CSI, cuplate cu restricţiile comerciale aplicate de Federaţia Rusă, menţionează autorii publicaţiei. Volumul total al exporturilor este în scădere pentru a doua lună consecutiv, iar principala cauză o constituie reducerea exporturilor spre ţările CSI cu 31,3 la sută, în august, ca urmare a restricţiilor comerciale aplicate de către Rusia la unele importuri de produse agroalimentare din Republica Moldova, precum şi a înrăutăţirii condiţiilor economice din această ţară şi Ucraina.
Totodată, dinamica economică sinuoasă a principalilor parteneri comerciali din UE (în special, România şi Italia), afectează cererea pentru exporturile moldoveneşti pe piaţa comunitară, apreciază Expert-Grup. În luna august exporturile spre piaţa europeană s-au diminuat cu 3,1 la sută.
Potrivit experţilor, situaţia economică şi socială volatilă din regiune sporeşte nivelul incertitudinii pe intern. În particular, populaţia şi agenţii economici decid să consume mai puţin şi să economisească mai mult.
După ce Republica Moldova a făcut un salt impresionant în clasamentul Băncii Mondiale „Doing Business 2015”, de pe locul 82 pe 63, „este necesar de a continua eforturile în vederea simplificării procedurilor de obţinere a documentelor cu caracter permisiv şi de a reduce marja de discreţie a funcţionarilor publici în relaţia cu firmele care aplică pentru asemenea acte”. Totodată, Expert-Grup recomandă ca în contextul eliminării barierelor tarifare din calea comerţului, pentru a beneficia din plin de prevederile Acordului de Asociere cu UE trebuie să fie simplificate procedurile vamale, facilitată adoptarea şi implementarea standardelor de calitate şi modernizată infrastructura calităţii.
Sursa: Moldpres