EMA a autorizat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Novavax ca doza booster
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat, Joi, utilizarea vaccinului anti-COVID-19 Novavax ca doză booster pentru persoanele adulte, înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări cu noul coronavirus în această Iarnă, informează Reuters, potrivit agerpres.
Acest vaccin, denumit Nuvaxovid, a fost dezvoltat pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, ce a fost detectată pentru prima dată în China, la sfîrşitul anului 2019. EMA recomandă ca acest ser booster să fie utilizat de persoane care au fost inoculate anterior fie cu o doză a vaccinului produs de Novavax, fie cu un alt vaccin anti-COVID-19.
Într-o decizie separată, EMA a autorizat, Joi, alte două vaccinuri booster, actualizate pentru a ţinti varianta Omicron a noului coronavirus. Dezvoltate de Moderna şi Pfizer-BioNTech, aceste vaccinuri bivalente vizează atît subvarianta BA.1 de Omicron, cît şi tulpina originală depistată prima dată în China.
Vaccinul Nuvaxovid a primit autorizarea agenţiilor de reglementare medicală la mult timp după ce primele vaccinuri împotriva COVID-19 – produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – au fost aprobate în diverse ţări şi regiuni ale lumii.
Producătorii săi sperau că serul Nuvaxovid le va convinge pe persoanele care au fost sceptice faţă de vaccinurile cu noua tehnologie ARN mesager să se vaccineze totuşi în cele din urmă, în condiţiile în care Nuvaxovid are la bază o tehnologie cu proteine recombinate, care este utilizată deja de mai multe decenii împotriva unor boli cunoscute, precum hepatita B şi gripa.
Cu toate acestea, cererea pentru vaccinul produs de Novavax a rămas mică. Luna trecută, producătorul Novavax şi-a revizuit la jumătate estimările privind veniturile sale anuale, în principal din cauza cererii limitate pentru vaccinul său utilizat într-o schemă primară de imunizare.
Însă, dacă este utilizat ca booster pentru persoane care au primit anterior alte vaccinuri anti-COVID-19, Nuvaxovid are în continuare potenţialul de a oferi un spectru mai larg de protecţie, au sugerat anumiţi cercetători.