DISCURSUL PRESEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON, ROSTIT IN CADRUL RECEPTIEI OFICIALE CU OCAZIA ZILEI INDEPENDENTEI

STIMAȚI OASPEȚI,

ONORATĂ ASISTENȚĂ 

Vă salut cu drag la acest eveniment de aniversare a Independenței Republicii Moldova.

În cei 26 de ani, Moldova a trecut prin multe încercări și provocări, dar, în pofida lor, am demonstrat că putem asigura continuitatea statalității țării noastre, care a început încă în secolul al XIV-lea.

Am demonstrat, în acești ani, capacitatea de a edifica un stat moldovenesc, chiar dacă au existat și mai există forțe care ni se opun.

Faptul că am păstrat statalitatea e marele nostru merit, al tuturor. Dar, pe de altă parte, faptul că nu le-am asigurat cetățenilor un nivel bun de trai e marea noastră neîmplinire. E cusurul conducătorilor acestei țări, al tuturor.

Prea multe greșeli au fost comise cu mîinile noastre, de către guvernările care s-au rînduit în acest sfert de secol. Chiar de la început, din anii 90, nu am avut destulă înțelepciune să preluăm ce a fost mai bun din moștenirea agricolă și industrială a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Au fost risipite și jefuite bogății enorme. Au fost distruse fabricile, colhozurile, fermele zootehnice, infrastructura satelor. În loc să fie valorificate.

Din păcate, nu am reușit să păstrăm nici echilibrul relațiilor interetnice. Prin mesaje ultranaționaliste și radicale, în unele regiuni ale țării au fost stimulate pornirile secesioniste. Și majoritarii, și minoritarii, cu toții au căzut pradă emoțiilor și orgoliilor.

Au fost luate decizii greșite care au dus la evenimente tragice.

Pînă în prezent trăim consecințele acelor decizii și evenimente. Astăzi încă avem o țară fragmentată și dezbinată ideologic, identitar, social.

Acum, misiunea noastră, a întregii clase politice, a elitelor din societate, a liderilor de opinie, e să încercăm să temperăm patimile concetățenilor. Să reducem din această dezbinare. Să nu comitem alte grave greșeli, care vor perpetua durerea țării și a poporului nostru.

În acest sens, mi se par deosebit de îngrijorătoare semnalele că Moldova ar putea fi antrenată în conflictele dintre marile puteri. Trebuie să înțelegem că atunci cînd se luptă două forțe geopolitice mari, cele mici pot fi ușor strivite în toiul confruntării, chiar dacă e vorba de un război rece.

Noi, avînd o societate extrem de polarizată ideologic și geopolitic, sîntem datori să păstrăm neutralitatea în disputele geopolitice și să nu fim parte a vreunui bloc politico-militar, nici la Vest, nici la Est. Asta o cere interesul nostru național. Or, interesul nostru național este să păstrăm statalitatea, să reîntregim țara, să oferim pace și bunăstare cetățenilor.

Este foarte simplu să pierdem echilibrul fragil din societatea noastră, dar va fi extrem de dificil să-l restabilim.

Avînd în vedere amenințările la adresa păcii, care sînt tot mai vizibile în ultima vreme, consider că misiunea mea cea mai importantă acum e să descurajez orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat pe Nistru. Asigurarea păcii, a neutralității și păstrarea statalității constituie prima mea preocupare, astfel încît următoarele aniversări ale Independenței să ne găsească mai consolidați și integri teritorial, nu dezbinați și dezintegrați definitiv.

 

Stimaţi compatrioţi,

Dragi oaspeţi,

Stimaţi prieteni,

Fiecare aniversare a obţinerii independenţei noastre este un prilej nu doar pentru bucurie şi sărbătoare, ci şi pentru reflexiuni asupra situaţiei în care se află ţara noastră.

Aşa s-a întîmplat că pe arena politică mondială spiritele să se incite din nou la maximum, și se încearcă implicarea Moldovei într-un șir de evenimente cu o evoluţie imprevizibilă.

Pe teritoriul ţării rămîne deschisă rana conflictului transnistrean şi orice pas nechibzuit în politica externă şi orice provocare pe Nistru ar putea conduce la consecințe grave pentru ţara noastră şi pentru poporul nostru.     

În ultima perioadă de timp, situaţia creată în Republica Moldova este activ discutată la diferite niveluri în contextul probabilității unor noi provocări şi pericole. Şi această retorică începe să aibă o anumită influenţă negativă asupra cetăţenilor ţării noastre.

Oamenii simpli încep a avea sentimentul de frică faţă de o eventuală situație nedorită pentru securitatea publică şi stabilitatea politică. În raport cu Moldova continuă să crească tensiunea cu caracter geopolitic pe fondul confruntării dintre Est şi Vest. 

Spre regret, deocamdată este tergiversat procesul politic de negocieri cu privire la reglementarea diferendului transnistrean. Aceste circumstanțe mă determină să adresez un mesaj către conducerea Uniunii Europene, către  Preşedintele Rusiei şi, probabil, către Preşedintele în exerciţiu al OSCE, cu solicitarea unei asistenţe comune în consolidarea elementelor de stabilitate şi securitate în Republica Moldova, inclusiv prin acordarea unei atenţii deosebite problemei reglementării transnistrene.

Ținînd cont de deciziile luate recent de mai multe instituţii publice, cum ar fi Curtea Constituţională, majoritatea parlamentară şi Guvern, devine evident  că unele forţe politice, într-o anumită măsură, pun la îndoială mai multe prevederi ale actualei Constituţii a Republicii Moldova, inclusiv prevederea vizînd neutralitatea permanentă a Moldovei.

În calitate de Preşedinte al ţării, urmînd prevederile alineatului (2) al articolului 77 al Constituţiei Republicii Moldova, am dispus unui grup de specialişti, inclusiv în colaborare cu experţi internaţionali, să asigure elaborarea Conceptului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova care ulterior va fi supus unor dezbateri publice ample şi aprobat de către Parlament. Sînt de părere că acest document va deveni piatra de temelie în asigurarea durabilităţii stabilităţii şi securităţii în Republica Moldova, în redobîndirea integrităţii teritoriale şi consolidarea statalităţii ţării.

Presupun că ar putea exista  diverse discuţii şi aprecieri pe marginea acestor chestiuni, dar sîntem obligaţi să nu ignorăm responsabilitatea noastră pentru viitorul statului moldovenesc şi al poporului său multinaţional. Trebuie să transmitem un mesaj clar şi explicit vecinilor noştri, Europei şi lumii întregi că Republica Moldova este un stat paşnic, care năzuieşte să ocupe un loc destoinic printre  ţările democratice.

Totodată, reiterez că noi nu sîntem pregătiți şi nu dorim să fim parte a unor coaliţii geopolitice şi să participăm în confruntările dintre unele ţări împotriva altora. Noi nu avem nevoie de un astfel de patronaj şi o asemenea geopolitică sufocantă.

 

Stimați oaspeți, dragi colegi, prieteni,

Provocările serioase pot avea un efect pozitiv, dacă știm să le abordăm cu înțelepciune. Ca în filosofia chinezilor, putem transforma o criză în oportunitate. Dar pentru asta trebuie să renunțăm la vechile fixații, trebuie să încetăm să fim ostaticii unor proiecte politice care ne învrăjbesc. 

Consider că acum, cînd țara, clasa politică și societatea sînt dezbinate de două curente geopolitice antagoniste, iar arena internațională e tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă în politica noastră – să ne concentrăm pe dezvoltarea Moldovei, astfel încît țara să fie prioritatea noastră, nu un proiect geopolitic sau altul.

De importanță primordială trebuie să fie ridicarea calității vieții, reîntregirea țării, sporirea natalității, reducerea nivelului corupției, reducerea emigrației, îmbunătățirea educației și a medicinii, dezvoltarea agriculturii, împăcarea interetnică.

Mizez mult pe faptul că politicienii, din guvernare și din opoziție deopotrivă, îmi vor auzi mesajul, de orientare spre Moldova, nu spre Vest sau Est. Dar și mai mult mizez că mă vor auzi și înțelege cetățenii. Și sper să am susținerea lor.

Poporul este suveranul statului și voința poporului va fi cuvînt de lege și pentru clasa politică.

Încă o dată felicitări cu prilejul Zilei Independenței!

La Mulți Ani, Republica Moldova!

Serviciul de Presă al Președinției R. Moldova

Nistor Grigore 29.08.2017 - 13:55

Discursul ipocrit al unui agent al propagandei rusești.