DIFERENŢE ADÎNCI ÎN SĂNĂTATEA NAŢIUNILOR
Populaţia din Estul Europei mai bolnavă decît cea din Vestul continentului
În ultimii 40 de ani, cetăţenii din ţările din Estul Europei s-au îmbolnăvit mai des decît cei din Vestul continentului. Cel puţin aşa rezultă din cercetările unui colectiv de cercetare, din care fac parte oameni de ştiinţă de la Universitatea din Rotterdam, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine şi de la The European Observatory of Health Systems and Policies, relatează Agerpres cu referinţă la cotidianul german Der Standard.
Sursa citată menţionează că republicile din fosta Uniune Sovietică nu se pot lăuda cu succesul care se înregistrează în Europa Occidentală datorită noii politici eficiente în domeniul sănătăţii, al implementării legislaţiei antifumat şi antialcool şi al aplicării progreselor din medicină. Se mai precizează, că în afară de republicile baltice, durata de viaţă din fostele republici sovietice continuă să rămînă cu mult în urma nivelului european: în medie cu 12 ani în cazul bărbaţilor şi cu 8 ani în cazul femeilor. Bunăoară, conform datelor noastre, în Republica Moldova un om trăieşte în mediu 70,9 de ani. Durata medie a vieţii unui bărbat în ţara noastră este de 66,8 ani, iar a unei femei de 74,9 ani. Aceasta în timp ce în Europa un om trăieşte în mijlociu 80 de ani, iar în ţări, precum Italia, Franţa, Suedia, durata medie a vieţii este mai mare de 81 de ani.
Totuşi, potrivit unui studiu publicat în revista britanică de medicină The Lancet, o oarecare ameliorare a situaţiei legate de sănătatea populaţiei din Europa de Est a început să se înregistreze din anul 2000. Cercetătorii se arată convinşi că diferenţele atît de adînci în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei europene au fost provocate de evenimentele politice care au avut loc pe continent în ultimele decenii.
În acest studiu este supus unei critici îndeosebi sistemul de sănătate sovietic. Se afirmă că înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, multe sectoare din domeniul sănătăţii erau puternic subdezvoltate. În acest sens se face referinţă la lipsa oricărui control asupra fumatului. De asemenea, se spune în raport, lupta împotriva alcoolismului nu avea un caracter constant.
Dincolo de aceasta, susţin cercetătorii europeni, populaţia din fostele republici sovietice nu ţinea cont de faptul că un regim alimentar cu o mare cantitate de grăsimi şi o cantitate insuficientă de legume şi fructe poate provoca serioase probleme de sănătate, inclusiv boli cronice. Mai mult ca atît, remarcă publicaţia germană Der Standard, în Rusia se consumă şi în prezent 'odicolon', apă de colonie, deoarece acesta reprezintă “alcool neimpozitat”.
Material redactat de Vlad LOGHIN