CÎT RĂU MAI POATE FACE BĂSESCU R. MOLDOVA
„România lui Băsescu” nu vrea integrarea europeană a moldovenilor
Autor: Mihai CONŢIU
Oamenii de rînd nu ştiu, dar politicienii pro-europeni din Guvernul R. Moldova, unele ambasade occidentale şi oficiali ai UE au intuit bine că Traian Băsescu, preşedintele României, oricît ar părea de paradoxal, nu doreşte integrarea europeană a R. Moldova. Am spus „România lui Băsescu”, în care este inclusă clica lui politică şi serviciile secrete subordonate, spre a nu-i nedreptăţi pe acei politicieni români, mai cu seamă europarlamentarii, care pledează onest, din convingere şi dezinteresaţi pentru cauza europeană a R. Moldova.
V-am mai spus că discursurile lui aşa-zis pro-europene şi pro-româneşti pentru R. Moldova au un singur scop meschin şi vulgar – coruperea electorală a moldovenilor pentru ca s-o voteze pe fiica lui, Elena Băsescu, la alegerile europarlamentare din 2014. În acest scop, după cum v-am mai sugerat, pe lîngă serviciile secrete subordonate, se va mai folosi de cei din Acţiunea 2012, dar şi de partidul său Mişcarea Populară în care, pentru a fi credibil în faţa moldovenilor, l-a numit preşedinte provizoriu pe moldo-ucraineano-românul Eugen Tomac, precum şi cei care mai cred chiar în himera România Mare.
Este sigur că integrarea europeană a R. Moldova se va produce cu mult mai curînd decît se anticipa. Semnarea, anul viitor, al Acordului de Asociere cu UE este deja o certitudine. Toate aceste lucruri sunt de natură să-l lase pe Băsescu fără mesaj electoral de manipulare a moldovenilor. Circulînd liber în UE, paşaportul românesc nu va mai fi o necesitate pentru moldoveni. Unirea R. Moldova cu România, aşa cum spunea şi ambasadorul Germaniei la Chişinău, este „o furtună într-un pahar cu apă”, mesaj clar că UE nu va admite o astfel de unire, care deja devine inutilă în contextul unei Europe fără frontiere.
Băsescu se teme că pierde din captivitate un anumit segment public din R. Moldova încă din 2014 din mai multe considerente. Odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE şi integrarea propriu-zisă, „România lui Băsescu” îşi va pierde calitatea oficială de raportor pentru R. Moldova la UE. Afirmîndu-se ca stat european liber, cu toate avantajele ce decurg din asta, R. Moldova urmează să intre în altfel de relaţii cu Bruxellesul. Din aceste perspective, în care este vorba despre principii, valori şi dreptul juridic european, „României lui Băsescu” îi va fi imposibil să-i mai mituiască electoral pe moldovenii cu cetăţenie română. Iar cu asta pierde, nu-i aşa, şi calitatea de „frate mai mare”.
Băsescu nu-i prost deloc şi ştie foarte bine că unirea celor două ţări este imposibilă şi că nu este agreată de UE, dar tocmai de aceea a şi ieşit la iveală cu aşa-zisul lui proiect unionist. El ştie că prin crearea acestui curent poate zădărnici şi întîrzia mai mult procesul de integrare europeană a R. Moldova. Şi pentru România, ca şi pentru Rusia, R. Moldova e bună în calitate de toloacă fără stăpîn pentru hîrjoneli geopolitice. Problema lui Băsescu, însă, este aceea că oficialii europeni i-au înţeles imediat intenţiile, dar el continuă să insiste.
Nu de mult, a avut nechibzuinţa să pună problema denumirii limbii în care vor fi redactate documentele dintre R. Moldova şi UE, făcînd trimitere la Hotărîrea Curţii Constituţionale a R. Moldova, care a decis că denumirea corectă a limbii este cea română. Pînă una, alta, UE nu se va împiedica de acest lucru atîta vreme cît Constituţia este valabilă în forma ei actuală. Băsescu a vrut ca şi prin această „şopîrlă” să-i facă probleme R. Moldova în procesul de integrare europeană, numai că aceasta chiar că nu este o problemă. Televiziunile ruseşti s-au şi apucat de capul nostru, în special NTV-ul, preocupat nevoie mare de destinul moldovenilor cărora li se „fură identitatea”.
O problemă este, însă, faptul că există bănuiala întemeiată că Hotărîrea Curţii Constituţionale a R. Moldova a fost influenţată de anturajul secret al lui Băsescu, iar europenii nu au cum să nu cunoască acest lucru. Băsescu a şi acordat, generos, distincţii în acest sens.
Un lucru este cert: Băsescu va mai agita lozinci unioniste doar pe parcursul anului 2014, pentru alegerea fiicei lui în Parlamentul European şi pînă la alegerile generale din România din Toamna viitoare. În rest, puţin îi pasă lui Băsescu de R. Moldova şi de moldoveni, credeţi-mă! Veţi vedea şi mai bine acest lucru din clipa în care se va goli de conţinut tentaţia paşaportului şi a cetăţeniei româneşti, dar şi atunci cînd moldovenii vor realiza că sunt europeni şi fără unirea R. Moldova cu România! Adevărata identitate pe care şi-o doresc moldovenii este cea europeană. La fel ca românii, care deja se mîndresc cu faptul că sînt europeni.
De la anul ce vine, politicienii români care vor veni să colecteze voturi în campaniile electorale de la moldovenii cu cetăţenie română vor fi nevoiţi să facă alte oferte electorale, unele mai concrete, căci cele „tradiţionale”,”de suflet”, „de neam”, aşa cum spuneam mai sus, se vor goli de conţinut. Dar nici moldovenii nu se vor mai năpusti asupra secţiilor de votare! N-au prea făcut-o nici pînă acum în numărul dorit de Băsescu, iar cei care l-au votat ştiu prea bine ce-au primit în schimb! Şi paşaportul românesc nu este chiar o binefacere pentru care moldovenii trebuie „să tacă”, muţi pe vecie de recunoştinţă. La urma urmei, e ceva ca o recuperare istorică. Ca o compensaţie pe care o merită de la statul român, nu neapărat ca o „milă” de la Băsescu.
„România lui Băsescu” stimulează extinderea influenţei Rusiei în Moldova
Declaraţii
Faţă de cele arătate mai sus, vă propun să revenim asupra ultimelor declaraţii politice de săptămîna trecută, dar şi asupra altora, spre a înţelege cacealmaua cinică a lui Băsescu. În realitate, acţiunile lui contribuie substanţial la sporirea influenţei ruseşti în zonă, reprezentînd şi un sabotaj la adresa UE şi acţiunilor de integrare europeană a Moldovei. În acest context avem:
1) Declaraţia lui Traian Băsescu din 27 Noiembrie, înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, potrivit căreia „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R. Moldova“ şi reafirmarea acesteia cu alte prilejuri.
2) Declaraţia lui Băsescu de Vineri, 20 Decembrie, după sosirea de la Consiliul European de Iarnă, conform căreia a „atenţionat" Consiliul şi Comisia Europeană cu privire la limba de redactare a Acordului pentru Republica Moldova, „avînd în vedere decizia Curţii Constituţionale că limba oficială în Moldova este limba română".
3) Declaraţia echilibrată şi responsabilă a premierului român Victor Ponta, care a spus: „Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să cîştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun pînă acum“, adăugînd că obligaţia României este de a ajuta la apropierea R. Moldova cu UE şi nu de a-i susţine cauza lui Vladimir Voronin, care doreşte încă un mandat de preşedinte.
4) Declaraţia europeană a ambasadorului Germaniei la Chişinău faţă de pretenţiile unioniste ale lui Băsescu.
5) Faţă de ofensiva unionistă periculoasă, dăunătoare pentru Moldova, premierul Iurie Leancă, Vineri, 20 Decembrie, a declarat: „Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul UE, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranităţii, sub nici o formă a statului R. Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcţional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spaţiu al prosperităţii, al stabilităţii, cu un sistem funcţional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău.“
6) Anterior, pe 29 Noiembrie, tot cu referire la declaraţia lui Băsescu, liderul PLDM, Vlad Filat, fiind întrebat dacă declaraţiile preşedintelui Băsescu despre unirea României cu R. Moldova ajută, acesta răspuns că „depinde pe cine. Pe comunişti, pe cei de la Moscova, îi ajută. Vreau să fiu foarte sincer: proiectul naţional al Republicii Moldova este integrarea în UE. Asta înseamnă că va deveni ţară membră, acolo unde nu mai sunt frontiere.”
Alte reacţii ale „fraţilor mai mari”
Cînd premierul Leancă a făcut declaraţia amintită, fiţi siguri că a vorbit „din interiorul european al problemei”, dintr-o bună cunoaştere a situaţiei reale. Plasaţi în acest context şi afirmaţiile d-lui Mathias Meyer, ambasadorul Germaniei. Cînd diplomatul unei ţări care este lidera economico-politică a UE rosteşte ceva, atunci fiţi siguri că acesta exprimă adevăr şi realitate! Prin urmare, reacţia lui Leancă trebuie privită în contextul unei opinii europene, nu favorabilă Rusiei, aşa cum s-au şi grăbit cîţiva marginali unionişti să afirme.
Faţă de declaraţia lui Leancă, care înainte de toate este şi un experimentat diplomat, Iulian Chifu, consilier prezidenţial al lui Băsescu, a ieşit, Sîmbătă, 21 Decembrie, cu o declaraţie arogantă şi plină de desconsideraţie faţă de prim-ministrul moldovean.
Chifu a spus: "Domnul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă, îşi prefaţează vizita la Bucureşti cu amestecul în politica dîmboviţeană. Păcat. Era diplomat, părea să aibă viitor, şi nu se remarcase încă spunînd cine-i bun şi cine-i rău la Bucureşti." Potrivit lui Chifu, "ajutat de către toate instituţiile statului român, actualul prim-ministru a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege cu adevărat ce se întîmplă la Bucureşti şi în regiune". "Păcat! O abţinere ar fi fost mai potrivită, mai ales la o lună după un eveniment la care se referă. Gestul, chiar dacă îi este util în campania sa electorală, poate lesne fi interpretat drept lipsă de caracter", a mai adăugat Iulian Chifu.
Te pui cu autoritatea despotică a „fratelui mai mare”? Cu impertinenţă dîmboviţeană, Chifu, în stilul găunos şi obtuz al personajului Moş Teacă al lui Anton Bacalbaşa, îl tratează pe premierul Leancă de parcă i-ar fi un subordonat, care nu are dreptul la absolut nici o opinie. Obrăznicia limbajului folosit arată clar că Chifu şi şeful lui, Băsescu, consideră că nici un moldovean – om de rînd, premier, preşedinte sau lider de partid – nu are dreptul să comenteze nici o declaraţie de-a lui Băsescu. Ei cred că tot ceea ce spune Băsescu trebuie să fie literă de lege pentru toţi moldovenii. Pentru ei, moldovenii sunt nişte înapoiaţi şi incapabili să formuleze vreo opinie sau vreun argument logic. Pînă mai ieri, moldovenilor le închideau gura politrucii ruşi, acum în locul acestora au venit politicienii români de teapa lui Băsescu.
Spuneam mai sus că Băsescu nu este atît de prost încît să nu ştie pe cine mai stîrneşte cu declaraţiile lui şi cui trebuie să folosească toate acestea. Prin urmare, pe fondul intensificării şi mediatizării dorinţelor unioniste ale lui Băsescu, săptămîna trecută, deputatul rus Roman Hudiakov a propus suplimentarea contingentului militar rus în Transnistria, motivînd că o unificare a R. Moldova cu România nu poate avea loc fără soluţionarea crizei separatiste transnistrene.
"Cred că este necesară suplimentarea contingentului militar rus din Transnistria în vederea evitării repetării unor provocări precum cele din regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud", a declarat parlamentarul rus, citat de RIA Novosti. Hudiakov a insistat asupra faptului că România se pronunţă constant în favoarea unirii cu R. Moldova, precizîndcă unificarea nu poate avea loc fără soluţionarea crizei regiunii transnistrene, "unde locuiesc peste 200.000 de cetăţeni ruşi". "Oare putem fi siguri că autorităţile moldovene şi române nu vor fi tentate să rezolve această problemă teritorială prin recurgerea la forţă?", a întrebat Hudiakov.
Deputatul a solicitat autorităţilor ruse să acorde o atenţie specială acestei probleme, ţinînd cont de exemplul "carnagiului sîngeros comis în Abhazia şi Osetia de Sud", regiuni separatiste georgiene.
Aşadar, nu este clar că Băsescu a anticipat astfel de reacţii şi ştie prea bine că vor urma măsuri şi mai drastice, iar asta pe măsură ce el va continua să întreţină aprins „focul unionismului”. Noi spunem de ani de zile că absolut toţi moldovenii - lideri politici sau de opinie – care vor unirea R. Moldova cu România nu acţionează în interesul acestei idei, ci în favoarea Rusiei şi pentru perpetuarea diferendului transnistrean. La fel şi „România lui Băsescu”, Acţiunea 2012 etc.! Toţi aceştia se tem efectiv că UE va integra R. Moldova şi fac tot posibilul să zădărnicească acest proiect mai aproape decît oricînd de realizare. Ei ştiu prea bine că „fratele mai mare de la Răsărit” încă nu a devenit un „fost”, iar pentru „reîntregirea familiei slavofile” utilizează cele mai cinice escrocherii politice sentimentale – „dragostea pentru România şi fratele român, reîntregirea neamului românesc”, „curajul” doamnei Pavlicenco, intransigenţa lui Ghimpu, convingerile „sincere” ale istoricilor propagandişti cu aere de mari docţi ai neamului etc!
Furia unionistă a lui Băsescu se explică
Succesul R. Moldova de la Vilnius a nemulţumit teribil Rusia. Comportamentul „României lui Băsescu” parcă vine să dea speranţă Rusiei că nu va pierde R. Moldova. Demn de reţinut este faptul că isteriile unioniste se înteţesc pe un fond în care se conturează pragmatic parcursul european al Moldovei.
În acest sens, notăm declaraţia făcută de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, în cadrul summit-ului Consiliului European de la Bruxelles de săptămîna trecută, care a spus:
„Noi am constatat că UE este pregătită cel tîrziu pînă în luna August să semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova şi Georgia”. „Această decizie necesită o accelerare a parcurgerii procedurilor, iar aceste două ţări sunt pregătite să parcurgă mai accelerat procedurile necesare.” Acelaşi lucru a fost declarat şi de către Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.
În acest context, începînd cu 19 Decembrie, au fost demarate discuţiile dintre UE şi R. Moldova în contextul Agendei de Asociere. În cadrul acestora, va fi pregătită şi asigurată aplicarea Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător (ZCLAC). Delegaţia UE este reprezentată de către un mare prieten al R. Moldova şi unul dintre autorii europeni principali ai succesului de la Vilnius – Dirk Schuebel, şeful Unităţii pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă. Finalizarea Agendei de Asociere este prevăzută pînă în Primăvara anului 2014.
Faţă de toate acestea, iar aici este vorba despre perspectivele europene clare ale Moldovei este justificat să ne întrebăm: De ce Băsescu tulbură „apele unionismului” tocmai în aceste momente cruciale pentru Moldova? Reţineţi că „avalanşa unionismului” a fost înteţită începînd cu 27 Noiembrie, cu o zi înaintea Summit-ului de la Vilnius? De ce îi provoacă Băsescu pe ruşi în această perioadă sensibilă, înaintea semnării Acordului de Asociere cu UE? De ce le dă Băsescu apă la moară comuniştilor lui Voronin? De ce, în general, nu tace şi nu lasă UE să-şi finalizeze proiectul european pentru Moldova?
Dezorientarea unor moldoveni care-l susţin pe Băsescu vine din aceea că acesta este foarte bine acoperit în timp ce lucrează în favoarea ruşilor – este cunoscut pentru declaraţiile sale anti-ruseşti! O acoperire mai bună nici că se putea! Pretenţiile unioniste ale lui Băsescu se agită şi pe fondul în care, potrivit unui sondaj făcut de Compania Gallup, cetăţenii R. Moldova sunt de părere că destrămarea URSS a însemnat mai mult rău decît bine. Conform datelor sondajului, 42% dintre moldoveni consideră că dispariţia URSS a avut un impact negativ, iar 26% sunt de părere că a fost un eveniment benefic. Vrea cumva Băsescu să contribuie la creşterea numărului celor nostalgici după URSS? Sau e ceva mai mult, mai brutal, mai vulgar şi mai odios?