CPDOM SOLICITĂ CREAREA UNOR CONDIŢII FAVORABILE PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI

De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, Instituţia naţională a ombudsmanului şi reprezentanţii unor ONG-uri au lansat un apel către autorităţile centrale şi locale, prin care le solicită să asigure îndeplinirea pe termen scurt a unui set minim de măsuri necesare pentru crearea unui mediu fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi, favorabil integrării lor depline în comunitate.

În cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc pe 10 decembrie la Chişinău, directorul Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM), Anatolie Munteanu a declarat că apelul vine ca urmare a consultărilor purtate de către angajaţii CpDOM şi reprezentanţii societăţii civile în cadrul a patru întruniri desfăşurate de către Instituţia naţională a ombudsmanului în contextul Decadei drepturilor omului la tema respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, pe 2,3, 4 şi 5 decembrie 2014, CpDOM a organizat patru întîlniri avînd ca temă: Accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, de vedere şi de auz în transportul public; Evaluarea impactului serviciilor sociale asupra persoanelor cu dizabilităţi şi integrării lor în comunitate; Asigurarea cu proteze, încălţăminte specială a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii; Implementarea Regulamentului privind prestarea serviciilor de comunicare prin utilizarea limbajului mimico-gestual/limbajul semnelor cu ajutorul internetului.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor purtate a fost adoptată o Rezoluţie, prin care semnatarii ei doresc să readucă în atenţia autorităţilor centrale şi locale, implicit autorităţilor municipiului Chişinău importanţa realizării obligaţiunilor asumate de statul nostru prin semnarea şi ratificarea în 2010 a Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

În rezoluţie se menţionează, între altele, că întru armonizarea cadrului legal la Convenţia nominalizată, autorităţile Republicii Moldova au adoptat Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi nr. 60 din 30 martie 2012, care a intrat în vigoare la 27 iulie acelaşi an. Articolul 20 al acestei legi stabileşte mai multe dispoziţii care au drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la mijloacele de transport în comun.

Conform datelor statistice, în R. Moldova există 176 mii de persoane cu dizabilităţi.

Sursa: Moldpres