Coronavirusul s-ar putea raspindi mai rapid decit se credea
Noul coronavirus s-a răspîndit în China mai rapid decît se credea pînă acum, afirmă cercetători din SUA, sugerînd că vaccinarea extrem de extinsă sau dobîndirea imunităţii ar putea fi necesare pentru oprirea pandemiei, relatează agenţia Bloomberg.
Fiecare persoană infectată la începutul epidemiei în oraşul chinez Wuhan probabil a răspîndit virusul la 5,7 alte persoane, în medie, conform unei analize matematice a Laboratorului naţional Los Alamos (SUA). Coeficientul ar fi de două ori mai mare decît raportau în Februarie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile de sănătate publică.
Rezultatele sunt specifice epidemiei din China. Dacă se aplică şi în celelalte zone ale lumii, pandemia ar putea fi mult mai dificil de controlat decît estimau unii reprezentanţi ai autorităţilor. Conform ratei de contagiere calculată în studiu, 82% din populaţie ar trebui să fie imună – fie printr-un vaccin, fie pentru că a avut boala – pentru a opri răspîndirea virusului, afirmă cercetătorii din Los Alamos. Fără aceste forme de protecţie, vor fi necesare niveluri ridicate de distanţare socială dacă rămîn nediagnosticate mai mult de una din cinci infecţii, subliniază autorii.
Guvernele din întreaga lume încearcă să îşi dea seama cînd şi cum vor putea fi eliminate restricţiile privind deplasările, deşi zone din China au reinstituit măsurile restrictive după reapariţia contagierilor. Aproape 1,5 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate pe plan mondial, inclusiv numeroase cazuri recente în China care nu prezintă simptomele tipice de Covid-19.
"A crede că ne aflăm aproape de un punct final ar fi periculos", afirmă Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. OMS subliniază că sunt necesare noi eforturi de testare, izolare şi depistare a contactelor persoanelor bolnave pe măsură ce ţările vor relaxa restricţiile, potrivit Mediafax.