CORONAVIRUSUL NASTE NU DOAR MONSTRI POLITICI

Neputința mascată de teorii ale conspirației și misticism agresiv

În vremuri de crize majore, regionale sau mondiale, așa cum sîntem acum încercați de pandemie, oamenii devin neputincioși, se simt înfrînți, depășiți de situație, dar nu vor să recunoască și își caută felurite motivații ca să dea impresia că nu ei sînt de vină, că, de fapt, sînt puternici, însă, omenește, nu pot face față unor conspirații mondiale care-i depășesc. În consecință, apar tot felul de grupări civice, partide politice, secte religioase ori biserici care contestă puterea laică, demolează Guverne și lideri constituționali.

Republica Moldova, firește, nu a fost ocolită de astfel de tendințe în contextul declanșării pandemiei de coronavirus. Mai înainte, amenințările percepute de către o seamă de politicieni, jurnaliști ori societatea civilă țineau de liberalismul occidental finanțat de către George Soros. Realismul acestor amenințări a fost perfect justificat, iar aici ne referim la neomarxismul impus de Corectitudinea Politică în toate reflexiile ei – legalizarea căsătoriilor între indivizii de acelașii sex, dreptul lor de a-și înfia copii, paradele gay, controlul Guvernelor asupra copiilor prin eliminarea autorității părinților, interzicerea sărbătorilor creștinești, transsexualizarea lui Iisus și a Fecioarei Maria etc., etc.

Acum toate acestea par să fi dispărut pentru că neputința oamenilor în fața coronavirusului a creat ”alți monști umani”. Acum nu mai există Soros și Corectitudinea Politică drept inamici ai umanității, ci Bill Gates și teoriile conspirației, tehnologia 5G, vaccinurile antivirus și pericolul implantării tuturor oamenilor cu cipuri, iar asta, repet, ca rod al imaginației neputinței noastre. Firește că nimic din toate acestea nu este adevărat. Există deja, aici, o mișcare mistică destul de vizibilă care-i cheamă pe moldoveni să-și arunce televizoarele, să renunțe la ele ca să revină în sînul lui Hristos. Într-o astfel de situație, mă întreb, de ce nu renunță și la internet, care pare să fie mai ”toxic”? De ce nu renunță la autoturisme și nu urcă pe asini ca să meargă prin Țară să propovăduiască mesajul biblic? De ce nu-și donează averile săracilor ca să trăiască aidoma Mîntuitorului? Toți cei care ”au proclamat” acești ultimi noi dușmani de moarte ai umanității, inclusiv în Republica Moldova, urmăresc, firește, un cumul însemnat de avantaje ”de pe urma prăpădului” – unii vor să preia Puterea de Stat prin înlăturarea Guvernelor și Parlamentelor alese legal; alții urmăresc crearea unor secte religioase; unele Biserici tradiționale vor să-și sporească puterea în raport cu enoriașii și Statul; unii vor rescrierea unei alte ordini mondiale; alții vor crearea unui haos național ori mondial care să le inspire o soluție de afirmare și tot așa. Să reținem că toți acești propagandiști activi ai celor arătate mai sus se bazează conștient pe ignoranța maselor manipulabile de oameni!

În sprijinul afirmațiilor de mai sus, o să vă ofer căteva opinii independente autorizate. În urmă cu mai multe zile, reputatul publicist român Cristian Unteanu își intitula un editorial astfel: ”O nouă teorie a conspiraţiei globale? Am vrea noi, dar nu e”. În cele ce urmează, o să vă ofer cîteva extrase!

”Lucrurile sînt într-atît de serioase încît, în acest timp al tuturor restricţiilor şi auto-cenzurii, foarte puţini sînt cei care să preia tema şi să o anunţe populaţiei, poate şi din dorinţa de a nu mai tensiona atmosfera, şi aşa încărcată şi aflată uneori foarte aproape de nivelul rupturilor sociale. Dar asta nu înseamnă să nu vă oferim o deschidere spre o discuţie care preocupă foarte tare nu numai oamenii de ştiinţă, ci şi unităţile de analiză a riscurilor care au şi sarcina de a produce alerte timpurii destinate cîtorva dintre liderii politici care contează în jocul planetar. Discuţia respectivă priveşte marea necunoscută pe care o reprezintă reapariţia unor grupe de virusuri cu o vechime foarte mare, 40.000-50.000 de ani, în urma dezgheţării unor zone importante din permafrost afectat din plin de amploarea şi viteza schimbărilor climatice. Înainte de a ajunge la subiectul principal, aş vrea să vă atrag atenţia şi asupra unui studiu semnat de cercetători chinezi şi americani şi apărut în luna Martie.

În urma unei expediţii ştiinţifice organizate în Tibet, în 2015, cercetătorii au descoperit 28 de tipuri de virusuri necunoscute, îngopate în gheaţă acum 15.000 de ani, aşa cum relatează cei de la site-ul BioRxiv. Echipa a cules mostre din zona Guliya şi, introducînd două carote în gheaţa care începea să se topească, au identificat 33 de grupe de virusuri, printre care 28 absolut necunoscute. Apa rezultată din topirea gheţarilor sau a gheţii eterne ar putea să ducă patogeni primejdioşi în cursurile de apă, provocînd o potenţială expunere a oamenilor la noi tipuri de microbi, anunţă autorii acestui document. Aici intrăm în problematica absolut reală şi urgentă pe care o pune topirea permafrostului – solul care rămîne îngheţat în tot timpul anului la o adîncime între 2 şi 15 metri. Regiunile de permafrost se află în ţinuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depăşeşte -1°C şi cantitatea medie anuală de precipitaţii este sub 1.000 mm. Regiunile de permafrost se află în regiunea polară, regiunile munţilor înalţi, în aceste regiuni existînd numai o vegetaţie săracă de tundră. Ţinuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25% din suprafaţa de uscat a pămîntului. Regiunile unde domină solurile permanent îngheţate se află în Groenlanda, 99%, Alaska, 80%, Rusia, 50%, Canada, 40-50% şi China, 20%.

Deocamdată, se fac doar supoziţii asupra tuturor consecinţelor dezgheţării mai mult sau mai puţin rapide a permafrostului, comparat cu un gigantic congelator de laborator în care se găsesc stocate elemente ale vieţii umane şi animale de pe Terra timp de sute de milioane de ani, resturi în care se află şi bacterii, virusuri şi paraziţi dintre care unii pot reveni la viaţă şi migra pe circuitele normale. În acest sens, ar fi trebuit să dea de gîndit evenimentul ciudat petrecut în 2016 în Siberia: moartea unei fetiţe infectată cu antrax, în regiune nemaifiind raportat nici un caz în ultimii 70 de ani. Ipoteza pe care au mers mulţi medici a fost că boala a fost provocată de faptul că topirea permafrostului din regiune ar fi adus la suprafaţă cadavrele unor reni, un milion fiind morţi de antrax la începutul sec. XXI, îngropaţi direct în solul pe atunci îngheţat, aşa cum arăta un raport al BBC. 

Asta a readus în atenţie un studiu publicat în 2011 de Boris Revich şi Maria Podolnaya în Global Health Action, ei avertizînd că topirea permafrostului ar putea avea asemenea consecinţe în cazul în care sînt aduse la suprafaţă gropile unde au fost îngropaţi renii morţi de antrax: Ca o consecinţă a topirii permafrostului, pot să revină vectori ai unor epidemii mortale din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. În 2005, o echipă de oameni de ştiinţă de la NASA a reuşit să readucă la viaţă microbi Carnobacterium plistocenium care fuseseră îngheţaţi într-un iaz din Alaska acum 30.000 de ani. În această perioadă de rapidă încălzire globală, nimic nu mai este imposibil.

În 2012, cercetători de la Academia rusă de Știinţe au reşit să cultive şi să aducă la înflorire peste 30 de Silene stenophilla (flori albe de tundră) plecînd de la fructe cu o vechime de 30.000 de ani găsite în regiunea de permafrost din Nord-Estul Rusiei. Comentînd rezultatele acestui studiu, Jean Michel Claverie, microbiologist la Universitatea Aix-Marseiile, spunea că "dacă sîntem în stare să facem ca o plantă să renască, atunci va trebui să fim în stare să readucem şi un virus la viaţă". Așa-i că teoriile conspirației despre care vorbeam pălesc în fața adevărului istoric șiștiințific?

În ceea ce privește ”inculparea mondială” a lui Bill Gates drept autorul răspîndirii coronavirusului, este suficient să reținem cîteva adevăruri semnificative! Bill Gates a avertizat de mai multă vreme asupra pericolului pe care îl reprezintă o pandemie şi a pus la bătaie resurse financiare importante în lupta împotriva coronavirusului, inclusiv în cercetarea pentru dezvolatarea unui vaccin.

Conform unei analize New York Times, dezinformările legate de Bill Gates au devenit acum cele mai răspîndite poveşti legate de pandemia de coronavirus. Practic, Bill Gates a urcat pe primul loc în topul conspiraţiilor, reuşind să detroneze mitul referitor la legătura secretă dintre boala Covid-19 şi emisiile 5G. Un videoclip postat pe Youtube în 2015, în care miliardarul american vorbeşte despre pericolul unei pandemii, care ar putea pune în pericol vieţile a milioane de oameni, a fost recent scos la suprafaţă. Înregistrarea video reprezintă, în cheia adepţilor teoriei conspiraţiei, dovada planului malefic prin care Guvernul mondial, cu Bill Gates în frunte, încearcă să ne omoare: practic, prin vaccinare, 15% din populaţia planetei va muri. Nu mai contează contribuția aceluiași Bill Gates la eradicarea poliomelitei! Pandemia devine, astfel, instrumentul prin care bogaţii planetei încearcă să pună mîna pe sistemul global de sănătate. Schema e simplă: Bil Gates-miliardar-vaccin-săraci-moarte.

De ce a fost ales miliardarul american pentru a deveni imaginea port-drapel a Răului Mondial, în vremea pandemiei? Pentru că Bill Gates „este un personaj uşor de transformat într-un tipar în chestiuni legate de sănătate şi pentru că este un personaj extrem de cunoscut la nivel mondial”, a declarat, pentru New York Times, Whitney Phillips, profesor de „Etică digitală” la Syracuse University. „Bill Gates a fost mereu o ţintă preferată a adepţilor teoriei conspiraţiei”, a precizat, pentru France 24, Rory Smith, research manager la un ONG specializat în documentare jurnalistică. „Aceste conspiraţii pot deveni suficient de puternice pentru a submina încrederea în sistemele de sănătate, de a provoca reducerea ratei vaccinării în anumite ţări, ceea ce este un lucru îngrijorător”, a spus Smith.

Conform France 24, Gates s-a angajat să cheltuie nu mai puţin de 250 de milioane de dolari în lupta contra Covid-19. Între timp, dacă nu ştiaţi, Bill Gates este cel care a creat coronavirusul. Scopul e ca miliardarul să ne poată controla pe toţi, deoarece Bill Gates a avut mereu un interes pentru acest gen de lucruri. Adevărul pe care îl putem extrage din toate aceste povești formidabile este limpede: Bill Gates a devenit noua sperietoare mondială și noul ticălos preferat al ”oricărui conspiraționist care se respectă”. George Soros, vechiul inamic public nr. 1 şi personaj favorit al conpiraţioniştilor şi dezinformatorilor, nu mai impresionează. Nu mai are „tracţiune media”. Pandemia şi contextul mondial au nevoie de un nou erou negativ.

Mihai CONŢIU