CONDUCĂTORII AUTO AU PRIMIT INSTRUCŢIUNI DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR ÎN CAZ DE ACCIDENTE
Oficiali de rang înalt ai UE şi ONU în Moldova au împărţit, pe 16 iulie, şoferilor broşuri cu instrucţiuni de acordare a primului ajutor în caz de accidente rutiere. Broşura „Fii informat, fii sigur!” explică pe înţelesul publicului larg procedurile de urmat în caz de accident rutier şi a fost realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatelor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere în Chişinău şi Tiraspol”, realizat de Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană, cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.
„Numărul accidentelor rutiere în Moldova este mult mai mare decît în ţările europene. De vină este calitatea drumurilor şi pregătirea insuficientă a şoferilor. Prin acţiunea de astăzi, ne-am propus să atragem atenţia opiniei publice asupra necesităţii cunoaşterii şi aplicării regulilor de acordare a primului ajutor, ceea ce poate salva sute sau chiar mii de vieţi omeneşti", a declarat Şeful Secţiei Politică şi Economie a Delegaţiei UE în Moldova, Wicher Slagter.
„Prin evenimente de aceste gen, vrem să reducem cu 50% numărul de accidente rutiere pe ambele maluri ale Nistrului pînă în anul 2020”, susţine coordonatorul rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay.
Conform datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), de la începutul anului s-au înregistrat 1067 de accidente rutiere în urma cărora au decedat 113 persoane. Legea prevede ca fiecare şofer să posede în maşină o trusă medicală. În lipsa acesteia, el riscă o amendă de 60 de lei.
Evenimentul de azi face parte dintr-un proiect de 80.000 de dolari finanţat de Uniunea Europeană.
Moldpres