COMENTARIUL INSTITUTULUI DE ANALIZĂ ŞI CONSULTANŢĂ POLITICĂ „POLITICON”

Rezultatele TOP 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii ianuarie 2014

La realizarea topului lunii ianuarie 2014 au participat 30 de experţi. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte, respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sînt următoarele:

- influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară;

- popularitatea publică;

- vizibilitatea în sursele media;

- perspectivele politice.

La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă a vieţii politice moldoveneşti.

Viaţa politică în Republica Moldova în anul 2014 este profund marcată de apropierea vertiginoasă a alegerilor parlamentare. În an electoral, toţi politicienii îşi orientează activitatea spre obţinerea unui rezultat electoral cît mai bun. Această tendinţă începe să se resimtă în clasificarea decidenţilor politici în TOP 50.

1. Iurie Leancă – 235 de puncte. În luna ianuarie 2014, TOP-ul celor mai influenţi 50 de politicieni ai Republicii Moldova continuă să fie condus de prim-ministrul Republicii Moldova. O bună parte din această lună a fost ocupată de vacanţa de iarnă. În aceste condiţii, mai mulţi participanţi la procesul politic au fost mai puţin activi şi, deci, mai puţin vizibili în spaţiul public. Nu este şi cazul lui Iurie Leancă, cel care în ianuarie a fost foarte mediatizat (vizitele la Comrat şi Taraclia, expunerea asupra mai multor probleme politice, atît din interior, cît şi din exterior, apariţia în spoturile publicitare cu tematică socială etc.). Mai mult decît atît, în această lună, practic, a fost luată decizia liberalizării regimului de vize europene pentru Republica Moldova (decizie aflată în faza procedurii tehnice), ceea ce, la fel, a contribuit la imaginea publică a lui Leancă, materializată în puncte politice.

2. Vlad Filat – 218 puncte. Liderul principalului partid de guvernare – PLDM – în luna ianuarie a dat dovadă de o energie sporită în ceea ce priveşte prezenţa în spaţiul mediatic. Totodată, preşedintele PLDM a mers permanent în teritoriu, fie că a fost vorba de prezenţa la diverse manifestaţii organizate de structurile teritoriale ale partidului, fie că a participat la lansări ale obiectivelor sociale şi culturale finisate acum, dar demarate în perioada cînd Filat ocupa funcţia de prim-ministru al guvernului Republicii Moldova. În luna ianuarie, Vlad Filat a expus în permanenţă poziţia partidului legată de viaţa politică internă şi externă a Republicii Moldova.

Filat a intervenit şi atunci cînd premierul Iurie Leancă a făcut declaraţii, pe undeva mai dure, la adresa preşedintelui României, Traian Băsescu, privind problemele sensibile ale relaţiilor moldo-române, preşedintele liberal-democraţilor aplanînd într-o anumită măsură aprentele disensiuni între părţi. În acelaşi timp, liderul PLDM nu s-a abţinut să condamne tentativele provocatoare ale politicienilor din UTA Găgăuzia privind desfăşurarea referendumului anticonstituţional.

Toate acestea luate împreună, atestă faptul că Vlad Filat continuă să joace un rol foarte important în viaţa politică moldovenească, păstrîndu-şi statutul unuia dintre cei mai influenţi politicieni moldoveni. Putem presupune că influenţa lui va fi doar în creştere dacă va reuşi să promoveze cu succes proiectul său popular „Moldova europeană”.

3. Natalia Gherman – 191 de puncte. Ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene continuă să-l devanseze pe spicherul parlamentului, Igor Corman. În condiţiile intensificării parcursului european al Republicii Moldova, şeful diplomaţiei moldoveneşti este unul dintre principalii figuranţi ai vieţii politice, iar experţii nu contenesc să noteze acest rol de importanţă majoră pe care îl joacă deţinătorul acestui post.

4. Igor Corman – 170,5 puncte. Poziţia ocupată de vicepreşedintele PDM vorbeşte despre influenţa politică majoră pe care o are funcţia de spicher al parlamentului în designul instituţional statal al Republicii Moldova. Se cere de remarcat faptul că luna ianuarie este una de vacanţă în activitatea parlamentului, şi drept urmare şeful legislativului este mai puţin vizibil în spaţiul public. E de prevăzut că odată cu începerea sesiunii ordinare a parlamentului, spicherul Corman va avea şansa să-şi reia ascensiunea în TOP 10.

5. Nicolae Timofti – 161,5 puncte. Locul al cincilea ocupat de Nicolae Timofti este deja unul tradiţional pentru şeful statului şi atestă influenţa politică majoră pe care o are. Nicolae Timofti continuă să fie contestat de anumite cercuri politice şi grupuri de cetăţeni din Republica Moldova, însă la polul opus se găsesc numeroşi politicieni şi simpli cetăţeni care apreciază înalt consecvenţa politică şi demnitatea cu care şeful statului îşi exercită funcţia (un exemplu poate servi şi anunţul preşedintelui Republicii Moldova de a nu participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Soci ca reacţie la presiunile Rusiei exercitate asupra Moldovei, în încercarea de a-i bara cursul de integrare europeană ).

6. Dorin Chirtoacă – 154,5 puncte. Prim-vicepreşedintele PL şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, continuă să păstreze un loc înalt în TOP 50, demonstrînd o dată în plus înaltul său potenţial politic şi calitatea incontestabilă de locomotivă electorală pentru PL. Chirtoacă continuă să rămînă speranţa acestui partid, care în 2013 a trecut printr-o scindare dureroasă şi care este condus de un lider formal cu o reputaţie controversată.

7. Vladimir Voronin – 154 de puncte. Preşedintele PCRM este deja pe un loc tradiţional pentru el în TOP 10, rămînînd în continuare unul dintre cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova. Totodată, Voronin de departe continuă să rămînă locomotiva electorală a propriului partid, nici un alt membru al PCRM nefiind în momentul de faţă capabil să concureze la acest capitol cu liderul îmbătrînit, însă deocamdată de neînlocuit al comuniştilor moldoveni.

8. Valeriu Streleţ – 146 de puncte. Apariţia preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, în TOP 10, este încă o confirmare ce atestă că această formaţiune ocupă în viaţa politică moldovenească un rol major, iar Streleţ este politicianul care se manifestă vizibil şi consistent în activitatea politică a PLDM.

9. Vladimir Plahotniuc – 145,5 puncte. Locul lui Plahotniuc în TOP 10 este oarecum surprinzător, luînd în considerare că el nu ocupă nici un post oficial în ierarhia administrativă a Republicii Moldova. Unica poziţie publică a lui este postul de prim-vicepreşedinte al PDM. Însă experţii, cu un grad mare de unanimitate, îl validează pe Plahotniuc cu o influenţă politică notabilă, prin aceasta evocînd faptul că în politica moldovenească relaţiile informale sînt extrem de importante şi eficiente.

10. Vasile Bumacov – 143 de puncte. Încheie TOP 10 ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Bumacov este conducătorul ministerului care deţine cea mai importantă cotă în economia Republicii Moldova, de aici şi locul înalt ocupat de el. În plus, Bumacov are o comunicare bună, cu diverşi lideri locali, inclusiv de la sate. Atît Vasile Bumacov, cît şi alţi liberal-democraţi din TOP 10 (cinci din zece), pot reprezenta un factor electoral important pentru PLDM. Acest tablou ne vorbeşte despre potenţialul major pe care îl are acest partid, randament care însă trebuie convertit în puncte electorale pentru liberal-democraţi. Acest lucru va fi posibil doar atunci cînd politicile guvernului vor fi resimţite pozitiv de oamenii de rînd, în caz contrar influenţa majoră pe care o are PLDM în viaţa politică moldovenească poate deveni o povară insuportabilă pentru acest partid la alegerile parlamentare.

Următoarele locuri în TOP 50 sînt ocupate de protagoniştii topurilor din lunile trecute. Printre aceştia sînt: preşedintele PDM, Marian Lupu (locul al 17-lea), care din nou a decăzut din TOP 10; preşedintele liberal-reformatorilor, Ion Hadîrcă (locul al 16-lea), care l-a depăşit în competiţia informală pe adversarul său principal – preşedintele liberalilor conservatori, Mihai Ghimpu (locul al 23-lea). Acelaşi lucru se poate afirma şi despre un alt fruntaş al PLR – Ana Guţu (poziţia a 20-cea). Faptul că Mihai Ghimpu îşi continuă trendul în scădere în TOP 50, ridică o serie de întrebări, la care liderul PL trebuie să găsească răspuns în acest an electoral. La mijlocul TOP 50 se plasează şi unul dintre politicienii informali din Republica Moldova, Ion Sturza, care în continuare demonstrează capacităţi de longevitate politică de invidiat în condiţiile în care nu este implicat instituţional în nici un proiect politic.

La sfîrşitul TOP-ului 50 poate fi menţionată poziţia a 44-a a liderului Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, care este unicul reprezentant al unui partid extra-parlamentar sau care nu deţine nici o funcţie administrativă, dar şi cea a preşedintelui Partidului „Renaştere”, Vadim Mişin (locul al 47-lea), care este exponentul unui partid cu un puternic accent pro-rusesc. Rămîne de văzut, în lunile următoare, dacă apariţia lui Mişin în TOP 50 este una întîmplătoare, conjuncturală de moment, sau este prefigurarea unui nou trend politic.

În concluzie, putem afirma că politicienii din TOP 50 cei mai influenţi politicieni prefigurează spaţiul de persoane care vor fi protagoniştii alegerilor parlamentare din Republica Moldova în toamna anului curent.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39