CNAS SOLICITA PREZENTAREA OPERATIVA A DARILOR DE SEAMA IPC 21

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu un apel către angajatori cu privire la prezentarea dărilor de seamă IPC 21 în termene cît mat restrîns posibile, pentru a nu afecta stabilirea drepturilor sociale ale persoanelor asigurate, în special, a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.

Termenul de prezentare a Dării de seamă IPC 21 este stabilit prin lege, pentru plătitorii de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat, la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. În mare parte, agenții economici respectă termenul prevăzut de legislație, însă nu toți țin cont de faptul că în tabelul nr. 2 din Darea de seamă IPC 21 se conține informația care stă la baza stabilirii prestațiilor de asigurări sociale, pensiilor și indemnizațiilor.

În același timp, legislația prevede termene concrete de stabilire a prestațiilor sociale de către CNAS. De aceea, pentru a nu afecta drepturile persoanelor asigurate, care, de fapt, sînt angajații întreprinderilor, instituția atrage atenția ca informația despre contribuțiile achitate pentru luna precedentă lunii, în care a survenit riscul asigurat (îmbolnăvirea), să fie corectă și înscrisă în baza de date a CNAS cît mai operativ.

Sursa: IPN