CELE MAI FERICITE ȚĂRI DIN LUME

Finlanda este lider, pentru al optulea an consecutive
Finlanda rămîne cea mai fericită ţară din lume pentru al optulea an consecutiv, potrivit raportului anual al ONU privind fericirea, care plasează Statele Unite la cea mai slabă clasare de pînă acum.
Astfel, Statele Unite au căzut pe locul 24, cel mai slab scor de la prima publicare a raportului în 2012, cînd a apărut pe locul 11, cea mai bună clasare a sa.
Împărtăşirea meselor "este strîns legată de bunăstare", scriu autorii, observînd că "numărul de persoane care iau masa singure în SUA a crescut cu 53% în ultimele două decenii".
Pînă în 2023, aproximativ unul din patru americani a declarat că a mîncat singur cu o seară înainte, potrivit raportului. "Numărul tot mai mare de persoane care mănîncă singure este unul dintre motivele declinului bunăstării în Statele Unite", se subliniază în raport.
Statele Unite sînt, de asemenea, una dintre puţinele ţări care înregistrează o creştere a "deceselor prin disperare" (sinucidere sau ca urmare a consumului excesiv de alcool, droguri...), într-un moment în care aceste decese sînt în scădere în majoritatea ţărilor.
Raportul analizează comportamentul populaţiilor din întreaga lume în 2022-2024 şi, prin urmare, nu este legat de tulburările cauzate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Top 10
Toate ţările nordice rămîn în top 10, cu Danemarca, Islanda şi Suedia pe urmele Finlandei, care a mărit uşor diferenţa faţă de Danemarca, ocupanta locului secund, scrie CNN.
Între timp, Costa Rica şi Mexic au intrat pentru prima dată în top 10, pe locurile şase şi, respectiv, zece.
Afganistanul, cuprins de o catastrofă umanitară de cînd talibanii au recîştigat controlul în 2021, s-a clasat din nou drept cea mai nefericită ţară din lume.
Franţa s-a clasat doar pe locul 33, cu mult devansată de Elveţia (13), Belgia (14) şi Canada (18).
Exemplul Finlandei
Clasamentul fericirii se bazează pe o medie pe trei ani a evaluărilor personale ale satisfacţiei vieţii, precum şi pe PIB pe cap de locuitor, sprijin social, speranţă de viaţă sănătoasă, libertate, generozitate şi corupţie.
"Se pare că finlandezii sînt relativ mulţumiţi de viaţa lor", a declarat pentru AFP Frank Martela, profesor asistent specializat în cercetarea bunăstării şi fericirii la Universitatea Aalto din Espoo, în apropiere de Helsinki.
Acest lucru ar putea fi explicat în mare parte prin faptul că finlandezii trăiesc într-o "societate care funcţionează mai degrabă bine", a adăugat el.
"Democraţia funcţionează bine, avem alegeri libere, libertate de exprimare şi niveluri scăzute de corupţie" care contribuie la "bunăstarea naţională", a continuat el.
Toate ţările nordice au sisteme de protecţie socială relativ puternice, cu concediu pentru creşterea copilului, beneficii de şomaj şi asistenţă medicală în mare parte universală.
În raportul din acest an, autorii spun că dispun de noi dovezi potrivit cărora actele de generozitate şi credinţa în bunătatea celorlalţi sînt "predictori semnificativi ai fericirii, chiar mai mult decît obţinerea unui salariu mai mare".
Top 20
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Suedia
5. Țările de Jos
6. Costa Rica
7. Norvegia
8. Israel
9. Luxemburg
10. Mexic
11. Australia
12. Noua Zeelandă
13. Elveția
14. Belgia
15. Irlanda
16. Lituania
17. Austria
18. Canada
19. Slovenia
20. Republica Cehă











