Cei din Famila Regala britanica traiesc cu 26 de ani mai mult decit supusii lor

Membrii Familiei Regale trăiesc, în medie, cu 26 de ani mai mult decît „supuşii” lor, potrivit unui studiu publicat de Daily Telegraph. Secretul longevităţii este o moştenire genetică favorabilă şi accesul la îngrijire medicală de înaltă calitate, analize preventive şi o alimentaţie de calitate.

Potrivit unei cercetări efectuate de profesorul Les Mayhew pentru Centrul Internaţional al Longevităţii, o organizaţie caritabilă cu sediul la Londra, şi pentru Bayes Business School, una dintre cele mai bune universităţi din Anglia, doar 100.000 de britanici, dintr-o populaţie totală de 68,5 milioane de locuitori, sunt în prezent mai în vîrstă decît Elisabeta a II-a.   

În termeni procentuali, se arată în raportul publicat de Daily Telegraph, acest lucru înseamnă că pentru fiecare membru al Familiei Regale care ajunge la 100 de ani, cetăţeanul mediu are o speranţă de viaţă de 74 de ani, adică cu 26 de ani mai puţin.   Potrivit autorilor studiului, acest lucru se datorează în principal moştenirii genetice: mama Reginei Elisabeta a II-a a trăit pînă la vîrsta de 101 ani. De altfel, multe persoane din Familia Regală au avut o viaţă lungă.

Cititorii articolului din Daily Telegraph semnalează alţi factori importanţi: familia Windsor e mult mai înstărită decît majoritatea englezilor şi primeşte cele mai bune îngrijiri medicale. În acelaşi timp, un sondaj realizat de Guardian arată că unul din patru cetăţeni britanici se teme că nu are acces la tratamentul necesar din cauza crizei financiare şi de personal a Serviciului Naţional de Sănătate(NHS). Alte motive invocate de cititori, pe un ton polemic, sunt faptul că Familia Regală trăieşte într-un castel, beneficiază de serviciile a zeci de angajaţi şi practic, nu munceşte.   

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a II-a a renunţat, în ultimele şase luni, la sute de ceremonii la care trebuia să participe în calitate de şef de stat din motive de sănătate pe care Casa Regală nu le-a specificat.