CE SE FACE LA GUVERN
Pensiile vor fi indexate cu 6,45%
De la 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6,45%. Ca urmare a indexării, pensia pentru limită de vîrstă se va majora în medie cu 67 de lei, pensiile de invaliditate se vor mări cu 53 de lei, cele de urmaş – cu 35 de lei, iar pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl – cu 143 lei. De la 1 aprilie, cuantumul pensiei minime indexate va constituie 710 lei pentru pensionarii care au activat în agricultură şi 798 de lei pentru ceilalţi beneficiari de pensii pentru limită de vîrstă. Mărimea pensiei oferită persoanelor cu gradul de dizabilitate I va fi de 567 de lei, pentru gradul II – 548 de lei şi pentru gradul III – 386 lei. Indexarea pensiilor deputaţilor, membrilor de Guvern, aleşilor locali, procurorilor, funcţionarilor publici, unor categorii de angajaţi din domeniul culturii şi colaboratorilor vamali se va efectua doar pentru partea de pensie achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Cu 4,6% se indexează compensaţia bănească lunară în schimbul asigurării cu produse şi suplimente alimentare pentru persoanele participante la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi la experienţele nucleare, pensiile militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele structurilor Afacerilor Interne. În bugetul asigurărilor sociale sînt prevăzute în aceste scopuri cheltuieli de peste 400 mln lei.
Bursele cresc cu 10%
Bursele studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi cele elevilor din şcolile profesionale şi colegii vor fi majorate cu 10%. De asemenea, vor creşte bursele sociale şi cele de merit. Majorarea va fi aplicată retroactiv, de la 1 ianuarie 2014. După majorare, în funcţie de categoria stabilită, mărimea bursei în universităţi va fi de 560-720 de lei, în colegii – 420-560 de lei, în şcolile profesionale – 330 de lei. Bursele masteranzilor vor fi de 790 de lei, iar cele ale doctoranzilor – 1000-1150 de lei. Bursa studenţilor din ultimul an de studii va varia între 670 şi 860 de lei, iar în cazul studenţilor de la pedagogie, agricultură şi medicină va ajunge la 1010 lei. Studenţii de aceste specializări beneficiază, din 2013, de un supliment la bursă de 20% pentru primii ani de studii şi de 40% pentru anul terminal. Din numărul total de 98 de mii de studenţi de burse beneficiază 14,4 mii la Ciclul I şi 3,1 mii la Ciclul II. Din numărul total de 30,7 mii de elevi din colegii de burse beneficiază 13,8 mii, iar în şcolile profesionale toţi elevii au bursă – 19,2 mii.
Facilitaţi la schimbarea paşapoartelor sovietice
Deţinătorii de paşapoarte sovietice vor putea obţine, pînă la 1 septembrie 2014, buletine de identitate fără să achite taxa de stat obligatorie, în regim simplificat şi chiar la domiciliu – prevede un proiect de lege aprobat de către Guvern. Persoanele vor putea schimba paşaportul de tip sovietic pe buletin de identitate fără prezentarea obligatorie a certificatelor de stare civilă, dacă nu au intervenit schimbări în datele titularului. Certificatul pentru constatarea grupei sangvine se va obţine gratuit. În cazul persoanelor grav bolnave şi imobilizate, schimbarea paşapoartelor de tip sovietic va avea loc cu ajutorul oficiilor mobile, care se vor deplasa la domiciliul solicitantului, conform listelor alcătuite de asistenţii sociali, medicii de familie şi autorităţile publice locale. De această înlesnire vor beneficia şi persoanele aflate la întreţinerea statului în instituţii sociale rezidenţiale. Cheltuielile necesare în acest scop vor fi acoperite din bugetul de stat. De asemenea, Guvernul a votat un proiect de lege cu privire la excluderea din Codul Electoral a prevederii care permite votarea în baza paşaportului sovietic, începînd cu 1 septembrie 2014.
Serviciile de urgenţă la un singur număr – 112
În Moldova va fi implementat sistemul 112 – un număr unic la care vor putea fi apelate toate serviciile de urgenţă, transmite IPN cu referire la un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie aprobat în şedinţa de miercuri, 12 martie, a Guvernului. Experienţa internaţională demonstrează că utilizarea numărului unic de apelare a serviciilor de urgenţă a majorat viteza de reacţionare la apel, iar utilizarea pe scară largă a sistemelor informaţionale specializate asigură o interacţiune eficientă cu serviciile specializate de urgenţă. În Moldova actualmente activează independent mai multe servicii specializate de urgenţă, pe principii organizatorice diferite. Utilizarea numărului 112 va permite implicarea simultană a tuturor serviciilor de urgenţă abilitate în soluţionarea unei situaţii extraordinare, cu monitorizarea situaţiei în regim real. Un singur număr este mai uşor de memorizat. Oamenii pot să-l apeleze în orice situaţie neprevăzută, indiferent de locul în care se află. Toate apelurile vor fi gratuite pentru utilizatorii finali, atît în reţeaua de telefonie fixă, cît şi cea mobilă.
Patru ambasadori moldoveni vor cumula mandatele şi pentru alte ţări
Patru ambasadori moldoveni vor cumula mandatele şi pentru alte ţări. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri, 12 martie, a Guvernului. Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Stela Stîngaci, va deţine prin cumul funcţia de şef al misiunii diplomatice moldoveneşti în Malta şi pe lîngă Ordinul Suveran Maltez, cu reşedinţa la Roma. Ambasadorul moldovean în Federaţia Rusă, cu reşedinţa la Moscova, Andrei Galbur, va cumula mandatul de ambasador pentru Kazahstan şi Tadjikistan. Igor Bolboceanu, ambasador în Turcia cu reşedinţa la Ankara, a fost numit prin cumul ambasador în Liban şi în Regatul Haşemit al Iordaniei. Iar ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, Valentin Ciumac, va exercita şi mandatul pentru Cipru. Reşedinţa va rămîne la Atena.
Sursa: IPN