CE N-AU FURAT FILAT SI BODIU, A FURAT FILIP

Casa Presei, fără presă şi chioşc de vînzare a presei

Începînd cu „duetul politic” Snegur-Andronic, nici o guvernare nu a dorit să existe o presă independentă. Din 1991 şi pînă astăzi, toţi politicienii, netrebnicii şi bandiţii cu relaţii au privatizat tot ce şi-au dorit din patrimoniul naţional. Presa nu! Casa Presei este o clădire ridicată chiar din banii a 5 publicaţii de pe timpuri. Există şi documente pe undeva. Pe unele se pare că le-a „şparlit” Valeriu Saharneanu. Trecem peste!

Cînd Vlad Filat s-a cocoţat în fotoliul de premier, printre alte ţinte, ochii lui acaparatori s-au îndreptat şi spre Casa Presei şi Tipografia „Universul”. Din cîte ştim, el ara interesat, în primul rînd, de terenul pe care sînt amplasate cele două edificii. În intenţiile astea prăduitoare, Filat şi-a capacitat şi două amante politice de moment, pe Victor Bodiu, fost secretar de Stat de stat la pîndă, şi Eduard Bănăruc, fost secretar adjunct al Guvernului şi strecurat de Filat şi în Consiliul de Administraţie al Băncii de Economii de unde a încolţit furtul miliardului.

Pentru început, ca să depersonalizeze clădirea numită Casa Presei, aceştia au dispus demontarea/evacuarea chioşcului de vînzare a presei, cărţilor şi obiectelor de papetărie din holul de la intrare. Casa Presei fără punct de vînzare a presei! La fel cum e şi acum! După ce Filat a intrat călare pe o mîrţoagă în puşcărie, i-a venit rîndul la privilegii lui Pavel Filip, după ce a fost înscăunat tîlhăreşte în postul de premier al lui Plahotniuc.

Nu are rost să vă mai spun că, între timp, ziarele care încă se mai aflau şi cele care închiriază încă spaţii redacţionale aici plătesc nişte chirii de parcă nu am scoate ziare, ci am produce alcool, tutun ori autoturisme de lux. Multe ziare au fost nevoite să plece de aici tocmai din această pricină.

Aşa cum spuneam, Filip a pus ochii pe Casa Presei şi el şi chiar i-a şi reuşit parţial să fure, sperăm că temporar, ceva. Nu voi scrie nici un cuvinţel despre felul tîlhăresc în care se construieşte în draci un centru comercial pe un teren arendat abuziv de la Tipografia „Universul” cu deschidere în str. 31 August, care duce tot la Pavel Filip, ci despre Casa Presei!

Banditul politic de Filip, cît încă mai călărea fotoliul de premier, a făcut pe dracul în patru şi a schimbat forma de proprietate şi subordonare administrativă a Casei Presei, care iniţial se afla în custodia Cancelariei Guvernului, iar asta ca să devină o clădire oarecare şi mai uşor de furat/privatizat. Crezînd că va rămîne la putere întru eternitate, a început să fure treptat. Cum? Simplu: de nicăieri, a apărut un coate goale dint-un sat amărît, de vreo 29 de ani, dar care la Chişinău e mare şi tare, deşi biata lui mamă de la ţară habar nu are cît de „avut” este zdrenţărosul ei de fecior, care, peste noapte, a devenit proprietarul întregului etaj întîi al Casei Presei. Fireşte că n-a fost nici o licitaţie, ci doar binecuvîntarea lui Filip-Plahotniuc!

Intenţia golanului politic Filip a fost să fure absolut toată clădirea, dar după ce aceasta era reparată/reutilată pe banii Statului, pentru ca viitorul proprietar să nu fie nevoit să mai investească ceva în ea. Acesta e şi motivul pentru care, cu mai mult timp în urmă, clădirea a fost dotată în întregime cu geamuri şi uşi de tip termopan.

Aşadar, la ora actuala, întregul etaj întîi al Casei Presei este proprietatea ilegală a unuia căruia i-aş rupe picioarele, fără să-l mai întreb ce drept are el aici, după ce a venit direct de la coada vacii în mucul unei ţigări furate de Filip de la Tutun CTC. Pe banditul de Filip, fireşte că l-aş trimite pe post de amantă lui Platon, după gratii.

Adică escrocii ăştia nemernici privatizează Casa Presei, o clădire ridicată din banii presei, fără ca noi, din start, nu doar să beneficiem de chirii simbolice, ci chiar, în mod prioritar, să ni se dea în proprietate doar cîteva birouri amărîte. Spun bandiţii că nu avem continuitate, că, de exemplu, Moldova Suverană, este un SRL fără nici o legătură cu fosta Moldovă Socialistă, chiar dacă din această fostă publicaţie s-a reformulat. Dar aici nu-i vorba doar despre Moldova Suverană, ci şi de restul publicaţiilor cu tradiţie, cunoscute şi intrate în memoria colectivă a cititorilor la nivel naţional, chiar dacă au fost fondate după anul 1991. Aici, fireşte, trebuie să fie excluse mărcile fantomă de publicaţii, înregistrate oficial, care nu sînt tipărite, dar ai căror patroni stau la pîndă pentru eventuale beneficii.

În final, îi întrebăm pe actualii guvernanţi: Ce au de gînd cu Casa Presei? O vor recupera de la bandiţelul ţărănoi al lui Filip? Vor face, într-un fel sau altul, dreptate presei naţionale de notorietate, dîndu-i şansa să devină independentă? Vor permite re-deschiderea unui chioşc de vînzare a presei în holul de la intrare în clădire, aşa cum a fost dintotdeauna? Vor renunţa la titlurile de ziare fantomă pe care Guvernul le deţine în portofoliu fără ca să apară, deci inexistente de facto? Nu spuneţi că sînteţi prea ocupaţi, că nu aveţi timp de lucruri neimportante. Ştim că aveţi destui oameni care să se apuce serios de lucru!

Mihai CONŢIU