Ca inamic operativ al presei, Guvernul Maia Sandu a provocat concedierea a 30 de jurnalisti de la Agentia MOLDPRES. Reactia Presedintelui Dodon

Incompetenţele Guvernului Maia Sandu continuă şi acum, după cădere, să-şi arate noi şi noi dimensiuni provocatoare de dezordini şi chiar să facă victime. Cu ipocrizie, doar la nivel declarativ, Maia Sandu poza în mare susţinător al unei prese profesioniste şi libere. Printr-o decizie guvernamentală, prin intermediul fostei Cancelarii de Stat din subordinea ei, s-a dispus „reorganizarea” Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES. Această „reorganizare” a presupus o restructurare masivă de personal prin concedierea a 30 de jurnalişti. Cu această concediere, cei 30 de angajaţi s-au confruntat în ziua de 19 Noiembrie.

Conducerea MOLDPRES pare-se că a ales intenţionat această dată – cînd Guvernul Sandu căzuse, iar cel prezidat de Ion Chicu era deja în exerciţiul funcţiunii. De ce? Pentru ca oricine din afară şi neinformat să creadă că anume Guvernul Chicu a lăsat pe drumuri 30 de oameni în prag de Iarnă!

Concedierea acestor oameni a fost atît de sadic pregătită încît pare că a fost concepută chiar de către Plahotniuc (şi aşa MOLDPRES este controlată de oameni care i-au fost fideli!). Aici ne referim la aceea că însuşi conceptul de „reorganizare” îi anulează oricăruia dintre cei concediaţi orice posibilitate legală de a-şi căuta dreptate în Justiţie. Spunem asta deoarece „reorganizare” înseamnă desfiinţarea, dizolvarea unei structuri organizatorice şi înfiinţarea alteia. În aceste condiţii, au putut concedia şi oameni aflaţi în pragul pensiei, care mai au 2 ani pînă la pensie. În condiţii normale, pe astfel de oameni nu-i poţi concedia legal, cu excepţia unor cazuri de abateri ieşite din comun. În condiţiile „reorganizării” instituţiei, aşa cum spuneam, ei nu pot apela la instanţele de judecată.

Ca să vedeţi că mafia lui Plahotniuc este încă funcţională, vă ofer şi un exemplu! La indicaţiile directe venite din sfera fostului Guvern Filip, MOLDPRES a concediat vreo 5 angajaţi ca să o angajeze pe Larisa Manole, sora Stelei Nistor din anturajul lui Filip, cu un salariu bun din bani bugetari economisiţi astfel. Fireşte că pe post de şefă şi cu birou personal care i-a fost mobilat la cerere. Ea nu se numără printre cei concediaţi, dar auzim că i s-a inventat un post fictiv de responsabil cu biblioteca. De tot rîsul şi plînsul cum se manipulează cu banii Statului!

Prin această „reorganizare” şi concedierile în sine, la modul cel mai real cu putinţă, Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES se goleşte de conţinut, nu mai poate fi considerată o agenţie naţională de ştiri, ci o simplă organizaţie bugetofagă care ar urma să difuzeze ştiri furate de la alte agenţii, de preferinţă sau chiar exclusiv de la agenţiile româneşti de ştiri. Iată şi de ce! După aşa-zisa reorganizare, s-a decis concedierea tuturor fotoreporterilor şi a traducătorilor! Unde, în lume, există vreo agenţie de un astfel de calibru care să nu aibă o echipă profesionistă de fotoreporteri şi neapărat traducători? Nicăieri! În astfel de condiţii, Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES nu mai are absolut nici un drept să poarte această denumire!

Trezindu-se în prag de Iarnă concediaţi, cunoscîndu-şi foarte bine utilitate, profesionalismul indispensabil oricărei Agenţii Informaţionale de Stat care se respectă, fiind conştienţi că este vorba despre un atac politic asupra jurnaliştilor din partea Guvernului Maia Sandu, din care făcea parte şi „prietenul jurnaliştilor” Andrei Năstase, cei 30 de angajaţi concediaţi au înaintat un memoriu celor mai importante structuri ale Statului. Cu promptitudine, a doua zi după concedierea lor, Preşedintele Igor Dodon a emis un comunicat în care preciza:

Pe adresa șefului statului a parvenit o adresare colectivă a angajaților Agenției Informațională de Stat „Moldpres. În mesaj se spune, printre altele, că la 13 Noiembrie, cu o zi pînă a fi demis, Guvernul Maiei Sandu a lichidat unitățile de traducători ai Agenției „Moldpress”. În consecință, cetățenii Republicii Moldova și reprezentanții corpului diplomatic, acreditați în țara noastră, au fost lipsiți de dreptul de a obține informații în limbile rusă și engleză. Prin aceeași decizie, a fost lichidat întreg serviciul foto al agenției, din care cauză a devenit imposibilă reflectarea în imagini a celor mai importante evenimente din țara noastră.

Consider că decizia fostului Guvern al Maiei Sandu este o încălcare a Constituției și legislației Republicii Moldova din punct de vedere al nerespectării drepturilor cetățenilor RM și ale corpului diplomatic la obținerea informației oficiale despre evenimentele din țară în limbile rusă și engleză. În legătură cu cele menționate, mă adresez primului ministru al Republicii Moldova Ion Chicu cu solicitarea de a revedea decizia fostului Guvern și de a asigura funcționalitatea Agenției „Moldpres”.

Vă mai amintiţi cu cît „patos revoluţionar” afirmau Maia Sandu şi Andrei Năstase că se angajează să lupte pînă în pînzele albe pentru drepturile fundamentale ale jurnaliştilor? (H. P.)

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31