Basescu: Declaratia de la Roma a stabilit, fara echivoc, o UE cu mai multe viteze, li se spune „ritmuri”
Fostul preşedinte român Traian Băsescu a scris, Duminică, pe Facebook, că Declaraţia de la Roma a stabilit “fără echivoc” o uniune cu mai multe viteze, doar că acestora li de spune “ritmuri diferite”, afirmînd că obiectivul nedeclarat este realizarea Statelor Unite ale Europei, de către un grup de ţări.
“Doar cei care au un RITM BUN. Să nu ne facem iluzii, <<Declaraţia de la Roma>> a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă <<vitezelor diferite>> li se spune, de ieri, <<ritmuri diferite>>. Nucleul dur al UE, Germania – Franţa – Olanda, va da direcţia şi ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot”.
Traian Băsescu a afirmat că liderii politici din România au obligaţia să înţeleagă acest lucru, să-l explice populaţiei şi să acţioneze în consecinţă. Obiectivul nedeclarat al “ritmurilor diferite” este realizarea Statelor Unite ale Europei, în care vor intra doar cei care au “ritm bun”, a spus Băsescu. “Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al <<ritmurilor diferite>> este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar în această construcţie vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”. Peste 10 ani, ar fi păcat să constatăm că un grup de state care au avut “ritm bun” anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei, mai snotează Băsescu.
“Ar fi păcat să constatăm cu <<surprindere>> peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un RITM BUN anunţă că au devenit Statele Unite ale Europei”, a conchis Traian Băsescu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, Sîmbătă, că sintagma „Europa cu mai multe viteze” a dispărut din discursul liderilor şi că nimeni nu îşi doreşte să facă „paşi înapoi”, afirmînd că sintagma "ritmuri şi intensităţi diferite" reflectă situaţia de acum a Uniunii, precizînd că sunt proiecte la care statele membre nu doresc să ia parte de la început, însă, dacă vor dori, ulterior, „vor avea tot timpul uşa deschisă”.