BANCA MONDIALĂ ÎNDEAMNĂ LIDERII POLITICI S-O LASE CU HÎRJONELILE

Şi fără jocurile lor, economia Moldovei are destule probleme

Vorbind despre starea economiei Moldovei din ultima vreme, Abdoulaye Seck, managerul Băncii Mondiale (BM) pentru Republica Moldova, a scos în evidenţa că aceasta ca niciodată, anul trecut, a trecut simultan prin două mari încercări: scăderea cererii globale, mai ales ca urmare a recesiunii din Uniunea Europeană, şi seceta severă. În asemenea condiţii vitrege, pierderile au fost de inevitabile. Astfel, Produsul Intern al Ţării (PIB) a scăzut cu 0,8 procente.

Anume criza din UE, potrivit lui Abdoulaye Seck, s-a făcut vinovată de reducerea volumului exporturilor moldoveneşti şi de micşorarea sumei de bani transferate în ţară de peste hotare. Şi cum o belea nu vine singură niciodată, seceta, care a lovit sectorul agricol al ţării, a condus la o scădere a valorii adăugate în proporţie de 23 procente, potrivit calculelor reprezentanţei Băncii Mondiale în Moldova.

Totuşi, managerul BM pentru ţara noastră crede că pierderile puteau fi şi mai mari dacă nu se reuşea o creştere a valorii adăugate, fie şi minoră, în domeniul industriei, cu 0,5 la sută. La fel, ne-a salvat în mare măsură extinderea însemnată a transferurilor de bani din CSI, îndeosebi din Rusia, cu 18 procente. Această creştere pronunţată a remitenţelor conjugată cu majorarea salariilor de către Guvern a contribuit la creşterea consumului de mărfuri şi servicii, ceea ce a încurajat activitatea agenţilor economici din ţară.

În ciuda problemelor grave cu care s-a confruntat Moldova, Abdoulaye Seck spune că stabilitatea financiară, economică a ţării nu a fost zdruncinată. Drept dovadă el aduce îmbunătăţirea contului curent, care reprezintă suma dintre balanţa comercială, adică exporturile minus importurile, veniturile obţinute din producţie şi plăţile realizate prin transfer. Deficitul acestuia a căzut pînă la 7 procente din PIB, după ce cu un an mai înainte se ridicase pînă la 11,3 procente. Deşi valoarea mărfurilor şi serviciilor a rămas neschimbată în comparaţie cu anul precedent, iar investiţiile străine directe s-au micşorat de două ori, deficitul contului curent s-a redus graţie creşterii puternice a transferurilor de bani din CSI.

În condiţiile în care investiţiile străine au scăzut drastic finanţările nevoilor ţării au fost asigurate din contul împrumuturilor din sectorul privat, asistenţei din afara ţării, ceea ce a determinat o creştere a datoriei externe cu 12,7 procente. Însă aceasta, după spusele managerului BM pentru RM, nu a clătinat nivelul capacităţii de plată a ţării, deoarece Banca Naţională a Moldovei a izbutit să ridice valoarea rezervelor valutare pînă la 2,5 miliarde de euro, ceea ce este suficient pentru achitarea importurilor pentru mai bine de 4 luni faţă de 3 luni, cît este necesar.

Abdoulaye Seck a lăudat Guvernul RM, pentru că acesta, deşi economia a lucrat mai prost, a reuşit să îmbunătăţească situaţia financiară a ţării. Astfel, gaura din bugetul statului s-a micşorat de la 2,4 procente, în 2011, pînă la 2,1 procente. Cel mai important este că deficitul bugetar a fost diminuat nu din contul tăierii cheltuielilor, ci pe seama creşterii cu 11,2 procente a veniturilor.

Reprezentantul BM în ţara noastră crede că aceasta performanţă se datorează faptului că Guvernul a izbutit să reintroducă impozitul pe veniturile agenţilor economici, să aplice alte măsuri fiscale. Mai mult ca atît, impactul benefic ale acestor acţiuni ale Guvernului RM, precizează acesta, se vede şi anul acesta, cînd acumulările la buget au crescut cu aproape 15 procente.

În acelaşi timp, Abdoulaye Seck îşi arată îngrijorarea că succesele Guvernului ar putea fi spulberate de acţiunile populiste, negîndite ale deputaţilor din Parlamentul ţării. După ce au dat jos Guvernul, aceştia s-au luat la întrecere la majorarea nejustificată a salariilor unor funcţionari public, a pensiilor fără a se ţine cont de mijloacele băneşti acumulate în bugetul de stat. Drept urmare, dînsul avertizează că vor creşte cheltuielile, iar echilibrul financiar al ţării va fi zdruncinat mai rău decît după şocul extern şi seceta de anul trecut.

Managerul Băncii Mondiale este optimist în ce priveşte perspectivele economiei noastre pentru anul de faţă. El crede că Produsul Intern Brut al ţării va creşte cu 3 procente. Mai cu seamă, revenirea economică se va produce graţie unui an agricol prielnic. Însă, înzdrăvenirea nu va veni îndată, spune acesta, ci doar în a doua jumătate a anului, cînd se va aduna roada în hambare şi, după previziunile lui, condiţiile externe se vor îmbunătăţi. Mai mult ca atît, Abdoulaye Seck prevede o accelerare a ritmului de creştere economică în următorii doi ani cu 4-5 procente.

Cu toate acestea, demnitarul BM nu exclude anumite surprize, care ar putea face imposibilă realizarea acestor prognoze. Or, potrivit explicaţiilor dumnealui, Moldova are o economie mică, deschisă la riscurile din afară. El admite o agravare a problemelor din economia ţărilor UE, înrăutăţirea condiţiilor climaterice sau un şoc al preţurilor mondiale la petrol, care ar afecta economia Rusiei, şi atunci oportunităţile de compensare a pierderilor economiei Moldovei ar scădea catastrofal.

Dar şi mai mult rău ar putea aduce ţării incertitudinea politică ca urmare a demiterii Guvernului, lămureşte managerul BM pentru RM, pentru că sînt tărăgănate reformele structurale, iar măsurile populiste la care se dedau deputaţii, care se gîndesc la cumpărarea voturilor alegătorilor, subminează stabilitatea macroeconomică. Drept reacţie, instituţiile financiare internaţionale vor amîna finanţarea RM. Tergiversarea votării noului Guvern ar putea să ne lase fără investiţii din străinătate şi din sectorul privat, ceea ce iminent va conduce la asfixia economiei. Aşa că voi, cei îngîmfaţi - Ghimpu, Lupu, Plahotniuc - lăsaţi hîrjonelile, deja aţi împins ţara pe marginea prăpastiei!

Vlad LOGHIN

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
06.12.24 - 16:26
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12