Anglia va trata coronavirusul ca pe o gripa
Acceptarea unor decese cauzate de virus este prețul plătit pentru a permite oamenilor să trăiască o „viață întreagă”, spune Chris Whitty, medicul șef din UK, citat de The Telegraph. Este puțin probabil ca lockdown-urile să fie necesare din nou, deoarece Marea Britanie învață să trateze coronavirusul ca pe o gripă, a spus prof. Chris Whitty. Directorul medical a spus că pînă la 25.000 de oameni mor într-un an gripal rău fără ca cineva să observe și că acceptarea unor decese Covid ar fi prețul pentru menţinerea școlilor și a afacerilor deschise și a permite oamenilor să trăiască o „viață întreagă”.
Prof Whitty, vorbind la un webinar al Școlii Regale de Medicină, a declarat că Guvernul va fi obligat să tragă „semnalul de alarmă” doar dacă va sosi o variantă periculoasă, împotriva căreia oamenii nu au imunitate și care va declanșa o creștere exponențială.
„Covid nu va dispărea”, a spus el. „Trebuie să descoperiți o politică rațională în acest sens și aici aș face destul de multe diferențe între un mediu pandemic și o gripă sezonieră.
„În fiecare an, undeva între 7.000 și 9.000 de cetățeni mor de gripă, majoritatea dintre ei foarte vîrstnici, și la fiecare cîțiva ani avem un an rău de gripă în care 20.000 pînă la 25.000 mor de ea. Ultima dată cînd am avut asta a fost acum trei ani și nimeni nu a observat-o.
„Deci, este clar că va trebui să o gestionăm, la un moment dat, mai degrabă ca și cum am controla gripa. Iată o boală sezonieră, foarte periculoasă, care ucide mii de oameni, iar societatea a ales un mod special de a o controla.”
Prof. Whitty a spus că este important să aducem decesele de Covid la un nivel cît mai scăzut posibil, dar a avertizat că societatea nu va tolera lockdown-ul pentru a preveni un număr similar de decese cu cele cauzate de gripă.
„Vrem să limităm cît de mult putem [pînă la zero], dar întrebarea este cum echilibrezi acest lucru cu alte priorități?”, a spus el. „Ce sunt oamenii pregătiți să suporte? Ceea ce am demonstrat în ultimul an este că nu trebuie să avem deloc gripă dacă nu vrem, deoarece lucrurile pe care le-am făcut împotriva Covid au dus practic la un an fără gripă.
„Dacă anul viitor spunem putem face față gripei, toată lumea stă în casă în timpul Iernii”, cred că profesia medicală nu s-ar mai bucura de atîta popularitate în rîndul publicului larg.
„Trebuie să găsim un echilibru care să mențină un nivel scăzut, să reducă cît mai mult decesele, dar într-un mod pe care populația îl tolerează, prin contramăsuri medicale precum vaccinurile și, în timp util, medicamente, ceea ce înseamnă că puteți minimiza mortalitatea fără a maximiza impactul economic și social asupra concetățenilor noștri.”
Prof. Whitty a spus că, deși vor exista întotdeauna mai multe măsuri care ar putea fi puse în aplicare pentru a salva vieți, cum ar fi închiderea școlilor și universităților sau prevenirea rudelor care vizitează persoanele în vîrstă în casele de îngrijire, astfel de restricții au împiedicat oamenii să trăiască o „viață întreagă”.
Întrebat de Sir Simon Wessely, profesor de medicină psihologică la Institutul de Psihiatrie din cadrul King’s College din Londra, dacă ar fi nevoie de lockdown-uri acolo unde ar crește cazurile, chiar și în zonele locale, prof. Whitty a spus: „Nu, nu cred asta”.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Societatea nu va tolera mai mult de un anumit număr de oameni să fie bolnavi, iar zona în care va trebui să tragem semnalul de alarmă este dacă apare o variantă de îngrijorare în care putem observa că se întoarce acum la o situație de creștere fără restricții, deoarece răspunsul imunologic la aceasta nu este acolo. ”
Boris Johnson a promis, anterior, că deblocarea actuală a restricțiilor este ireversibilă, iar săptămîna viitoare Guvernul va stabili dacă magazinele pot fi redeschise pe 12 Aprilie, conform planificării.
Cele mai recente cifre ale Oficiului pentru Statistică Națională (ONS) arată că infecțiile din comunitate continuă să scadă, scăzînd cu 8% într-o săptămînă.
Cu toate acestea, domnul Johnson a avertizat săptămîna trecută că numărul de cazuri creşte în Europa și un al treilea val poate ajunge în Marea Britanie de pe continent. Ultimele date din aplicația de urmărire a simptomelor King’s College, ZOE, sugerează, de asemenea, că numărul „R” poate fi acum unu, sau chiar mai mare, în unele zone. ONS a avertizat că numărul de infectări ar putea fi în creștere în Estul Angliei.
Prof. Whitty a spus că este imposibil să se prevină venirea mutaţiilor în Marea Britanie și a susținut că închiderea frontierelor ar fi puțin probabil să prevină noi infecții.
Guvernul de la Londra a fost puternic criticat pentru menținerea frontierelor deschise în timpul ambelor lockdown-uri, chiar dacă studiile au arătat că marea majoritate a cazurilor din Marea Britanie au fost importate din țări precum Spania și Italia.
„Trebuie să acceptăm ideea că oprirea variantelor care vin în Marea Britanie nu este un punct de plecare realist, dar îl puteți încetini”, a spus el. „Oricine care crede că poți pune în aplicare o politică de frontieră care o oprește nu înțelege complet problema.
„În timp ce R este mai puțin de unu, ceea ce s-a întîmplat de două sau trei luni, atunci noile variante nu au prea mult punct de sprijin. Odată ce începem să deschidem lucrurile, atunci dacă vine o variantă, aceasta are oportunitatea de răspîndire și cu cît mai multe cazuri importate, cu atît mai repede este punctul de plecare. Ceea ce încercăm să facem este să încetinim. ”
Prof Whitty a mai spus că este logic să păstrăm o „minte deschisă” dacă vaccinul AstraZeneca a cauzat cheaguri de sînge pînă cînd nu s-a dovedit contrariul.