ALEGEREA DRUMULUI E O MARE DURERE DE CAP

Chibzuind ca un copil, calea Moldovei spre Vest este cea mai bună opţiune. În Occident e mai confortabil, mai calduţ, viaţa – mai bine aranjată, cu excepţia cîtorva detalii, cum ar fi fluxul mare de refugiaţi şi criza de supraproducţie. Şi cine ne împiedică să amenajăm bine Republica Moldova? Nouă ne împiedică lipsa suficientă a veniturilor. Cu venituri suficiente, chiar cu existenţa furturilor, am putea trăi mai bine.

Ar trebui de remarcat faptul că o ţară agrară nu poate conta pe o viaţa bogată, pentru că realizarea produselor agricole este costisitoare şi puţin rentabilă. Producţie rentabilă este cea electronică, farmaceutică, de automobile şi altele, la un nivel înalt de organizare a procesului de producţie. Dar, pentru a realiza o astfel de producţie şi a conta pe cineva pe piaţa mondială, noi, in mod clar, nu putem.

Speranţa rămîne doar în produsele agricole şi piaţa lor. Cum a declarat prim-ministru Pavel Filip, posibilitatea vînzărilor de produse agricole în Occident a fost déjà epuizată. Mulţumim lui pentru adevăr. Destul de păcălit lumea cu fericirea pieţei europene. E o ruşine. Venituri de încredere pentru Republica poate da numai piaţa de Est, piaţa rusă şi a CSI.

Ar trebui să ne întoarcem cu faţa către ţările CSI şi Rusia. Oricît de răi ar fi ruşii în faţa propagandei unioniste, piaţa Moldovei se află acolo. Şi Rusia nu-i împotrivă. Dacă mai înainte “romantica proeuropeană” aţintea privirea spre Est, acum multe sau schimbat. Şi poate că şi “fericirea proeuropeană copilărească” s-o mai fi diminuat. Totuşi, pentru a căuta de bătrîni in Europa, se plăteşte mai bine, numai că acesta este un drum greşit, fiindcă în acest caz despre dezvoltarea ţării noi nu putem să vorbim.

O problema serioasă pentru ţară este perderea de creieri - emigrarea oamenilor de ştiinţă. Pornind de la cele spuse, trebue să depunem eforturi pentru a cîştiga din nou piaţa din Est. Dar pentru acest lucru trebue să terminăm cu jocurile politice ale SUA şi Uniunii Europene. Să ne străduim să recăpătăm încrederea celor din Est. Dificultăţile noastre legate de piaţa din Est au loc din cauză că Moldova face jocurile politice ale UE şi SUA.

Rusia nu pretinde la teritorii străine, dar are în vedere dorinţele popoarelor din unele regiuni din fosta URSS, care vor să-şi hotărească soartă prin referendum. Pentru cineva democraţia nu este un bluf şi este înţeleasă corect. Nervozitatea unor politicieni cu privire la prezenţa forţelor de menţinere a păcii ruse în Transnistria este de înţeles, dar întrebaţi ce gîndesc oamenii din Transnistria despre aceasta, care în majoritate sînt moldoveni.

Autorităţile care se tem să organizeze referendumuri pot fi considerate, fără îndoială, antipopulare. Cei care manevrează între Occident şi Rusia, cred că vor primi ajutoare în continuoare din Occident şi nu se străduesc pentru a dezvolta economia ţării. Aşa politică nu are perspectivă şi va duce la pierderea suveranităţii, pierderea ţării şi a pămîntului strămoşesc, cu care moldovenii se mîndreau întotdeauna.

UE, la insistenţele căreia a fost încheiat acordul de asociere cu ţările postsovetice, urmăreau supunerea acestor ţări pentru realizara intereselor pieţii sale. Prin aceste mişcări europenii se comportă ca nişte colonizatori şi parteneri cu drepturi neegale. Prin comerţul liber Europa este în stare de a destruge economiile ţărilor care au închiet aceste acorduri. Vedem că America şi Europa, prin toate acţiunile lor, nu au de gînd de a ne ajuta să prosperăm. Vedem acţiunile lor militariste în Iraq, Libia, Siria, Ucraina, ajutînd radicaliştii islamişti şi naţionaliştii ucraineni de a da jos guvereile legale.

UE primeşte milioane de refugiaţi din Siria pentru a lipsi puterea legală de acolo de resursele umane care ar putea şă-şi apere ţara. Nu ne trebuie nouă ca ţările occidentale să ne atragă şi pe noi într-o aventură militară, care ar conduce la distrugerea în continuare a ţării.       

Doamne, dă-ne nouă minte că să alegem un drum drept!

Pavel AVERKIN

Virginia Filip 23.10.2016 - 18:05

Cine ne impiedica sa amenajam Moldova? asa va intrebati reporterilor de la Moldova Suverana? Un individ ca Dodon ne impiedica, prin actiunile lui proruse, prin gandirea lui care nu face decat sa ne schingiuiasca. Alaturarea de Uniunea Vamala nu ar insemna decat moartea clinica a acestei tari. De ce nu va uitati mai departe, dragi formatori de opinie de la Moldova Suverana si o sa vedeti ca tarile care fac parte din Uniunea Europeana au in primul rand democratie, ceea ce noi nu o sa avem cu un Dodon presedinte.

Nistor Grigore 20.10.2016 - 09:22

Exact, asta-i orientarea "Moldovei suverane", spre Rusia, normal cand esti rusificat. Ce dracu sa cauti in UE cand trebuie sa respecti regulile democratie si cele de performante economice? Nu e mai bine langa Rusia, fara democratie si sa importati mafioti rusi si sa le spalati banii? Oricat v-ati screme, fizic si ipotetic nu ve-ti face un pod peste Ucraina. Ori sunteti prea prosti, ori sunteti platiti de rusi ....