Realitatea internationala pe scurt (6 Iulie 2020)

Produsele culese de maimuţe, scoase din supermarketurile din Marea Britanie

Cîteva supermarketuri din Marea Britanie nu mai vînd apă şi ulei de cocos, pentru că nucile de cocos sunt culese de maimuţe. În Thailanda maimuţele culeg chiar şi cîte o mie de nuci de cocos pe zi, potrivit mediafax.

Mai multe supermarketuri din Marea Britanie refuză să mai comercializeze apă şi ulei de cocos, relatează BBC. PETA (People of the Ethical Treatment of Animals), o organizaţie care apără drepturile animalelor, cu sediul în Virginia, a scos la iveală că nucile de cocos erau culese de maimuţe dresate pentru a fi exploatate. În Thailanda maimuţele culeg chiar şi cîte o mie de nuci de cocos pe zi.

Patru morți după prăbuşirea unui centru comercial aflat în construcţie în Rusia

Patru muncitori au fost ucişi şi unul a fost rănit după prăbuşirea unui centru comercial aflat în construcţie în raionul Orehovo-Zuevski, situat la 1.000 kilometri Nord-Est de Moscova, a relatat Duminică agenţia de presă TASS. „Grinzile s-au prăbuşit, patru muncitori în construcţie au murit şi un altul a rămas prins în moloz şi se încearcă scoaterea lui”, a declarat Anatoli Kosceiev, şeful raionului Zuevski, unde se află situl. Clădirea cu un etaj era ridicată de un investitor privat, care a primit permisiunea să continue lucrările de construcţie.

Îndelung anticipatul plan al Comisiei Europene, de reformă a sistemului de migraţie, aşteptat în Septembrie

Comisarul european pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, care are ca sarcină elaborarea mult anticipatei propuneri a Comisiei Europene de revizuire a sistemului de migraţie a blocului comunitar, a declarat Duminică, pentru agenţia dpa, că cel mai probabil planul va fi gata abia în Toamnă, scrie agerpres. Statele membre ale UE trebuie mai întîi să se pună de acord asupra planului de relansare economică după pandemia de coronavirus şi asupra bugetului multianual, a explicat Johansson. „Sunt gata să prezint Pactul pentru Migraţie şi Azil atunci cînd va fi momentul, cel mai probabil în Septembrie”, a anunţat comisarul european.

Elaborarea pactului şi încercarea de a convinge toate cele 27 de state membre ale UE, profund divizate pe acest subiect, să-l accepte, reprezintă fără îndoială cea mai dificilă şi crucială sarcină din portofoliul lui Johansson. Ani la rînd, ţările sudice ale UE au acuzat alte ţări membre de lipsă de solidaritate, în contextul în care multe refuză să preia cota stabilită din zecile de mii de migranţi care ajung în fiecare an în UE pe Marea Mediterană. În prezent, aşa-numitul Regulament Dublin stipulează că solicitanţii de azil trebuie să depună cererea de azil în prima ţară a UE în care au sosit, un sistem care pune o presiune uriaşă pe Grecia, Italia, Spania şi Malta. Viena, Budapesta şi Praga se numără printre Capitalele europene care se opun cotelor obligatorii de redistribuire a migranţilor.

Johansson a declarat, pentru dpa, că este optimistă după discuţiile pe care le-a avut cu fiecare stat membru. „Cred că toată lumea îşi dă seama că trebuie să ajungem la un compromis. Aşa funcţionează Europa”, a remarcat comisarul european.

Premierul Greciei anunţă că nu va accepta condiţiile stricte ale UE în cadrul planului de relansare 

Grecia nu va accepta condiţiile stricte impuse de Uniunea Europeană pentru folosirea fondului de urgenţă în cadrul planului de relansare după pandemia de COVID-19, a declarat premierul elen Kyriakos Mitsotakis pentru Financial Times într-un interviu publicat Duminică, relatează Reuters, scrie agerpres. „Grecii s-au maturizat mult. Şi vrem să ne facem propriile reforme”, a anunţat şeful Guvernului de la Atena. O revizuire semestrială a performanţelor economice desfăşurată de Comisia Europeană a fost suficientă şi nu este nevoie de „condiţionalităţi stricte suplimentare”, a insistat el.

Mitsotakis a declarat pentru Financial Times că Grecia are „o agendă de reforme foarte agresivă” care se va concentra pe „tranziţia verde”, „tranziţia digitală” şi încurajarea investiţiilor, în parte printr-un program de privatizare.

Vineri, într-o intervenţie în Parlament, Mitsotakis a anunţat noi măsuri în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru a sprijini afacerile afectate de carantina impusă pentru a stopa răspîndirea epidemiei de coronavirus.

Grecia reuşise să depăşească criza a datoriei publice în 2018 şi spera să înregistreze o creştere economică puternică în 2020. Însă măsurile de izolare impuse la nivel naţional în Martie pentru a preveni infecţiile cu coronavirus au dat peste cap aceste aşteptări. Acum, se aşteaptă ca economia Greciei să se contracteze cu 8% pînă la 10% în acest an, revenind pe creştere abia din 2021.

O criză economică și socială începe în Franța, avertizează premier Jean Castex

O criză socială și economică „începe” în Franța, pe fondul persistenței crizei din sănătate, a declarat noul premier Jean Castex în primele sale comentarii către mass-media, după numirea sa, cu o zi mai devreme, de către Președintele Emmanuel Macron, scrie mediafax. Castex a vorbit după ce a vizitat uzina producătorului de semiconductori X-Fab France din Corbeil-Essonnes, în apropiere de Paris, alegînd fabrica drept un simbol al „situației actuale și a obiectivelor noastre”, a spus el. Dincolo de un obiectiv pe termen scurt de reducere a creșterii șomajului cauzat de criza Covid-19, obiectivul final al Guvernului este de a oferi noi locuri de muncă în Franța și de a sprijini industriile expuse concurenței.

Castex îl înlocuiește pe Edouard Philippe, în condițiile în care Macron încearcă să recîștige din popularitate.

Trump este convins că 99% din cazurile de coronavirus sunt total inofensive

Preşedintele american Donald Trump insistă că strategia sa de combatere a COVID-19 funcţionează, în ciuda faptului că mai multe state au raportat cifre record în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, scrie CNN, potrivit mediafax.

Într-un discurs susţinut la Casa Albă cu ocazia Zilei Independenţei Americii, Preşedintele american a insistat că strategia sa de a combate COVID-19 se „mişcă bine” şi că 99% dintre cazuri sunt ”total inofensive”. În discursul său, Preşedintele a numit virusul „ciumă teribilă din China” şi a avertizat că Beijingul „trebuie să fie tras la răspundere” pentru răspîndirea sa în întreaga lume. Trump a declarat că SUA a testat pînă acum aproape 40 de milioane de oameni și că în acest fel „arătăm că 99% dintre cazuri sunt total inofensive”. „Rezultate pe care nici o altă ţară nu le poate arăta, deoarece nici o ţară nu are testele pe care le avem noi, nici din punct de vedere al numerelor şi nici al calităţii”, a declarat Trump.

El a mai spus că SUA produc halate, măşti şi echipamente chirurgicale, care erau „făcute aproape exclusiv pe ţări străine, în special China, de unde provine, în mod ironic, acest virus şi altele”. „Secretomania Chinei şi înşelăciunile sale au permis ca virusul să se răspîndească în întreaga lume – 189 de ţări”, a adăugat el.

O mireasă și tatăl ei au fost împușcați în India, în timp ce dansau la o petrecere

O tînără care urma să se mărite și tatăl ei au fost împușcați în India, în timp ce dansau la petrecerea de dinaintea nunții. Suspect este un fost iubit al tinerei, pe care acesta îl părăsise, potrivit mediafax. Conform Mirror, victimele, numite de presă Anchal și tatăl ei, Rajkumar, au fost omorîte cu două zile înainte de nunta femeii. Anchal a murit la fața locului, iar tatăl ei a murit mai tîrziu, la spital. Poliția caută suspectul despre care se crede că este un fost iubit al tinerei.

Filmările înfiorătoare arată victimele dansînd împreună înainte de a fi împușcate în Uttar Pradesh, India. Clipul înfricoșător a devenit viral după ce a fost postat pe rețelele de socializare. Fratele lui Anchal a fost și el rănit. Șeful Poliției, Akhilesh Narayan Sing, a declarat: „Acuzatul Saagar și complicii săi au ajuns în casa tinerei noaptea și au început să tragă în familie”. Potrivit unui raport al Poliției, fratele mai mare al lui Anchal, Aman, a spus că bărbatul care a tras a vrut să se căsătorească cu sora sa, dar ea l-a părăsit. În noaptea fatidică, acesta s-a prezentat la petrecere cu cinci prieteni, pe motociclete, și a deschis focul. Poliția a arestat doi bărbați, dar suspectul este încă în libertate.

Vladimir Putin, după modificarea Constituției: A fost o bombă cu ceas. Reproșuri la adresa lui Lenin

Constituţia URSS din 1922, promovată de Vladimir Ilici Lenin, a fost o „bombă cu efect întîrziat”, care a permis dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat Duminică Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1 şi citat de EFE, scrie Agerpres. Constituția stipula dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS.Preşedintele rus a amintit că această "bombă cu efect întîrziat amplasată (de Lenin) în 1922 în timpul creării Uniunii Sovietice" s-a menţinut şi în modificările ulterioare ale Constituţiei, survenite în 1924, 1936 şi 1977. "Acest lucru este total inadmisibil, (...) este ceva ce trebuie să evităm", a subliniat Putin. 

"Sunt absolut convins că am făcut bine să adoptăm modificări ale Constituţiei. Ele ne vor întări statul, vor crea condiţii pentru o dezvoltare în creştere a ţării noastre în următoarele decenii", a insistat şeful statului rus, referindu-se la modificările constituţionale aprobate prin referendumul care s-a încheiat la 1 Iulie. Putin a evidenţiat în mod special modificarea care interzice cedarea de teritorii ruseşti. "Nu exista ceva asemănător (în Constituţie) şi este ceva ce trebuie să existe", a subliniat el.

Noua Constituţie mai conţine o serie de prevederi – 206 modificări în total – privind viaţa politică şi socială a ţării.

China începe epurarea ideologică în Hong Kong. Cărțile activiștilor pentru democrație au fost scoase de pe rafturi

Cărți scrise de activiști importanți pentru democrație din Hong Kong au început să dispară de pe rafturile librăriilor și bibliotecilor, la doar cîteva zile după intrarea în vigoare a noii legi pentru securitate națională, relatează The Guardian. Printre autorii ale căror titluri nu mai pot fi găsite se numără Joshua Wong, unul dintre cei mai proeminenți activiști din metropolă și fostul lider al mișcării pro-democrație Demosisto și Tanya Chan o membră a consiliului legislativ din Hong Kong.

Wong spune că dispariția cărților se datorează noii legi și încercărilor Beijingului de a își extinde autoritatea în Hong Kong. Departamentul care se ocupă de acest domeniu a anunțat că aceste cărți nu vor mai putea fi disponibile pînă cînd se demonstrează că ele nu încalcă legea adoptată de Parlamentul chinez.

Parlamentul Chinei a adoptat, Marțea trecută, legea privind securitatea națională în Hong Kong, creînd astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani. Activiștii pentru democrație din metropolă spun că noua lege anulează, în practică, autonomia din Hong Kong și că erodează libertățile rezidenților săi. Sistemul „O țară cu două sisteme” care funcționează în Hong Kong și China de la cedarea orașului de către Regatul Unit în 1997, acordă autonomie largă orașului pînă în anul 2047, la 50 de ani de la transfer.