PARCUL ŢAUL DIN RAIONUL DONDUŞENI VA AVEA O CASĂ-MUZEU RENOVATĂ

Lucrările de renovare a casei-muzeu din parcul dendrologic din satul Ţaul, raionul Donduşeni, vor fi finalizate în decurs de aproximativ o lună. Administraţia locală a pregătit deja cîteva expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului care vor fi vernisate la deschiderea muzeului.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), lucrările de renovare se desfăşoară în cadrul celei de-a doua etape de realizare a proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer şi a drumului de acces la parcul dendrologic din s. Ţaul, r. Donduşeni”. Prin acest program ADR Nord şi-a propus să contribuie la dezvoltarea infrastructurii turistice, culturale şi de agrement în spaţiul rural din zonă.

Pentru renovarea casei-muzeu Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR) a alocat în anul curent peste patru milioane de lei. În perioada 2011-2013, pentru realizarea primei etape a proiectului, FNDR a investit cca 5,5 mln de lei, bani valorificaţi pentru instalarea a 0,2 km de gard din metal, 2,8 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,3 km de gard istoric şi a porţii centrale a Parcului Ţaul. După ce va fi finalizată renovarea casei-muzeu urmează etapa a treia a proiectului care este finanţat în întregime de FNDR, valoarea totală a acestuia cifrîndu-se la peste 26 mln de lei.

Cu o suprafaţă de 46 de hectare şi o reţea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din R. Moldova nu a fost supus unor reparaţii considerabile din anul 1995. Pînă în aprilie 2013 parcul s-a aflat în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în subordinea Primăriei satului Ţaul.

Sursa: Moldpres