MINISTRUL ECONOMIEI NE LINIŞTEŞTE

Nu vom îngheţa la iarnă

Se pare că aluzia răutăcioasă a lui Dmitrii Rogozin, vicepremier rus, că s-ar putea să îngheţăm la iarnă nu este unica ameninţare că am putea dîrdîi de frig în următoarele luni în propriile noastre locuinţe. De altminteri, zilele trecute, ministrul Energiei din România a declarat că în cazul în care Rusia ar sista livrarea de gaze naturale ţara de peste Prut nu va putea face nimic pentru a ne ajuta în această iarnă. România ar putea să ne dea gaze doar după darea în exploatare a conductei de interconectare, dar şi atunci am putea primi doar o cantitate redusă de gaze, cîte 55 mi de metri cubi pe oră. Pentru mai mult este nevoie de construcţia unei staţii de compresoare care să mîne un volum mai mare de gaze naturale spre ţara noastră. La momentul faţă, de abia se lucrează la studiul de fezabilitate al acestei staţii, dar de pe acum se cunoaşte că acest obiect va cost destul de scump, cam la 26 milioane de euro.

Am putea conta şi pe vecinul de la Răsărit, Ucraina, însă între această ţară şi Rusia iarăşi s-au iscat nişte hîrjoneli pe seama gazelor naturale. Vorba e că acum două săptămîni gigantul rus Gazprom a cerut de la Ucraina aproape 1 miliard de dolari SUA, care chipurile ar figura drept o datorie mai veche. Însă, guvernul de la Kiev a luat noua revendicare a companiei ruse de gaze drept o răzbunare pentru faptul că Ucraina vrea să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană cu prilejul summitului de la Vilnius în ultimele zile ale lunii curente.

Drept reacţie, autorităţile din ţara vecina au ameninţat Rusia că nu va asigura tranzitarea pe teritoriul ţării a gazelor ruseşti către Europa. Deci, am putea rămîne şi noi fără gaze în toiul iernii. Acest pericol nu trebuie neglijat deloc, deoarece, amintesc acum cîţiva ani, guvernul ucrainean a recurs la această măsură de constrîngere a Rusiei, pentru a o face pe aceasta să fie flexibilă la negocierile privind încheierea unui nou contract de livrare a gazelor.

Între timp, meteorologii prevestesc o iarnă cumplită. Bunăoară, sinopticienii de la Moscova spun că ne vom confrunta cu cele mai mari geruri din ultimii 100 de ani. Mai recent, colegii lor din România au anunţat că s-ar putea chiar în perioada următoare să avem parte de geruri anormale pentru aceste luni ale anului.

Chiar o să ajungem să ne transformăm în stane de gheaţă în locuinţele noastre? Să îngheţe apa în ţevi, să nu putem găti hrana caldă? Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, ne promite că nu vom îngheţa la iarnă. El susţine că a discutat personal cu colegii lui ucraineni şi că ar avea asigurarea acestora că Ucraina nu va întrerupe transportarea gazelor naturale spre Republica Moldova.

În genere, el a precizat că Ministerul Economiei, Guvernul RM a elaborat mai multe scenarii din perspectiva survenirii unor asemenea situaţii critice. Din punct de vedere tehnic, a conchis Valeriu Lazăr, probleme în ce priveşte aprovizionarea ţării şi a populaţiei cu gaze naturale nu vor fi. Deoarece, în eventualitatea suspendării tranzitării gazului rusesc pe teritoriul său, ţara vecină ne-ar expune unui mare pericol nu numai pe noi, ci şi toate statele din Balcani, întreaga Europă. Desigur, asigurările ministrului Economiei ne încălzesc, dar tot mai bine ar fi să avem căldură în case atunci cînd pietrele de afară vor crăpa de ger.

Vlad LOGHIN