Autoritățile germane au reținut trei minori care pregăteau un atac islamist

Trei minori suspectaţi de pregătirea unui atentat terorist cu motivaţii islamiste au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie provizorie în timpul weekendului de Paştele catolic, a anunţat Vineri Justiţia germană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mandatele de arestare vizează trei adolescenţi, două fete de 15 şi 16 ani şi un băiat de 15 ani originari din landul Renania de Nord, Westphalia (Nord-Vest), suspectaţi că au "plănuit un atentat terorist cu motivaţie islamistă pe care au recunoscut că erau gata să-l comită", se menţionează în comunicatul Parchetului din Düsseldorf.

"Din cauza vîrstei suspecţilor şi a anchetei în curs", Parchetul nu a furnizat detalii suplimentare privind atacul pregătit.

Cotidianul german Bild scrie că adolescenţii voiau să atace cu cuţite şi cocteiluri Molotov în numele grupării Statul Islamic (SI) poliţişti şi biserici. "Ei s-au gîndit să-şi procure arme de foc", adaugă ziarul.

Autorităţile germane sunt în gardă în ceea ce priveşte ameninţarea islamistă, în special de la începutul conflictului între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, pe 7 Octombrie 2023.

Într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung, acordat imediat după atentatul de la Moscova de la sfîşitul lui Martie, ministrul de Interne, Nancy Faeser, a subliniat că "pericolul care emană din terorismul islamist rămîne acut" în Germania.
Autorităţile sunt cu atît mai vigilente cu cît Germania se pregăteşte să găzduiască campionatul european de fotbal în perioada 14 Iunie - 14 Iulie.

În acest interviu, Nancy Faeser a afirmat că "în prezent, cea mai mare ameninţare islamistă în Germania emană de la Statul Islamic - provincia Khorasan".

În ultimele luni, au avut loc două razii în ţară vizînd membri presupuşi ai acestei aripi a SI înainte ca aceştia să treacă la acţiune.

Doi jihadişti afgani suspectaţi de pregătirea unui atentat în apropierea Parlamentului suedez au fost arestaţi în Thuringia, în Estul Germaniei, pe 19 Martie.

La sfîrşitul lui Decembrie 2023, au fost arestaţi trei presupuşi islamişti suspectaţi că doreau să comită în noaptea de Anul Nou un atac asupra catedralei din Koln cu ajutorul "unei maşini".

Pînă în prezent, atacul jihadist cel mai sîngeros de pe teritoriul Germaniei datează din Decembrie 2016, cînd un bărbat afiliat SI a intrat cu un camion în mulţime la tîrgul de Crăciun din centrul Berlinului, provocînd moartea a 12 persoane.