În Senatul american, a fost aprobată prelungirea programului de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat, Sîmbătă, prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane, dar criticat de organizaţiile pentru libertăţi civile, relatează AFP.

Casa Albă a salutat, într-un comunicat, extinderea programului, "unul dintre cele mai importante instrumente ale SUA de colectare a informaţiilor", şi a anunţat că preşedintele Joe Biden va promulga "rapid" textul.

Proiectul de lege în cauză, secţiunea 702 din Legea privind supravegherea în străinătate (FISA), permite agenţiilor de informaţii americane să desfăşoare programe de supraveghere electronică sau telefonică fără a solicita neapărat un mandat judiciar.
Programul vizează în special persoanele non-americane din străinătate, inclusiv prin consultarea corespondenţei electronice.

Textul de lege a fost puternic denunţat de organizaţiile care apără viaţa privată şi libertăţile.
Acesta a fost adoptat în urmă cu o săptămînă în Camera Reprezentanţilor, dar reînnoirea sa a făcut obiectul unor dezbateri aprinse.

Fostul preşedinte Donald Trump, care vrea să-l înlăture pe Joe Biden de la Casa Albă, a intervenit în dezbatere săptămîna trecută, cerîndu-le aleşilor să "omoare FISA".

”Programul a fost folosit împotriva mea şi a multor altora. Mi-au spionat echipa de campanie”, a susţinut el, fără a furniza dovezi, pe reţeaua sa Truth Social.

La mijlocul lunii Decembrie, un înalt oficial de la Casa Albă a cerut prelungirea programului, spunînd că "prin ceea ce se întîmplă în Israel, prin ceea ce se întîmplă în Ucraina, prin ameninţarea reprezentată de China, prin ceea ce se întîmplă cu infrastructura noastră strategică, prin atacurile cibernetice, ar fi un moment foarte prost să depunem armele unilateral".