În școlile din Franța, violențele extreme devin un fenomen

Există îngrijorări reînnoite cu privire la nivelurile de violență din școlile franceze, după ce doi tineri adolescenți au fost victimele atacurilor, unul dintre ei fatal, notează BBC.

Un băiat de 15 ani pe nume Shamseddin a murit Vineri la spital. Vestea a venit la o zi după ce a fost bătut de un grup de tineri lîngă școala sa din Viry-Chatillon, în suburbiile din Sudul Parisului. ”Această violență extremă devine obișnuită”, a spus primarul orașului, Jean-Marie Vilain.

Domnul Vilain a declarat presei franceze că băiatul se întorcea spre casă după un curs de muzică Joi, în jurul orei 16:30, ora locală, cînd a fost lovit de un grup de tineri. Potrivit martorilor, acesta a fost lovit cu pumnii și cu picioarele de către atacatori, care purtau cagule.

A fost dus la spitalul Necker, un spital de pediatrie de top din Paris, dar medicii nu au reușit să-i salveze viața.

Un adolescent de 17 ani a fost arestat de Poliția franceză în cazul crimei Viry-Chatillon, a anunțat ulterior procurorul local. Polițiștii sunt în continuare în căutarea altor agresori.

Marți, într-un alt incident din orașul Montpellier din Sud, o fată de 14 ani, pe nume Samara, a fost plasată în comă artificială după ce a fost bătută de un grup la scurt timp după ce a părăsit școala.

Trei adolescenți - o fată și doi băieți de aproximativ aceeași vîrstă cu Samara - au fost arestați și au recunoscut că au participat la atac, a declarat Poliția. De atunci, Samara și-a recăpătat conștiința. Mama fetei a declarat presei franceze că Samara a fost agresată de o altă fată de la școală pentru că a refuzat să respecte codurile vestimentare islamice.

Motivația religioasă. "Samara se machiază puțin. Și cealaltă fată poartă basma. Tot timpul, i-a tot zis necredincioasă", a spus ea la televiziunea franceză Miercuri. "Fiica mea se îmbracă ca o europeană. În fiecare zi erau insulte. Era insuportabil fizic și psihologic".

Cu toate acestea, Procuratura, în raportul său inițial privind atacul, nu a menționat nici o legătură religioasă, spunînd că fundalul a fost o ceartă în legătură cu fotografiile distribuite pe Snapchat.

Și vorbind Joi seară la un alt canal de televiziune francez, mama Samarei a citit o declarație în care acuza extrema-dreapta că încearcă să folosească atacul în propriul avantaj.

"Fiica mea este o musulmană evlavioasă practicantă. Ea postește în timpul Ramadanului și se roagă de cinci ori pe zi. Vă rugăm să nu ne folosiți pentru a murdări numele religiei noastre", a spus ea.

Atacurile au sporit și mai mult îngrijorările cu privire la violența în școli, pe un fundal de bande, hărțuire cibernetică și presiune pentru a se conforma regulilor islamice.

Săptămîna trecută, directorul unei școli din Paris și-a dat demisia, spunînd că se teme pentru viața lui, după ce a primit amenințări cu moartea pentru că i-a spus unei fete să-și îndepărteze acoperămîntul capilar și facial, în conformitate cu legea franceză.

În aceeași săptămînă, mai multe școli au fost nevoite să se închidă din cauza amenințărilor cu bombă false făcute de oameni care pretind că sunt radicali islamici.

În ultimii ani, doi profesori au fost uciși de radicalii islamiști. Samuel Paty a fost decapitat pe stradă într-o suburbie din Paris în 2020, în timp ce Dominique Bernard a fost ucis la școala sa din Arras în Octombrie anul trecut.

Vineri mai devreme, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că școlile trebuie „protejate” de „violența dezinhibată în rîndul adolescenților noștri și, uneori, în rîndul celor din ce în ce mai tineri”.

Reacționînd la cele două atacuri, Marine Le Pen, la Mitingul Național de Dreapta, a spus: ”Cînd se va ridica în sfîrșit Guvernul și va lua toată măsura sălbăticiei care roade societatea noastră?”

Jean-Marie Vilain, primarul din Viry-Chatillon, a plîns în timp ce le vorbea jurnaliştilor despre moartea lui Shamseddin, care, a spus el, a lăsat o mamă şi o soră mai mică cu viețile ruinate.

"Trebuie să ne învățăm copiii că există bine și există rău. Și cînd faci ceva rău, ești pedepsit. Și poate că trebuie să învățăm din nou cum să pedepsim", a spus el.