Un obuz israelian lansat asupra unei clinici de fertilizare din Gaza a distrus 5.000 de embrioni

Cînd un obuz israelian a lovit cea mai mare clinică de fertilitate din Gaza în Decembrie, explozia a spulberat capacele a cinci rezervoare de azot lichid depozitate într-un colţ al unităţii de embriologie, relatează Reuters într-un amplu reportaj. Pe măsură ce lichidul ultra-rece s-a evaporat, temperatura din interiorul rezervoarelor a crescut, distrugînd peste 4.000 de embrioni plus încă 1.000 de specimene de spermă şi ovule nefertilizate depozitate la centrul Al Basma de fertilizare in vitro (FIV), din oraşul Gaza.

Impactul acelei singure explozii a fost de anvergură - un exemplu al impactului nevăzut pe care ofensiva israeliană care durează de şase luni şi jumătate l-a avut asupra celor 2,3 milioane de oameni din Gaza.

Embrionii din acele rezervoare erau ultima speranţă pentru sute de cupluri palestiniene care se confruntau cu infertilitatea.

"Ştim în detaliu ce au însemnat aceste 5.000 de vieţi sau potenţiale vieţi pentru părinţi, fie pentru viitor, fie pentru trecut", a declarat Bahaeldeen Ghalayini, în vîrstă de 73 de ani, obstetrician şi ginecolog instruit la Cambridge, care a înfiinţat clinica în 1997.
Cel puţin jumătate dintre cupluri - cele care nu mai pot produce spermă sau ovule pentru a face embrioni viabili - nu vor mai avea o altă şansă de a avea copii, a spus el.

"Inima mea este spartă într-un milion de bucăţi", a adăugat el.

Trei ani de tratament de fertilitate au fost un roller coaster psihologic pentru Seba Jaafarawi, scrie Reuters. Extragerea ovulelor din ovare a fost dureroasă, injecţiile hormonale au avut efecte secundare puternice, iar tristeţea cînd două încercări de sarcină au eşuat părea insuportabilă.

Jaafarawi, în vîrstă de 32 de ani, şi soţul ei nu puteau avea copil în mod natural şi au apelat la fertilizarea in vitro (FIV), care este disponibilă pe scară largă în Gaza.

Familiile numeroase sunt comune în enclavă, unde aproape jumătate din populaţie are sub 18 ani, iar rata fertilităţii este ridicată, de 3,38 naşteri pe femeie, conform Biroului Palestinian de Statistică. Rata fertilităţii din Marea Britanie este de 1,63 naşteri pe femeie, notează Reuters, ca termen de comparaţie.

În ciuda sărăciei din Gaza, cuplurile care se confruntă cu infertilitatea apelează la FIV, unii vînzînd televizoare şi bijuterii pentru a acoperi costurile, a spus Al Ghalayini.
Cel puţin nouă clinici din Gaza efectuau FIV, unde ovulele sunt colectate din ovarele unei femei şi fertilizate de spermatozoizi într-un laborator. Ovulele fertilizate, numite embrioni, sunt adesea îngheţate pînă la momentul optim pentru transferul în uterul unei femei. Majoritatea embrionilor congelaţi din Gaza erau depozitaţi la centrul Al Basma.
În Septembrie, Jaafarawi a rămas însărcinată, prima ei încercare reuşită de FIV. "Nici măcar nu am avut timp să sărbătoresc vestea", a spus ea.

Cu două zile înainte de prima scanare cu ultrasunete programată, Hamas a lansat atacul din 7 Octombrie 2023 asupra Israelului, omorînd 1.200 de oameni şi luînd 253 de ostatici, conform datelor israeliene.

Israelul a promis să distrugă Hamas şi a lansat un atac total care a ucis de atunci peste 33.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Jaafarawi era îngrijorată: "Cum mi-aş putea duce sarcina la bun sfîrşit? Ce s-ar întîmpla cu mine şi ce s-ar întîmpla cu cei din pîntecele meu?"

Ecografia ei nu a avut loc niciodată şi Ghalayini şi-a închis clinica, unde erau depozitaţi încă cinci embrioni ai lui Jaafarawi.

Pe măsură ce atacurile israeliene s-au intensificat, Mohammed Ajjour, embriologul şef de la Al Basma, a început să-şi facă griji cu privire la nivelurile de azot lichid din cele cinci rezervoare de specimene. Au fost necesare reîncărcări în fiecare lună pentru a menţine temperatura sub -180C în fiecare rezervor, care funcţionează independent de electricitate.

După începerea războiului, Ajjour a reuşit să procure o livrare de azot lichid, dar Israelul a tăiat electricitatea şi combustibilul în Gaza, iar majoritatea furnizorilor s-au închis.
La sfîrşitul lunii Octombrie, tancurile israeliene au intrat în Gaza, iar soldaţii au închis străzile din jurul centrului FIV. A devenit prea periculos pentru Ajjour să verifice rezervoarele.

Jaafarawi ştia că ar trebui să se odihnească pentru a-şi menţine sarcina fragilă în siguranţă, dar pericolele erau peste tot: a urcat şase etaje pînă la apartamentul ei pentru că liftul nu mai funcţiona, o bombă a făcut una cu pămîntul clădirea de alături şi a spulberat ferestrele apartamentului ei, iar alimentele şi apa au devenit rare.

În loc să se odihnească, ea era tot timpul îngrijorată. "M-am speriat foarte tare şi au existat semne că voi pierde sarcina", a spus ea.

Jaafarawi a sîngerat puţin după ce ea şi soţul ei au plecat de acasă şi s-au mutat în Sud, la Khan Younis. Sîngerarea s-a oprit, dar frica ei nu.

Au trecut în Egipt pe 12 Noiembrie, iar la Cairo prima ei ecografie a arătat că era însărcinată cu gemeni şi că erau în viaţă.

Dar, după cîteva zile, a avut crampe dureroase, sîngerări şi o schimbare bruscă în pîntec. A ajuns la spital, dar avortul spontan începuse deja.

"Sunetele cu mine ţipînd şi plîngînd la spital încă îmi răsună în urechi", a spus ea.

Durerea pierderii nu s-a oprit. "Nu vă puteţi imagina cît de grea este această călătorie FIV. Numai cei care au trecut prin ea ştiu cum este cu adevărat", a continuat femeia.
Jaafarawi a vrut să se întoarcă în zona de război, să-şi recupereze embrionii congelaţi şi să încerce din nou FIV, dar a fost prea tîrziu.

Ghalayini a spus că un singur obuz israelian a lovit colţul centrului, aruncînd în aer laboratorul de embriologie de la parter. El nu ştie dacă atacul a vizat în mod specific laboratorul sau nu.

"Toate aceste vieţi au fost distruse: 5.000 de vieţi cu un singur proiectil", a spus el.

În Aprilie, laboratorul de embriologie era încă presărat cu zidărie spartă, provizii de laborator aruncate în aer şi, printre dărîmături, rezervoare de azot lichid, potrivit unui jurnalist angajat de Reuters care a vizitat locul.

Capacele erau deschise şi, încă vizibil în partea de jos a unuia dintre rezervoare, un coş era umplut cu paie mici colorate care conţineau embrionii microscopici distruşi.