INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ ARE DOUĂ BLOCURI NOI

La Institutul de Medicină Urgentă au fost date în exploatare astăzi două blocuri noi. Costul proiectului se estimează la 300 de milioane de lei (15 mln de euro). Banii au fost alocaţi din partea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Ministerului Sănătăţii şi dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei.

Andrei Usatîi, ministru al Sănătăţii a menţionat astăzi la eveniment că crearea Blocului de reanimare şi a Blocului curativ nr. 4 sînt parte a Programului Naţional de Dezvoltare a Asistenţei Medicale Urgente. Programul prevede dotarea cu autospeciale noi şi construcţia eliportului pentru transportarea pacienţilor în condiţii garantate.

Potrivit ministrului, Blocul nr. 4 fost ridicat pînă la acoperiş în anul 1992, însă, din lipsa banilor, lucrările de construcţie au fost sistate pentru o perioadă de 22 de ani. Pentru că edificiul a fost proiectat după standarde sovietice, au fost necesare lucrări fundamentale de reproiectare şi reconstrucţie, pentru a adapta încăperile la echipamente şi utilaje medicale moderne, aduse din străinătate.

Blocul nr. 4 include secţiile neurologie, neurochirurgie, urologie, ginecologie, oftalmologie, ORL şi secţia de sterilizare. În aceste secţii diagnosticul funcţional al patologiilor se va desfăşura în regim automat, cu implicarea unor medici, care au făcut stagii în Europa şi Japonia. Noile secţii sînt dotate cu utilaj medical nou şi performant, mobilier şi paturi speciale pentru terapie intensivă.

Sursa: Moldpres