Efectele putin stiute ale cojii de lamiie

Dintr-o lămîie, coaja are cele mai multe proprietăți benefice pentru sănătate, recomandată în prevenirea cancerului sau a bolilor cardiovasculare, în prevenția retenției de apă și a acumulării de țesut adipos, pentru stimularea imunității, dar și pentru multe alte beneficii. Lămîia este un fruct plin de vitamine și minerale, precum vitamina A, C, B1, B6, potasiu, bioflavonoide, acid folic, magneziu, pectină, fosfor și calciu. Multe persoane folosesc doar fructul, fără să știe că variate beneficii le oferă coaja de lămîie, precum este și la măr. Coaja de lămîie are proprietăți puternic antiseptice și antiinflamatorii, care calmează durerile și îmbunătățește sănătatea vaselor de sînge. De aici și părerea că coaja de lămîie ajută la ameliorarea durerilor articulare.

Una dintre metodele de utilizare a cojii de lămîie este compresul aplicat pe locul dureros. Rade coaja de la o  lămîie, doar partea galbenă. Aplică cojile de lămîie în zonele dureroase cu un bandaj deasupra. Lasă să acționeze timp de cîteva ore. Sau sub formă de mixtură făcută din două lămîi, ulei de măsline și frunze de eucalipt. Rade coaja de la două lămîi și pune-o într-un borcan de sticlă. Toarnă apoi uleiul de măsline extravirgin pînă ce se acoperă complet coaja de lamîie. Așează la sfîrșit frunzele de eucalipt și acoperă cu un bandaj.  Închide bine borcanul și lasă-l pentru două săptămîni să se odihnească. După această perioadă,  poți folosi mixtura aplicînd pe zonele dureroase acoperite apoi cu un bandaj.

În timp ce sucul de lămîie este folosit ca remediu în combaterea multor probleme de sănătate, coaja acestui fruct pe lîngă remedii poate fi și el utilizat în alimentație, astfel protejează împotriva cancerului de colon, previne cancerul de prostată, acestea ajută să-ți menții greutatea sub control, îmbunătățește rezistența la insulină și multe altele. Răzătura de lămîie, aromată se păstrează conservată și poate fi folosită la cozonaci, torturi, prăjituri, fursecuri sau alte deserturi de casă. Coaja de lămîie se dă pe răzătoarea mică dar nu se dă și partea albă cu mișcări scurte. Aceasta se pune la borcan cu circa 100 g zahar. Borcanul se închide ermetic și se poate păstra în frigider și un an.

Ar fi de dorit ca acestea să fie cultivate acasă sau să fie fructe ecologice, pentru a nu conține pesticide sau alte substanțe toxice în coajă. Nu întotdeauna putem urmări originea alimentelor pe care le consumăm, pentru a evita orice pericol acestea trebuie spălate corect, în apă caldă folosind un burete curat de vase. Apa caldă topește stratul de ceară cu care sunt protejate fructele și dizolvă și eventualele chimicale cu care acestea au fost stropite.

Mihaela Vrabie – Badia, student, USM