SUA consideră că declaraţiile Hamas nu sunt prea încurajatoare

Casa Albă a apreciat, Marţi, declaraţiile Hamas cu privire la un armistiţiu propus, asociat cu eliberarea ostaticilor din Fîşia Gaza, ca fiind "nu prea încurajatoare", chiar dacă mediatorii încă aşteaptă un "răspuns" oficial din partea mişcării islamiste palestiniene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Am văzut Israelul făcînd cîţiva paşi înainte în privinţa a ceea ce pune pe masă. Şi, desigur, am văzut declaraţii publice din partea Hamas care au fost, să spunem, nu foarte încurajatoare", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Oficialul american a declarat că a vorbit, Marţi dimineaţă, cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, care a indicat că "nu a primit încă un răspuns de la Hamas" la acordul propus.

Această propunere a fost înaintată în cadrul unei întîlniri maraton, desfăşurată Duminică la Cairo, în prezenţa reprezentanţilor Guvernului israelian şi ai Hamas şi a unei echipe de mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

"L-am îndemnat să încerce să obţină un răspuns de la ei, cît mai repede posibil şi, de îndată ce vom avea mai multe informaţii despre acest subiect, vi le vom comunica", a adăugat Jack Sullivan.

"Este timpul să încheiem această încetare a focului. Noi suntem gata. Cred că Israelul este pregătit. Şi cred că Hamas ar trebui să vină la masă şi să fie, la fel, pregătit să facă asta", a spus el.

Hamas a anunţat, Marţi, că studiază un plan pentru un armistiţiu ce va dura cîteva săptămîni în luptele şi raidurile aeriene din Fîşia Gaza, însoţit de eliberarea a zeci de ostatici israelieni, în pofida respingerii unora dintre cererile sale.