REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (25 Aprilie 2024)

Încă de acum şapte ani, un fost agent al Mossad a prezis atacul Hamas de la 7 Octombrie

Mishka Ben-David este un fost agent al Mossad, convertit în scriitor, care încă de acum şapte ani a anticipat un atac al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra kibuţurilor israeliene, precum şi un atac cu rachete iranian asupra Israelului, rezultă dintr-un interviu acordat agenţiei France Presse şi publicat Miercuri.

Pentru acest spion devenit scriitor de thrillere, cei 12 ani petrecuţi în cadrul serviciilor de informaţii israeliene reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie, avînd conflictul israeliano-palestinian ca fir roşu. De la atacul sîngeros al Hamas de la 7 Octombrie asupra teritoriului israelian, unul dintre bestseller-urile sale, apărut în urmă cu şapte ani, capătă un caracter premonitoriu: "The Shark" descrie o escaladare fatală care începe cu un atac al comandourilor Hamas asupra unor kibuţuri şi culminează cu o ripostă puternică a Israelului împotriva Iranului.

În 2017 ieşea de sub tipar "The Shark", cu primele sale pagini distopice în care bărbaţi înarmaţi din gruparea Hamas pătrundeau în kibuţul Kfar Aza, care va fi puternic lovit în atacul din 7 Octombrie 2023, soldat cu zeci de morţi.

În Septembrie 1997, el a fost unul dintre protagoniştii uneia dintre cele mai neverosimile operaţiuni ale Mossadului: asasinarea eşuată a fostului lider Hamas, Khaled Mechaal, care locuia pe atunci la Amman, în Iordania. O serie de întîrzieri au făcut ca planul bine pus la punct să eşueze, iar Mishka Ben-David s-a aflat în rolul greu de imaginat de a fi nevoit să-şi salveze ţinta.

Benjamin Netanyahu se afla atunci la primul său mandat de prim-ministru. În Iulie, un atentat sinucigaş cu bombă revendicat de Hamas în piaţa principală din Ierusalim a ucis 16 persoane şi a rănit alte peste 160. "Am propus mai multe moduri de a-l ucide pe Mechaal. Plantarea, dar Netanyahu a spus: 'Vreau o modalitate de a-l ucide în tăcere, fără urme'", îşi aminteşte el. Într-un final s-a optat pentru varianta cu otrava. Doi agenţi "au reuşit să pulverizeze substanţa", dar evenimente neprevăzute s-au succedat unul după altul "şi ei au fost prinşi", a relatat Mishka Ben-David, care la acea vreme era şef pentru acţiunile de recunoaştere la unitatea pentru operaţiuni din cadrul Mossad. În cele din urmă, Khaled Mechaal, grav intoxicat, a fost beneficiarul antidotului, Iordania negociind salvarea sa în schimbul eliberării celor doi agenţi israelieni.
S-ar fi schimbat cursul conflictului cu Hamas odată cu moartea lui Mechaal? "Fiecare şef Hamas ucis are un adjunct care îi va lua locul", relativizează fostul spion. Mishka Ben-David, a cărui identitate a fost dezvăluită în urma eşecului răsunător de la Amman, a părăsit Mossad-ul în 1999. Acest fiu al unui cuplu care a supravieţuit Holocaustului şi tată a trei copii spune despre viitorul ţării sale: "Poporul israelian trăieşte de peste 3.000 de ani, este formidabil, dar nici o ţară nu este eternă".

Rusia a convenit cu Ucraina un schimb de copii strămutaţi de război

Rusia a anunţat, Miercuri, un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întîlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat, transmite AFP, scrie Agerpres.

"În consecinţă, 29 de copii vor reveni în Ucraina şi 19 în Rusia", a declarat presei comisara rusă pentru copii, Maria Lvova-Belova. Aceasta din urmă, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin, este vizată de un mandat internaţional de arestare emis în Martie anul trecut de Curtea Penală Internaţională (CPI). Ucraina şi această instanţă internaţională acuză că mii de copii din teritoriile ucrainene ocupate de Armata rusă au fost duşi în Rusia, fără a fi strămutaţi de război, acuzaţie respinsă de Moscova, care afirmă că protejează copiii în faţa luptelor şi că acceptă să-i transfere rudelor lor din Ucraina la solicitarea acestora. Autorităţile ruse mai afirmă că au instituit un program special pentru aceşti copii, unii fiind trimişi în tabere unde accentul este pus pe educaţia patriotică.

În luna Martie alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată luna anterioară şi care a implicat 11 copii.
Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate deportaţi în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucît această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial. Mai puţin de 400 dintre aceşti copii au fost pînă în prezent repatriaţi în Ucraina, conform Kievului.

La un an de la masacrul dintr-o şcoală primară din Nashville, statul american Tennessee autorizează profesorii să poarte arme în şcoli

Congresul statului Tennessee, în Sudul Statelor Unite, a adoptat un proiect de lege care îi autorizează pe profesori, directori şi alţi membri ai personalului şcolar să poarte o armă de mînă, la un an de la un masacru într-o şcoală, relatează AFP.

Aproximativ 15 state americane autorizează purtarea de arme de către personalul şcolar, la discreţia circumscripţiilor academice, în contextul unei multiplicări a atacurilor armate în mediul şcolar în ultimii ani.

Această lege adoptată Marţi de către Camera Reprezentanţilor din Tennessee a fost adoptată de Senatul local în Aprilie. Ea urmează să fie validată de către guvernatorul Bill Lee, care s-a declarat ”deschis” acestei idei.

Legea stabileşte mai multe condiţii - membrii personalului care vor să poarte o armă trebuie să urmeze 40 de ore de ”formare de bază în menţinerea ordinii în şcoli”.

În Martie 2023, un atacator a deschis focul într-o şcoală primară, la Nashville, a ucis trei elevi în vîrstă de nouă ani şi trei membri ai personalului, după care a fost ucis prin împuşcare de Poliţie.

Congresul din Tennessee este dominat de republicani, un partid de dreapta în care se află cei mai fervenţi apărători ai purtării armelor de foc.

Aleşi democraţi au fost excluşi în urma unor manifestaţii care cereau restricţii suplimentare ale armamentului după drama de la şcoala din Nashville.

Măcelurile sunt frecvente în şcolile americane, însă instituţiile federale au o marjă de manevră limitată în acest subiect. Fiecare stat îşi poate impune propria reglementare.

UE a inițiat o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale

Uniunea Europeană a deschis, Miercuri, o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectînd Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe fondul tensiunilor comerciale cu China, informează AFP, potrivit Agerpres.

Bruxellesul suspectează China de favorizarea furnizorilor locali de pe această piaţă, în special prin intermediul politicii ''cumpără din China'', potrivit avizului de deschidere a anchetei publicat Miercuri în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

UE acuză China de ''favorizarea achiziţionării de dispozitive medicale şi de servicii medicale naţionale'' şi de ''restrîngerea cumpărării de mărfuri importate'', măsuri care au ''dezavantajat într-o manieră semnificativă şi sistemică'' companiile europene, potrivit Comisiei Europene.

China a reacţionat la scurt timp, acuzînd UE de ''protecţionism''. ''Uniunea Europeană a utilizat deseori setul său de instrumente comerciale şi măsurile de ajutor pentru comerţ, dar acest lucru nu face decît să trimită mesaje protecţioniste, ţintind întreprinderile chineze şi prejudiciind imaginea UE'', a indicat purtătorul de cuvînt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin. 

Guvernul slovac închide televiziunea publică, acuzînd-o de partizanat politic

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat, Miercuri, lichidarea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de partizanat politic, în timp ce opoziţia şi unii jurnalişti acuză actualul Guvern că doreşte o televiziune care să-i fie fidelă.

Coaliţia guvernamentală tripartită a avizat un proiect de lege în acest sens, propus de titulara Culturii, Martina Simkovicova, proiectul urmînd să fie trimis Parlamentului, unde coaliţia de guvernare dispune de majoritate, votul Legislativului fiind aşteptat în luna Iunie, relatează agenţia DPA.

Totuşi, în noul proiect de lege, Guvernul a renunţat la planurile de creare a unui Consiliu controlat de Executiv şi Legislativ, care ar fi putut influenţa direct conţinutul editorial al radioului şi televiziunii publice.

Mai multe ONG-uri au anunţat că vor transmite scrisori Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru a primi sprijin din partea Bruxellesului să blocheze planurile Guvernului. Zeci de mii de persoane au participat la jumătatea lunii martie în oraşele Bratislava şi Kosice la proteste ale opoziţiei împotriva dizolvării televiziunii RTVS.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din Octombrie anul trecut la conducerea unui Guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziţiei liberale.

Administrația Spațială Chineză a anunţat noi parteneri pentru Staţia Internaţională de Cercetare Lunară

Mai mulţi parteneri, inclusiv o ţară şi două organizaţii internaţionale, vor participa la construcţia şi operarea Staţiei Internaţionale de Cercetare Lunară (ILRS), a anunţat Miercuri Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA), informează Xinhua, scrie Agerpres.

Noile veşti despre programul IRS, care a fost iniţiat de China, au fost dezvăluite la ceremonia de marcare a Zilei Spaţiului în China, organizată în oraşul Wuhan, situat în provincia Hubei din centrul acestei ţări.

Noii parteneri în proiectul ILRS sunt Nicaragua, Organizaţia de Cooperare Spaţială Asia-Pacific şi Uniunea Arabă pentru Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale. China va colabora cu cei trei noi parteneri la diverse teme care vizează ILRS, inclusiv la demonstraţii, implementare inginerească, operare şi aplicare, potrivit CNSA.

Oficiali din cadrul CNSA au semnat acorduri şi memorandumuri de cooperare în cadrul proiectului ILRS cu reprezentanţi importanţi ai celor trei noi parteneri. Construirea viitoarei Staţii Internaţionale de Cercetare Lunară va fi realizată în trei faze, iar modelul de bază al staţiei urmează să fie finalizat în jurul anului 2030. Potrivit CNSA, această staţie de cercetare va funcţiona în mod autonom pentru o lungă perioadă de timp, cu o participare umană pe termen scurt. Începînd din 2016, China a ales ca data de 24 Aprilie să marcheze Ziua Spaţiului în China pentru a celebra lansarea în spaţiu a primului său satelit, "Dongfanghong-1", care a avut loc pe 24 Aprilie 1970. 

Parlamentul European a convenit asupra mai multor norme ale UE privind încălcarea regulilor de circulaţie în străinătate

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat.
Miercuri, eurodeputaţii au consolidat cooperarea transfrontalieră a ţărilor UE în investigarea încălcărilor normelor rutiere pentru a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate. În condiţiile în care aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de circulaţie rămîn în prezent nepedepsite, deputaţii europeni au actualizat normele pentru a determina ţările UE să coopereze mai mult şi să se ajute reciproc în găsirea conducătorilor auto străini care au comis o neregulă. Noile norme obligă autorităţile naţionale să răspundă fără întîrziere cererilor din partea unei alte ţări din UE şi în termen de cel mult două luni de la colectarea informaţiilor necesare.

În plus, la cererea statului membru în care a avut loc încălcarea, ţara de reşedinţă a autorului neregulii poate prelua colectarea amenzilor rutiere, cu condiţia ca suma să fie mai mare de 70 de euro şi să nu fi fost plătită după epuizarea tuturor opţiunilor legale. Normele actualizate vor extinde lista încălcărilor rutiere comise de conducătorii auto nerezidenţi care declanşează cooperarea transfrontalieră şi care pot duce la o amendă. Pe lîngă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influenţa alcoolului sau neoprirea la semaforul roşu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depăşirea periculoasă, încălcarea unei linii continue şi părăsirea locului unui accident.

Ţara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziţie 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul şi circumstanţele încălcării, precum şi informaţii privind modul de contestare a amenzii. La iniţiativa eurodeputaţilor, entităţilor private li se vor interzice să ajute ţările UE să colecteze amenzi rutiere de la şoferii străini (după doi ani de la transpunerea normelor în legislaţia naţională). Pentru a spori transparenţa şi a facilita punerea în aplicare a noilor norme, Comisia are sarcina de a crea un portal online care să conţină informaţii precum noile normele, opţiunile de recurs şi amenzile rutiere relevante.

Noile norme legate de schimbul transfrontalier de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră au fost adoptate cu 570 voturi pentru, 36 voturi împotrivă şi 24 abţineri. După ce şi Consiliul le va aproba, ţările UE vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea lor în aplicare.

După ONU, UE solicită inițierea unei anchete independente asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fîşia Gaza

Uniunea Europeană a anunţat, Miercuri, prin vocea unui purtător de cuvînt, că doreşte o anchetă "independentă" după descoperirea unor gropi comune în principalele două spitale din Fîşia Gaza, relatează AFP.

”Este ceva care ne obligă să cerem o anchetă independentă asupra tuturor suspiciunilor şi a circumstanţelor cu privire la această descoperire, pentru că ea creează impresia că ar putea exista încălcări ale drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvînt al diplomaţiei UE, Peter Stano.

ONU a cerut deja Marţi o anchetă internaţională asupra gropilor comune descoperite în principalele două spitale din Fîşia Gaza.

Armata israeliană a negat orice responsabilitate. Acuzaţia că ea "a îngropat trupurile palestinienilor este fără temei", a afirmat Armata.

Un responsabil al Apărării Civile din Fîşia Gaza a afirmat, Marţi, că echipele sale au descoperit de Sîmbătă corpurile a circa 340 de persoane în gropi comune în incinta spitalului Nasser din Khan Younis. Unele corpuri aveau mîinile legate, a adăugat el.

Spitalele din Fîşia Gaza au fost ţinta unor atacuri dure în operaţiunea militară pe care Armata israeliană o desfăşoară în enclava palestiniană după atacul efectuat de combatanţi Hamas pe 7 Octombrie în partea de Sud a teritoriului israelian. Conform Israelului, mişcarea islamistă palestiniană a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi pentru a ascunde acolo tuneluri şi arme, ceea ce Hamas neagă.

Consiliului de Securitate al ONU este somat de Iran şi Pakistan să ia măsuri împotriva Israelului

Într-un comunicat comun publicat Miercuri de Ministerul de Externe de la Islamabad, Pakistanul şi Iranul au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri împotriva Israelului, pe motiv că a atacat "ilegal" ţări vecine şi reprezentanţe diplomatice străine, transmite Reuters. Poziţia a fost anunţată la sfîrşitul unei vizite de trei zile în Pakistan a preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, în contextul tensiunilor puternice din Orientul Mijlociu.

Vinerea trecută, deasupra oraşului Isfahan din Iran s-au auzit explozii, care au fost puse pe seama unui atac israelian. Teheranul a minimalizat incidentul şi a anunţat că nu va riposta. "Considerînd că acţiunea iresponsabilă a forţelor regimului israelian a fost o escaladare majoră într-o regiune deja volatilă, ambele părţi cer Consiliului de Securitate al ONU să oprească regimul israelian din aventurismul în regiune şi acţiunile sale ilegale de atac asupra vecinilor", arată Iranul şi Pakistanul în declaraţia comună.
Cele două state musulmane încearcă să îşi remedieze legăturile după un schimb fără precedent de lovituri militare care a avut loc anul trecut. În timpul vizitei lui Raisi, agenţia oficială de presă iraniană IRNA a citat o afirmaţie a şefului statului conform căreia orice nou atac israelian pe teritoriul Iranului ar putea modifica radical dinamica şi provoca dispariţia "regimului sionist".

În 1 Aprilie, o lovitură atribuită Israelului asupra Ambasadei iraniene la Damasc a ucis doi generali şi alţi ofiţeri iranieni. În 13 Aprilie, Iranul a ripostat lansînd un baraj de drone şi rachete asupra Israelului. Aproape toate acestea au fost doborîte. În 19 Aprilie, a urmat atacul imputat Israelului de la Isfahan, reaminteşte Reuters.

Pakistanul a cerut "tuturor părţilor" să detensioneze situaţia.

Raisi, care şi-a încheiat Miercuri vizita în Pakistan şi a plecat în Sri Lanka, a promis să dezvolte comerţul bilateral iraniano-pakistanez la un volum anual de zece miliarde de dolari. Iranul şi Pakistanul s-au angajat să îşi intensifice cooperarea în domeniile comercial şi energetic, inclusiv printr-un acord important privind un gazoduct, proiect întîrziat de problemele geopolitice şi de sancţiunile internaţionale. 

În perspectiva alegerilor europarlamentare, Franța cere platformelor online să-şi sporească vigilenţa împotriva dezinformării

Franţa şi-a sporit vigilenţa în faţa potenţialelor ingerinţe externe care ar viza perturbarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, a declarat Miercuri ministrul delegat francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, care a anunţat convocarea reprezentanţilor social media ''în următoarele zile'', transmite AFP, potrivit Agerpres.

Jean-Noël Barrot a opinat că ''două elemente ar putea perturba'' alegerile europene - un absenteism puternic şi ingerinţe externe. Pentru a chema la vot cetăţenii francezi, va fi lansată o amplă campanie la radio, televiziune, în presa scrisă şi pe social media, unde sunt amintite modalităţile de înscriere şi mizele scrutinului european. Referitor la riscurile de dezinformare, Guvernul francez a ''pus în practică un dispozitiv de vigilenţă consolidat'', prin intermediul organismului francez de luptă contra ingerinţelor digitale externe, Viginum, a explicat Barrot.

''În paralel, i-am solicitat Comisiei Europene să exercite puteri de control şi de reglementare asupra marilor platforme pentru ca acestea să dea dovadă de mai multă vigilenţă în timpul perioadei campaniei, al perioadei de linişte şi al zilei scrutinului'', a accentuat Jean-Noël Barrot în faţa presei.

Reprezentantul Viginum, Marc-Antoine Brillant, a subliniat că, ''de la jumătatea anilor 2010, nici măcar un singur scrutin major într-o democraţie liberală nu a fost ocolit'' de tentative de manipulare.